Κόσμος

BBC: Πόσα μικρόβια κρύβουν – Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τις πετσέτες σας

Οι πετσέτες με τις οποίες στεγνώνουμε το σώμα μας χρησιμοποιούνται πολύ και μαζεύουν πολλά μικρόβια. Πόσο καιρό όμως πρέπει να περιμένετε πριν τα ρίξετε στο πλυντήριο; Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να απαντήσει ρεπορτάζ του BBC.

Ρεπορτάζ του βρετανικού μέσου επιβεβαιώνει ότι πολλοί από τους ερωτώμενους πλένουν τις πετσέτες τους μία φορά την εβδομάδα, ενώ μια μελέτη που έγινε με βάση 100 άτομα βρήκε ότι περίπου το ένα τρίτο από αυτούς έπλενε τις πετσέτες του μία φορά το μήνα. Λίγοι, σύμφωνα με μια έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, παραδέχονται ότι το κάνουν μόνο μία φορά το χρόνο.

Εστίες μικροβίων

Και παρόλο που αυτές οι χνουδωτές ίνες μπορεί να μην δείχνουν σημάδια βρωμιάς, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για εκατομμύρια μικρόβια. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πετσέτες μπορούν γρήγορα να μολυνθούν με βακτήρια που βρίσκονται συνήθως στο ανθρώπινο δέρμα, αλλά και με αυτά που βρίσκονται στο έντερό μας.

Ακόμη και μετά το πλύσιμο, το σώμα μας εξακολουθεί να καλύπτεται από μικρόβια και ίσως δεν αποτελεί έκπληξη όταν στεγνώνουμε, μερικά από αυτά μεταφέρονται στην πετσέτα μας. Όμως, τα μικρόβια που ζουν στις πετσέτες μας προέρχονται και από άλλες πηγές – οι αερομεταφερόμενοι μύκητες και τα βακτήρια μπορούν να εγκατασταθούν στις ίνες της πετσέτας με πολλαπλούς τρόπους.

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η συνολική ποσότητα βακτηρίων εξαρτάται από τις συνήθειες πλυσίματος ρούχων. Το πραγματικό ερώτημα είναι, πόσο πρέπει να ανησυχείτε για τα βακτήρια που ζουν στις πετσέτες σας;

Ποια είναι η σωστή θερμοκραία

Το θέμα του πλυσίματος των πετσετών μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αλλά η Ελίζαμπεθ Σκοτ, καθηγήτρια βιολογίας και συνδιευθύντρια του Κέντρου Υγιεινής και Υγείας του Πανεπιστημίου Simmons στο σπίτι και την κοινότητα στη Βοστώνη των ΗΠΑ, ενδιαφέρεται για το τι μπορεί να αποκαλύψει για τον τρόπο μικρόβια εξαπλώνονται σε όλο το σπίτι.

«Οτιδήποτε μας κάνει κακό σε μια πετσέτα είναι πιθανό να προέρχεται από άνθρωπο» λέει η ίδια συγκεκριμένα.

Πράγματι, υπάρχουν έως και 1.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων που ζουν στο δέρμα μας μαζί με πολλούς άλλους ιούς και μύκητες. Αλλά τα περισσότερα είναι πραγματικά καλά για εμάς – βοηθούν να μας κρατήσουν ασφαλείς από μολύνσεις από άλλα λιγότερο φιλικά βακτήρια, διασπούν ορισμένες από τις χημικές ουσίες που συναντάμε στην καθημερινή ζωή και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Σύμφωνα με τον Σκοτ, οι πετσέτες απαιτούν πιο ζεστές θερμοκρασίες (40-60 C, 104-140 F) και μεγαλύτερο πλύσιμο από τα περισσότερα οικιακά υφάσματα, συχνά με την προσθήκη αντιμικροβιακών απορρυπαντικών. Φυσικά, το συχνό πλύσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες έχει περιβαλλοντικό κόστος.

Με τη σειρά του ο Jean-Yves Maillard, καθηγητής φαρμακευτικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, διευκρινίζει κάθε πότε πρέπει να πλένονται οι πετσέτες. «Όσο πιο τακτικά γίνεται τόσο το καλύτερο, ακόμη και σε καθημερινή βάση». Ωστόσο, η Σκοτ αναφέρει πως αυτή η περιοδικότητα δεν είναι τόσο αυστηρή. «Το να πλένονται σε εβδομαδιαία βάση είναι μια πολύ καλή αρχή» σημειώνει η ίδια.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-14 21:36:00

Back to top button
el Greek