Κόσμος

Η ουκρανική νεοναζιστική πολιτοφυλακή Αζόφ αναζητά αγγλόφωνους μισθοφόρους

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Η μονάδα μάχης με το υψηλότερο προφίλ της Ουκρανίας αναζητά νεοσύλλεκτους αγγλόφωνους τη στιγμή που η επικείμενη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ σημαίνει ότι το Κίεβο αναμένεται να δεχθεί έντονες πιέσεις στο πεδίο της μάχης.

Η Αζόφ, μια εθελοντική ταξιαρχία της οποίας οι εθνικιστικές καταβολές δεκαετιών την έχουν καταστήσει στόχο ρωσικών αλλά και διεθνούς επικρίσεων, σχεδιάζει να σχηματίσει ένα διεθνές τάγμα για να ενισχύσει τον αριθμό του καθώς η Ουκρανία οδεύει σε έναν τέταρτο χρόνο πλήρους κλίμακας πολέμου.

Ο διοικητής της μονάδας, του οποίου το διακριτικό όνομα είναι ο Καρλ, είπε ότι η Αζόφ ήλπιζε σε μεγάλο βαθμό να στρατολογήσει άτομα με στρατιωτική εμπειρία «επειδή η Ουκρανία είναι μικρότερη από τη Ρωσία» και χρειάζεται όλη τη βοήθεια που μπορεί να λάβει σε έναν αγώνα διεθνούς σημασίας.

«Παλεύουμε για να μην αφήσουμε τη Ρωσία να πλησιάσει πιο κοντά στην Ευρώπη», είπε, υποστηρίζοντας ότι αν πέσει η Ουκρανία, η Μόσχα θα συνεχίσει να απειλεί την Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής και άλλα έθνη, μερικά από τα οποία ήταν μικρότερα από την Ουκρανία.

Δεκαπέντε Βρετανοί, ενεργώντας ως στρατιώτες ή εθελοντές εργάτες, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων δύο των οποίων οι θάνατοι ανακοινώθηκαν αυτόν τον μήνα. Ο 26χρονος γιατρός πρώτης γραμμής Τζόρνταν Μακλάχλαν από τη Σκωτία, και ο 34χρονος πρώην στρατιώτης του βρετανικού στρατού Τζέικ Γουέντινγκτον, μέλος της Διεθνούς Λεγεώνας.

Είναι μεταξύ μιας σταθερής ροής Βρετανών και άλλων δυτικών που έχουν ενταχθεί στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας σε μια σχεδόν τριετή σύγκρουση που, στις αρχές Δεκεμβρίου, είχε στοιχίσει τη ζωή 43.000 Ουκρανών στρατιωτών και, σύμφωνα με εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών, περίπου τρεις φορές περισσότεροι Ρώσοι.

Το να πάει κανείς στην Ουκρανία για να πολεμήσει στις ένοπλες δυνάμεις της δεν είναι παράνομο, εκτός αν είναι μέλος των ενόπλων δυνάμεων του ΗΒ. Στα πρώτα στάδια του πολέμου, ο τότε υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είπε ότι οι Βρετανοί χωρίς στρατιωτική εκπαίδευση θα ήταν ελάχιστα χρήσιμοι για τον στρατό της Ουκρανίας.

Οι μη Ουκρανοί που επιδιώκουν να ενταχθούν στην Αζόφ πρέπει να ολοκληρώσουν μια διαδικασία στρατολόγησης, συμπεριλαμβανομένων συνεντεύξεων στο Κίεβο, η οποία περιλαμβάνει μια ψυχολογική αξιολόγηση «και ένα τεστ πολυγράφου, για να ελέγξει ότι δεν εργάζονται μυστικά για τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις».

Η αρχική εκπαίδευση θα διαρκέσει δύο έως τρεις μήνες, ακόμη και για όσους έχουν στρατιωτική εμπειρία, σε ομάδες περίπου 80 για να αντικατοπτρίζουν τις πραγματικότητες του ουκρανικού πεδίου μάχης, όπου υπάρχει έντονη χρήση drones και πυροβολικού. «Η εκπαίδευση ορισμένων στρατιωτών στην Ευρώπη δεν έχει αλλάξει πολύ από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», είπε ο Καρλ.

Μετά την εκπαίδευση, όσοι επιθυμούν να παραμείνουν αναμένεται να ενταχθούν σε μονάδες επίθεσης πεζικού.

Ο Καρλ αναγνώρισε ότι οι νεοσύλλεκτοι θα τεθούν τελικά σε επικίνδυνες καταστάσεις. «Η πραγματικότητα μπορεί να είναι μάλλον κακή, είναι πόλεμος», είπε ο διοικητής.

Η Αζόφ επιχειρεί τώρα κοντά στο Τορέτσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας, μια ερειπωμένη πόλη χωρισμένη μεταξύ των στρατών των δύο πλευρών. Η κατάσταση σε ολόκληρο το μέτωπο αναμένεται να επιδεινωθεί για την Ουκρανία, επειδή ο Τραμπ αναμένεται να περιορίσει ή να περικόψει τη ροή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας ενώ προσπαθεί να τερματίσει τη σύγκρουση.

Η Αζόφ ιδρύθηκε ως εθελοντική μονάδα το 2014 και ενσωματώθηκε στην Εθνοφρουρά της Ουκρανίας ένα χρόνο αργότερα, ενώ αντιμετώπισε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και χαρακτηρίστηκε επίσημα τρομοκρατική οργάνωση από τη Ρωσία το 2022. Ενώ το αρχικό τάγμα Aζόφ εξαλείφθηκε στη Μάχη της Μαριούπολης το 2022, ο συνιδρυτής του, ο εξέχων Ουκρανός εθνικιστής και υποστηρικτής της λευκής υπεροχής, Αντρέι Μπιλέτσκι, σήκωσε την 3η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Εφόδου υπό το λάβαρο του Αζόφ το 2023.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, οι ΗΠΑ άρουν την απαγόρευση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Αζόφ που είχε τεθεί στο παρελθόν, δηλώνοντας ότι δεν βρήκαν στοιχεία που να συνδέουν την ταξιαρχία με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ρωσία, η οποία θεωρεί την «αποναζικοποίηση» της Ουκρανίας έναν από τους στόχους της στρατιωτικής της επιχείρησης κατά του καθεστώτος του Κιέβου, επέκρινε την απόφαση, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να λέει τότε ότι αντιπροσώπευε «την κατάφωρη υποστήριξη της Ουάσιγκτον στα ριζοσπαστικά εθνικιστικά στοιχεία στην Ουκρανία».

Από την κλιμάκωση τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα δήλωσε ότι ξένοι «μισθοφόροι», τους οποίους το Κίεβο περιγράφει ως εθελοντές, βοήθησαν τον στρατό της Ουκρανίας, καθιστώντας έτσι τις χώρες καταγωγής τους μέρος της σύγκρουσης.

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ανέφερε ότι ολοκλήρωσε τις έρευνες εναντίον 785 αλλοδαπών μισθοφόρων που εμπλέκονται.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι οι ξένοι υπήκοοι που πολεμούν για το Κίεβο είναι νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι στο πεδίο της μάχης.

Με πληροφορίες από Guardian & RT


Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-12 23:27:00

Back to top button