Οικονομία

Στηρίζουμε τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας

Τις Βρυξέλλες επισκέφτηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης για να παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες και τις υπό εξέλιξη δράσεις του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την απο-ανθρακοποίηση της ναυτιλίας, την ενεργειακή μετάβαση του ακτοπλοϊκού στόλου, κυρίως με το μοντέλο ΣΔΙΤ για τις άγονες γραμμές και τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών υποδομών της χώρας, σε μέλη της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια των επαφών του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενημέρωσε για την εξέλιξη των έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους και συζήτησε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των δράσεων του υπουργείου μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο των έργων και επιβεβαίωσαν τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνεχίσει να υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες και τα έργα που αποσκοπούν στη σύγχρονη και περιβαλλοντικά φιλική ναυτιλία, με τις ανάλογες λιμενικές υποδομές.

Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανίδης, εξέφρασε τις ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη σταθερή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για υλοποίηση των στόχων της «πράσινης συμφωνίας» μέσα στο πλαίσιο των πολιτικών της ΕΕ και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Τόνισε, δε, τη σημασία εφαρμογής ρεαλιστικών πολιτικών που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, ως στρατηγικού τομέα τόσο για την οικονομία όσο και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Δόθηκε, επίσης, έμφαση στην εδαφική και κοινωνική συνοχή με επίκεντρο τη νησιωτικότητα.

Στο πλαίσιο των πολλαπλών συναντήσεών του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συζήτησε, επίσης, τις προκλήσεις για τη διεθνή και ευρωπαϊκή ναυτιλία λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας και το ρόλο της Ελλάδας ως ηγέτιδας ναυτιλιακής δύναμης.

Πέραν του ευρύτερου ναυτιλιακού τομέα, συζητήθηκε και η δια θαλάσσης μετανάστευση στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στυλιανίδης συναντήθηκε με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνο για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Rafaelle Fitto, τον Επίτροπο Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Επίτροπο Αλιείας και Ωκεανών Κώστα Καδή, την Επίτροπο για τη Μεσόγειο, Dubravka Suica, τη Γενική Διεύθυντρια Περιφερειακής Πολιτικής (DG Regio), Θέμις Χριστοφίδου, τον Γενικό Διευθυντή για το Κλίμα (DG Clima), Kurt Vandenberghe και την εκτελούσα χρέη Γενικής Διευθύντριας Εσωτερικών Υποθέσεων (DG Home), Beate Gminder.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ

 


Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-12 10:16:00

Back to top button