Μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα: Η χρονιά των εξελίξεων
Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα είναι μια υπόθεση που απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια. Όπως φαίνεται, πλησιάζουμε στη στιγμή που η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν θα είναι πλέον μονοπώλιο δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Πανεπιστημιακά ιδρύματα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενώ ήδη αρκετά κολλέγια έχουν προετοιμαστεί σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού και αναμένεται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου εκπαιδευτικού τοπίου της χώρας.
Θεσσαλονίκη: Ένα λαμπρό πεδίο δόξας
Η Θεσσαλονίκη είναι μια από τις γνωστότερες φοιτητουπόλεις στην Ελλάδα. Καθώς, όμως, τα περισσότερα κολλέγια αναμένεται να υποβάλλουν αίτηση αδειοδότησης μη κρατικού πανεπιστημίου με έδρα την Αθήνα, δημιουργείται μεγάλος διαθέσιμος χώρος για τα κολλέγια που έχουν αποκλειστική έδρα τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ένα από τα κολλέγια που θα καταθέσουν αίτηση για άδεια μη κρατικού πανεπιστημίου είναι το Κολλέγιο DEI, ένα από τα πρώτα εκπαιδευτικά ιδρύματα που έφερε στην Ελλάδα την ειδικότητα της Νομικής, καθώς και πριν από μερικά χρόνια αναβαθμίστηκε σε Associate Campus του Πανεπιστημίου του Sunderland, ακριβώς με στόχο την απόκτηση άδειας μη κρατικού πανεπιστημίου. Ένα δεύτερο «Θεσσαλονικιώτικο» κολλέγιο που ενδέχεται να καταθέσει αίτηση είναι το ACT, το οποίο αποτελεί το μεταλυκειακό κομμάτι του κολλεγίου Ανατόλια και λειτουργεί βασισμένο σε αμερικάνικα εκπαιδευτικά πρότυπα.
Αθήνα: Μεγάλος ο ανταγωνισμός
Όπως είναι φυσιολογικό, η μεγαλύτερη κινητικότητα και οι περισσότερες αιτήσεις αδειοδότησης θα αφορούν στην Αττική, αφού εκεί έχουν την έδρα τους τα περισσότερα κολλέγια. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, για την Αθήνα θα καταθέσει αίτηση το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ενώ πέρα των κολλεγίων που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση, όπως το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, το Deree και το Aegean College, φαίνεται ότι και το Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών – ICPS που έως τώρα εξειδικεύεται σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στον τομέα της Ψυχολογίας, σε αποκλειστική συνεργασία του με το University of Central Lancashire (UCLan), αναπτύσσει δύο ακόμα σχολές (αριθμός απαραίτητος για την αδειοδότηση) και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την κατάθεση αίτησης.
Τα ερωτήματα βέβαια παραμένουν πολλά στην παρούσα φάση. Όπως, για παράδειγμα, τι θα επιλέξουν να κάνουν τα κολλέγια εκείνα που συνεργάζονται με παραπάνω από ένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς ο νομός 5094/24 δεν προβλέπει έκδοση άδειας για πολλαπλά παραρτήματα πανεπιστημίων του εξωτερικού στο ίδιο Ν.Π.Π.Ε.
Φυσικά όλα τα ανωτέρω είναι συνάρτηση των όποιων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του συγκεκριμένου νόμου, καθώς έχουν κατατεθεί σειρά προσφυγών ακύρωσης. Οι εξελίξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σε κάθε περίπτωση το 2025 μπορεί να αποδειχθεί χρονιά ορόσημο για την εκπαίδευση στη χώρα μας.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-10 14:30:00