Οικονομία

Πού θα κριθεί η μάχη του «μέσου μισθού» τη φετινή χρονιά

Σε μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξελίσσεται η αύξηση των μισθών τη φετινή χρονιά, καθώς ο στόχος για την πραγματική βελτίωση των εισοδημάτων, περνά μέσα από την ενίσχυση των μεσαίων και υψηλών αμοιβών και όχι μόνο μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πραγματική αύξηση των μισθών, εντός του νέου έτους, θα κινηθεί πέριξ του 3%, καθώς προβλέπουν ότι οι αυξήσεις θα «τρέξουν» φέτος με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ότι το 2024.

Στο υπουργείο Εργασίας βέβαια, αναλύοντας τα μηνύματα από τη μισθολογική πορεία στη χώρα μας, επισημαίνουν πως υπάρχει μεγάλη αύξηση αποδοχών σε ορισμένους τομείς, όπως για παράδειγμα οι υπηρεσίες εστίασης, στις οποίες καταγράφηκε τον περασμένο χρόνο, αύξηση της τάξης του 46%, τις δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης, με αύξηση 35% αλλά και οι κατασκευές μηχανημάτων, όπου η αύξηση ήταν κατά 33%. «Ο μέσος μισθός το 2027 μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.500 ευρώ» τόνισε πρόσφατα σε δηλώσεις της η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως.

Η πορεία όμως προς το 2027, δεν θα είναι εύκολη.  Είναι χαρακτηριστική, και ενδεικτική των διλημμάτων που θα κληθεί να διαχειριστεί το οικονομικό επιτελείο, εντός του νέου έτους, η πρόσφατη αναφορά του ΟΟΣΑ για συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων από την χώρα μας, παρ’ ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι 1 ,7 εκατ. μισθωτοί (σε σύνολο 2.296.845) που αμείβονται με μισθό υψηλότερο από τον κατώτατο των 830 ευρώ έλαβαν το 2023 αυξήσεις που κυμαίνονται κατά μέσο όρο  4%-5% , δηλαδή ελάχιστα πάνω από τον  ετήσιο πληθωρισμό 3,5%. Με αποτέλεσμα, η Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του 2023, να πέσει ακόμη χαμηλότερα στην κατάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2025, οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας θα ενισχυθούν φέτος, κατά  3,4% (σωρευτικά +8,6% στην διετία 2024 – 2025) και των αμοιβών ανά εργαζόμενο από +2,7% έως +3,2% (σωρευτικά +7,5% στην διετία 2024 – 2025). Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός για το 2024 προβλέπεται ότι έκλεισε στο 2,7% και το 2025 αναμένεται να πέσει στο 2,1%, το εύρος της πραγματικής αύξησης δεν θα ξεπεράσει κατά πολύ, το 3%.

Αντίστοιχα, αυξήσεις μισθών κατά 5,6% προβλέπει για φέτος και η Τράπεζα της Ελλάδος, ελαφρώς χαμηλότερες από τις  αυξήσεις του 2024 σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που κινήθηκαν πλησίον του πεδίου του 5,9%.

Συγκεκριμένα, στην ενδιάμεση έκθεσή της η ΤτΕ εκτιμά πως για το 2025 οι συνολικές αμοιβές και οι αμοιβές ανά μισθωτό θα επιβραδυνθούν ελαφρά έναντι του 2024, γεγονός που, σε συνδυασμό με τη μικρή επιτάχυνση της παραγωγικότητας, θα συντελέσει σε υποχώρηση του ρυθμού ανόδου του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

Σημειώνεται δε, ότι η άνοδος των αποδοχών το 2024 επηρεάστηκε από την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και από τη λήξη της αναστολής των επιδομάτων προϋπηρεσίας (τριετιών) των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, η οποία είχε νομοθετηθεί κατά την περίοδο των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής. Επιπλέον, χορηγήθηκε αύξηση 6,4% από 1ης Απριλίου 2024 στον κατώτατο μισθό.

Στο σύνολο των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας, σύμφωνα με την ΤτΕ, οι αυξήσεις ήταν της τάξης του 5,9% το 2024 και η πρόβλεψη για το 2025 είναι ότι θα αυξηθούν κατά 5,6%.

Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ βέβαια,  κατέγραψαν για τον ιδιωτικό τομέα, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024, μισθολογικές αυξήσεις που σε ετήσια βάση, ξεπέρασαν τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου.

Για παράδειγμα, στις κατηγορίες  Μεταφορά και Αποθήκευση, Παροχή καταλύματος και Εστίασης, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας, Επαγγελματικές, Επιστημονικές, Τεχνικές, Διοικητικές και Υποστηρικτικές Δραστηριότητες, η ο δείκτης μισθών και ημερομισθίων έδειξε αύξηση της τάξης του 13,3%, κατά 10,4% στις Κατασκευές, κατά 8,1% σε Ορυχεία και Λατομεία, Μεταποίηση, Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Παροχή Νερού και κατά  7,3% σε Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-10 07:34:00

Back to top button