Πολιτική

Η Ελλάδα τον αποχαιρέτισε με βαθιά συγκίνηση, τιμές και χειροκροτήματα

H Ελλάδα αποχαιρέτισε σήμερα, Πέμπτη (09.01.25) τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη.

Ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος άφησε το δικό του στίγμα στην πολιτική σκηνή του τόπου και υπήρξε ένας από τους συνιδρυτές του ΠΑΣΟΚ, κηδεύτηκε με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού, δίπλα στον τάφο του Ανδρέα Παπανδρέου, στο Α’ Νεκροταφείο.

Χειροκροτήματα και φωνές «αθάνατος» από πλήθος κόσμου συνόδευαν το καλυμμένο με τη γαλανόλευκη φέρετρο.

Η σορός του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ έφτασε στη Μητρόπολη πέντε λεπτά πριν από τις 11:00, με τον κόσμο να χειροκροτεί και τρία σώματα του Στρατού και μία διμοιρία να αποδίδουν με αγήματα τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού. 

Ακολούθησε η εξόδιος ακολουθία, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Συγκινημένη στη εξόδιο ακολουθία η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού και πρόεδρου, Δάφνη Σημίτη. Φορώντας μαύρα γυαλιά στάθηκε απέναντι από το φέρετρο του αγαπημένου της συζύγου, Κώστα Σημίτη, μέσα στη Μητρόπολη Αθηνών. Προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της, δέχθηκε τα συλλυπητήρια από πολιτικούς και φίλους που έσπευσαν να πουν το ύστατο χαίρε στον μεγάλο άνδρα του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό της χώρας.

 

Η Ελλάδα τον αποχαιρέτισε με βαθιά συγκίνηση, τιμές και χειροκροτήματαΣτη Μητρόπολη Αθηνών η σορός του Κώστα Σημίτη – Πηγή φωτογραφίας / Eurokinissi

Πηγή φωτογραφίας / Eurokinissi

Πηγή φωτογραφίας / Eurokinissi

Η σορός του Κώστα Σημίτη έφτασε λίγο πριν από τις 14:30 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Χειροκροτήματα από πλήθος κόσμου και ήχοι από τη φιλαρμονική συνόδευσαν τη σορό του Κώστα Σημίτη στο Α’ Νεκροταφείο. 

Ταφή του πρώην Πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών – Πηγή φωτογραφίας / Eurokinissi

Πίσω ακολούθησε η Δάφνη Σημίτη και οι κόρες τους.

 

Η Δάφνη Σημίτη τον αποχαιρέτισε με τρία τριαντάφυλλα

Η Δάφνη Σημίτη έζησε σήμερα μία από τις δυσκολότερες στιγμές της ζωής της, στο στερνό αντίο του Κώστα Σημίτη, του ανθρώπου με τον οποίο μοιράστηκε πάνω από 60 χρόνια κοινής ζωής. Η σύζυγός του τον αποχαιρέτισε – έχοντας στο πλευρό της τις δυο κόρες του ζευγαριού, Φιόνα και Μαριλένα – αλλά και σύσσωμη την πολιτική ηγεσία του τόπου και πλήθος κόσμου. Η σύντροφος του αείμνηστου πολιτικού, κατέρρευσε ψυχολογικά όταν η σορός του Κώστα Σημίτη έφτασε στον τελικό προορισμό της, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Έφτασε στο νεκροταφείο πεζή μαζί με την πομπή και υποβασταζόμενη από τις κόρες της, είπε το ύστατο χαίρε τη στιγμή της τελευταίας πράξης του ενταφιασμού δίπλα στο μνήμα του Ανδρέα Παπανδρέου. Τη στιγμή του ενταφιασμού, η πιστή σύντροφος του πρώην πρωθυπουργού, τον «αποχαιρέτισε» ρίχνοντας στο φέρετρο τρία λευκά τριαντάφυλλα.

Η ελληνική σημαία που ήταν καλυμμένο το φέρετρο, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, απομακρύνθηκε για να γίνει η ταφή και παραδίδεται στην οικογένειά του από αξιωματικούς του στρατού.

Πηγή φωτογραφίας / Euokinissi

«Αθάνατος»

Μετά την ολοκλήρωση της εξόδιου ακολουθίας ξεκίνησε η πομπή με τη σορό του Κώστα Σημίτη από τη Μητρόπολη έως την τελευταία του κατοικία στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

«Αθάνατος» φώναζε το πλήθος έξω από τη Μητρόπολη – Πηγή φωτογραφίας / Eurokinissi

Σκεπασμένο με την ελληνική σημαία βγήκε από τη Μητρόπολη το φέρετρο με τον Κώστα Σημίτη με πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο έξω από τη Μητρόπολη να φωνάζει «αθάνατος» και να ξεσπά σε χειροκροτήματα.

Πηγή φωτογραφίας / Eurokinissi

 

Η πομπή έκανε μία στάση στο δεύτερο σπίτι του Κώστα Σημίτη, στη Βουλή και στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Η Ελλάδα τον αποχαιρέτισε με βαθιά συγκίνηση, τιμές και χειροκροτήματαΠηγή φωτογραφίας / Eurokinissi

Πηγή φωτογραφίας / Eurokinissi

Ήδη από νωρίς το πρωί η Μητρόπολη έχει κατακλυστεί από στεφάνια, ενώ λίγο πριν από τις 11:00 έφτασε η σύζυγος του εκλιπόντος, Δάφνη, με τις κόρες τους Φιόνα και Μαρινέλα, αλλά και με την εγγονή τους Γιολάντα. 

Πηγή φωτογραφίας / Eurokinissi

Σακελλαροπούλου: Ο Κώστας Σημίτης άφησε το βαθύ αποτύπωμά του στη Μεταπολίτευση

Λίγο πριν από τις 13:00 εκφώνησε τον πρώτο επικήδειο, όπως ορίζει το πρωτόκολλο, η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Μέσα σε κλίμα βαθιά συγκίνησης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αποχαιρέτησε τον Κώστα Σημίτη μιλώντας για έναν άνθρωπο που υπερασπίστηκε με «συνέπεια και πεποίθηση, πάθος και λογική, λέξεις και πράξεις, σε όλη του τη ζωή, τη δημοκρατία και τις αρχές της».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον επικήδειο που εκφώνησε σημείωσε : «Αποχαιρετάμε σήμερα με θλίψη και τιμή μία μεγάλη προσωπικότητα της σύγχρονης ιστορίας μας. Ο Κώστας Σημίτης υπερασπίστηκε, με συνέπεια και πεποίθηση, πάθος και λογική, λέξεις και πράξεις, σε όλη του τη ζωή, τη δημοκρατία και τις αρχές της. Αγωνιστής κατά της δικτατορίας, διακεκριμένος ακαδημαϊκός δάσκαλος, άνθρωπος των ιδεών και του πρακτικού λόγου, άφησε το βαθύ αποτύπωμά του στη Μεταπολίτευση με το δικό του, ξεχωριστό και διαχρονικό, πολιτικό παράδειγμα».

«Με κύρια αναφορά του την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και το ρεύμα του εκσυγχρονισμού, ο Κώστας Σημίτης εισήγαγε στην πολιτική μας συνείδηση και κουλτούρα μία νέα μέθοδο και αντίληψη της διακυβέρνησης. Με έμφαση στον ορθολογισμό, τον προγραμματισμό, την προσήλωση σε στόχους υψηλούς και την ηθική του καθήκοντος, τη χαμηλότονη, καθημερινή και συστηματική εργασία» συνέχισε.

«Μακριά από δημοφιλείς, ανέξοδες ρητορείες και λαϊκιστικές ευκολίες. Με λόγο μετριοπαθή και μετρημένο και ήθος δημοκρατικό. Ο εκσυγχρονισμός του δεν υπήρξε μόνον ένα πολιτικό και επίκαιρο πρόγραμμα, αλλά και διαρκής θεσμική και κοινωνική άσκηση, μια συνεχής και ανοικτή μέχρι σήμερα μεταρρυθμιστική πρόκληση. Έθεσε ψηλά και τολμηρά τον πήχη και υπηρέτησε το όραμα μιας ισχυρής και ισότιμης Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη. Η οκταετής θητεία του Κώστα Σημίτη στην πρωθυπουργία έφερε σημαντικές κατακτήσεις στο Κράτος Δικαίου και την κοινωνία, σπουδαία έργα υποδομών και επενδύσεις. Συνοδεύθηκε από κορυφαίες στιγμές, που ενίσχυσαν τη θέση της χώρας, διεύρυναν τους ορίζοντές μας και καθόρισαν τον τρόπο ζωής μας. Η ένταξη στην Ευρωζώνη και η είσοδος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπερβαίνουν τη συγκυρία και λάμπουν ως εθνικά επιτεύγματα στον μακρύ ιστορικό μας χρόνο» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στον άνθρωπο Κώστα Σημίτη: «Η δημόσια παρουσία του Κώστα Σημίτη τελούσε σε συνέχεια και ενότητα με τον ιδιωτικό του βίο. Ήταν πράος, λιτός και αυτάρκης, με αγάπη για τον πολιτισμό, τα βιβλία και τις τέχνες, αφοσιωμένος και δοτικός στη σύζυγό του Δάφνη και τις κόρες του, τη Μαριλένα και τη Φιόνα, πιστός και υποστηρικτικός στους φίλους και τους συνεργάτες του. Οι συγκινητικές, αδιαμεσολάβητες καταθέσεις και μαρτυρίες τους, αυτές τις μέρες, καταδεικνύουν πόσο θα λείψει, αλλά και ότι το υπόδειγμά του θα παραμείνει ζωντανό, ως παρακαταθήκη, για τους ίδιους και για τον τόπο μας».

 

Μητσοτάκης: Δεν μπήκε ποτέ στον πειρασμό να μεταλλαχθεί

«Μαχητή κατά της δικτατορίας και άξιο υπηρέτη της δημοκρατίας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, προσφωνώντας τον επικήδειο λόγο του. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για έναν «ευγενή αντίπαλο», τον οποίο η θεσμική θέση του επιβάλλει να τον τιμήσει όπως του αξίζει, προσθέτοντας: «Οι παρατάξεις μας κατάφεραν και συναντήθηκαν σε δύο κρίσιμες επιλογές. Την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ και την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο Κώστας Σημίτη ανήκει, πλέον, στην ιστορία η οποία θα ζυγίσει την πολυκύμαντη διαδρομή του και είναι ήδη ορατές τρεις παρακαταθήκες του εκλιπόντος: Η πρώτη είναι «η αταλάντευτη πίστη του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και η διαρκής προσπάθειά του να συγκλίνει η Ελλάδα με τα πιο ανεπτυγμένα κράτη της Ευρώπης».

 

Η δεύτερη ήταν ο τρόπος διακυβέρνησής του με πρωταγωνιστή το μπλοκάκι που κατέγραφε μεθοδικά τις προτεραιότητες που από διακηρύξεις έπρεπε να γίνουν πράξη, με σχεδιασμό επίπονη δουλειά και έλεγχο, με στόχο το μετρήσιμο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη. Η τρίτη, κατά τον πρωθυπουργό, είναι ότι ο Κώστας Σημίτης, εκτός από την ενασχόλησή του με την πολιτική, πάντα έβρισκε χρόνο να διαβάζει, να ακούει μουσική, να παρακολουθεί θέατρο, και αγάπησε τον ρόλο του απλού συζύγου και του πατέρα. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στο μέλλον πολλοί αναλυτές θα ασχοληθούν με το έργο του εκλιπόντα «με τα σωστά και τα λάθη του, όπως και για αυτά που επιδίωξε και ποτέ δεν είδε να πραγματοποιούνται», και συμπλήρωσε πως πρόκειται για τη διαχρονική μοίρα και το τίμημα όποιου αποφασίζει να δράσει στη δημόσια σφαίρα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκφωνεί επικήδειο – Πηγή φωτογραφίας / Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός στάθηκε σε ορισμένα «αποστάγματα της πορείας» του Κώστα Σημίτη, όπως η ρήση του για την κυβέρνηση, η οποία υπάρχει όχι για να διαιωνίζει την εξουσία της αλλά για να διαμορφώνει μία καλύτερη κοινωνία με λέξεις κλειδιά, το σχέδιο και τη συγκυρία, επιδιώκοντας τις συναινέσεις αλλά βαδίζοντας και κόντρα στο ρεύμα, ώστε το κόστος που θα καταβληθεί να είναι μικρότερο από το όφελος που θα προκύψει. Επίσης, είπε ότι στην προσπάθεια εφαρμογής των παραπάνω δοκιμάζεται η ικανότητα της πατρίδας μας να απαλλαγεί από βαρίδια και παθογένειες του παρελθόντος. Αναφερόμενος στις επιτυχίες του Κώστα Σημίτη τόνισε τη δημοκρατική συνέπειά του, τις σοβαρές υποδομές που απέκτησε η χώρα κατά τη διάρκεια των θητειών του, και τα δύο καθοριστικά βήματα που σηματοδότησαν την ευρωπαϊκή προοπτική τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.

«Ας κρατήσουμε τα καλύτερα από τη διαδρομή του και το γεγονός ότι δεν μπήκε ποτέ στον πειρασμό να μεταλλαχθεί, να γίνει αρεστός προσχωρώντας σε ένα ξένο προς τον ίδιο μοντέλο συμπεριφοράς, διατηρώντας ταυτόχρονα τη διακριτική απλότητα για να επενδύσει αυτή τη ζωή του και μετά την απόσυρσή του από το δημόσιο προσκήνιο», επεσήμανε Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Κώστα Σημίτη «μία εξαίρεση στον πολύβουο κόσμο των συνθημάτων» και υπογράμμισε ότι αυτό είναι ένα πολύτιμο παράσημο, το οποίο κατέκτησε με τη στάση του χωρίς ο ίδιος ποτέ να το διεκδικήσει ή να το διαφημίσει». Τέλος, τόνισε ότι ο Κώστας Σημίτη επέλεξε έναν επίλογο με νόημα ώστε να είναι και γι’ αυτό άξιος τιμής και μνήμης.

Ανδρουλάκης: Ο πολιτικός χώρος της χώρας έγινε φτωχότερος

«Πάντα παρών στις μεγάλες μάχες, ανήκεις πλέον στον πάνθεον των μεγάλων Ευρωπαίων ηγετών, υπήρξες υπόδειγμα σεμνότητας, ήσουν το πολιτικό αντίδοτο στην εξουσία του» ανέφερε στον επικήδειο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Παράλληλα, εκφράζοντας τη θλίψη σημείωσε πως ο πολιτικός χώρος της χώρας έγινε φτωχότερος.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης εκφωνεί επικήδειο – Πηγή φωτογραφίας / Eurokinissi

Αναλυτικά, ο επικήδειος του Νίκου Ανδρουλάκη:

«Η Πατρίδα μας τιμά σήμερα τον πρωθυπουργό που έκανε πράξη την ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και σφράγισε ανεξίτηλα τη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου. Το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετά τον δεύτερο Ιστορικό του Ηγέτη, μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου. O πολιτικός κόσμος γίνεται φτωχότερος, καθώς έχασε μια σπουδαία προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας, που εμπλούτιζε δημιουργικά και με ορθό λόγο τον δημόσιο διάλογο. Αγαπημένε μου Πρόεδρε, Με βαθιά συγκίνηση θυμάμαι το μικρό βιβλιαράκι που μου δώρισες σε μια από τις πρώτες μας συζητήσεις. Μια έκδοση του Ομίλου Αλέξανδρου Παπαναστασίου, που είχες ιδρύσει με άλλους ανήσυχους δημοκράτες αγωνιστές στα χρόνια της νιότης σου.

Με έκανες κοινωνό της πολιτικής σκέψης σου και των ιδανικών με τα οποία πάντα έδινες τη μάχη ενάντια στη συντήρηση και τη μοιρολατρία. Όποιος διαβάσει εκείνο το κείμενο, αντιλαμβάνεται ότι δεν έδινες μάχες τακτικής. Είχες εντοπίσει από νωρίς τις ιστορικές ρίζες των παθογενειών του κράτους και είχες διαμορφώσει το πολιτικό όραμα για την υπέρβαση τους. Γι’ αυτό και ήταν διαρκής η πάλη σου απέναντι στον πελατειασμό, τα στερεότυπα και τα κατεστημένα που καθηλώναν την κοινωνία και τη Δημοκρατία.

 

Με δημιουργικές ρήξεις, πολλές φορές κόντρα στο ρεύμα, έκανες πράξη την Ελλάδα της εθνικής αυτοπεποίθησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εξωστρέφειας. Γι’ αυτές τις αξίες αγωνίστηκες από τα μετεμφυλιακά χρόνια, τα χρόνια της χούντας αλλά και αργότερα στη μεταπολίτευση μέσα από το ΠΑΣΟΚ. Συσπείρωσες μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία γύρω από το Πολιτικό Όραμα του Εκσυγχρονισμού. Δίνοντας του όμως ξεκάθαρα προοδευτικό περιεχόμενο, όπως πιστοποιεί το έργο σου, πολύ πριν οι λέξεις χάσουν το πραγματικό τους νόημα. Υποστήριζες ότι καμία μεταρρύθμιση ΔΕΝ είναι πολιτικά ουδέτερη. Ως «Αριστερός με σοσιαλδημοκρατικές ιδέες», όπως αυτοχαρακτηριζόσουν, πίστευες ότι η πραγματοποίηση του εκσυγχρονισμού δεν αποτελεί απλώς μια τεχνοκρατική διαδικασία, αλλά συνεπάγεται κινητοποίηση και κοινωνικό αγώνα.

Ο πολίτης σε αυτήν τη διαδικασία πρέπει να έχει ΑΞΙΑ και να είναι ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΣ. Αλλιώς καμία μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να αντέξει μακροπρόθεσμα. Η σημασία των παραπάνω θέσεων καταδείχθηκε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Μια κρίση, βεβαίως, για την οποία έγκαιρα και με τόλμη είχες προειδοποιήσει από το βήμα της Βουλής το 2008. Το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1996-2004 συνδέθηκε με μια από τις πιο δημιουργικές περιόδους της σύγχρονης Ελλάδας. Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ο καταλληλότερος ηγέτης, σε μια εποχή ραγδαίων μεταβολών και τεράστιων προκλήσεων. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είχε εισέλθει σε ανεπίστρεπτη πορεία, ενώ η εντεινόμενη παγκοσμιοποίηση απαιτούσε επεξεργασμένο σχέδιο προσαρμογής από τα εθνικά κράτη, ώστε να μη βυθιστούν οι κοινωνίες τους σε παρακμή. Ο πολιτικός, που έλεγε λίγα αλλά σχεδίαζε και έπραττε πολλά, ένωσε τα χέρια με τον ελληνικό λαό στο δρόμο της σύγκλισης με τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης.

Τα επιτεύγματα της κυβέρνησης του είναι σταθμοί στην ιστορία του τόπου. Η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με άλυτο το Κυπριακό. Θέλω πραγματικά να αναλογιστείτε τις επιπτώσεις με τις οποίες θα ήταν αντιμέτωπος ο ελληνισμός από τις τουρκικές επιδιώξεις για διχοτόμηση του νησιού, αν ο διορατικός αυτός ηγέτης δεν είχε σχεδιάσει αυτή τη μεγάλη εθνική επιτυχία. Ο Κώστας Σημίτης ήταν συνδιαμορφωτής της Ιστορίας, όχι παρακολούθημά της. Ισότιμος συνομιλητής των ισχυρότερων ηγετών που κέρδιζε με την αξιοπιστία και τον ρεαλισμό του. Εξέφραζε διακριτή άποψη στη βάση των δικών του «πιστεύω», όπως έκανε αγωνιζόμενος για μια αυτοδύναμη «Ευρώπη των λαών», ακόμα και αντιτασσόμενος στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ. Το 2004, άφησε την Ελλάδα πιο αισιόδοξη και ισχυρή από ποτέ. Η επιτυχημένη προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν απόδειξη ότι η χώρα, όταν διαθέτει ηγεσία με σχέδιο, μπορεί να αναδείξει τον καλύτερό της εαυτό . Η σημαντικότερη όμως παρακαταθήκη που αφήνει, είναι το όραμα για διαρκή ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ με τις πιο ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Πίστευε βαθιά ότι η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη στην υστέρηση. Ας φανταστούμε πως θα ήταν η πατρίδα μας χωρίς τα μεγάλα έργα υποδομών όπως η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η Εγνατία Οδός, το Μετρό, η Αττική Οδός, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και άλλα πολλά. Σταθερές του προτεραιότητες ήταν το ισχυρό Κοινωνικό Κράτος, η Στήριξη του κόσμου της Εργασίας και η συνετή Δημοσιονομική Πολιτική. Έδωσε πνοή στα δημόσια πανεπιστήμια. Στήριξε τη δημόσια υγεία με 11 νέα νοσοκομεία και εφάρμοσε μόνιμες κοινωνικές παρεμβάσεις, όπως το ΕΚΑΣ και η Βοήθεια στο Σπίτι.

Προήγαγε τον θεσμικό εκσυγχρονισμό του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης, με τη συνταγματική κατοχύρωση των ανεξάρτητων αρχών, την ίδρυση των ΚΕΠ και την προώθηση πλήθους μεταρρυθμίσεων που βελτίωσαν τη ζωή των πολιτών. Γιατί εν τέλει ο πραγματικός προοδευτικός εκσυγχρονισμός είναι ολόπλευρος. Δεν σημαίνει μόνο οικονομική πρόοδο. Σημαίνει ταυτόχρονα ενίσχυση των θεσμών και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση του κράτους δίκαιου. Σημαίνει διαφάνεια και υπευθυνότητα στη λήψη των αποφάσεων, δίκαιο μέρισμα από την ανάπτυξη και όχι διεύρυνση των ανισοτήτων. Πραγματικός εκσυγχρονισμός σημαίνει ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα που στηρίζει τον κόσμο της εργασίας. Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την περιφερειακή ανάπτυξη και όχι για την πελατειακή νομή τους από ισχυρά συμφέροντα. Αυτή είναι η παρακαταθήκη του Κώστα Σημίτη, η οποία αποτελεί διαρκές κοινωνικό ζητούμενο και πολιτική πυξίδα του Κινήματός μας.

Αγαπημένε μας πρόεδρε, πορεύτηκες με ένα σπάνιο πολιτικό ήθος στη δημόσια παρουσία σου. Πάντα παρών στις μεγάλες μάχες της Παράταξής μας. Η ακεραιότητα, η θεσμικότητα και η μεθοδικότητά σου έγραψαν ιστορία. Ανήκεις πλέον στο Πάνθεον των μεγάλων ευρωπαίων ηγετών. Σε μια εποχή που η φιλελεύθερη δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή απειλούνται, σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί, όπως εσύ, αποτελούν φάρους για όλους εμάς που μοιραζόμαστε τις ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις. Αλλά και στην προσωπική σου ζωή υπήρξες υπόδειγμα σεμνότητας και απλότητας. Πάντοτε διακριτικά, χωρίς τυμπανοκρουσίες και ηθικολογίες. Ήσουν το πολιτικό αντίδοτο στην αλαζονεία της εξουσίας.

Μας έδειξες ότι πολλά που φαίνονται ανέφικτα, είναι στο χέρι μας να τα πετύχουμε. Ότι ένας διαφορετικός δρόμος απέναντι στη συντήρηση, είναι εφικτός: Αυτόν τον προοδευτικό πατριωτισμό υπηρέτησες σε όλη σου τη διαδρομή. Σήμερα η Ελλάδα υποκλίνεται σε έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες της σύγχρονης Ιστορίας της. Αιωνία σου η μνήμη αγαπημένε μου Πρόεδρε.

Γιαννίτσης: Ήταν μία σπάνια προσωπικότητα που μας έδωσε υπόσταση

Ο εκσυγχρονισμός του υπήρξε μια συνεχής μεταρρυθμιστική πρόκληση. Μας έκανε περήφανους, ήταν μία σπάνια προσωπικότητα που μας έδωσε υπόσταση. Η πολιτική διαδρομή του ξεκίνησε τα δύσκολα χρόνια, η Ελλάδα στάθηκε τυχερή, έβαλε τη χώρα του πάνω από τον εαυτό του, γι’ αυτό αναδείχθηκε και σε κορυφαία πολιτική προσωπικότητα» σημείωσε στον επικήδειο ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης.

«Προσωπικά, θα τρέχει ο νους μου στις μη επίσημες συναντήσεις μας, η συμπαράστασή σου σε δύσκολες στιγμές» ανέφερε για να καταλήξει: Καλό ταξίδι Κωνσταντίνε, σε αποχαιρετούμε με σεβασμό»

Ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης εκφωνεί επικήδειο – Πηγή φωτογραφίας / Eurokinissi

Γιάννης Βούλγαρης: Η Ιστορία έχει ήδη μιλήσει για τα μεγάλα του Κώστα Σημίτη

«Το 2004 παρέδωσε μία Ελλάδα καλύτερη από αυτή που είχε παραλάβει» ανέφερε ξεκινώντας τον επικήδειο ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης. Ο Κώστας Σημίτης γνώρισε την πολιτική ως ρίσκο. Παιδί αριστερών γονέων γνώρισε την ταραχώδη περίοδο του εμφυλίου. Όταν η προσδοκία έφερε τις προσδοκίες στο μέτρο του εφικτού, ο Σημίτης δεν υποτάχθηκε. Υπηρέτησε το ΠΑΣΟΚ μέχρι το τέλος της ζωής του. Ήμουν συνιδρυτής θα θυμίσει σε στιγμές έντασης στον Ανδρέα Παπανδρέου. Η 8ετια Σημίτη ήταν κάτι παραπάνω από μια περίοδο του ΠΑΣΟΚ. Η κοινωνία τον επέβαλε στο ΠΑΣΟΚ».

Λίγα λεπτά πριν από τις 12:00 έφτασε στη Μητρόπολη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ακολούθησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης – Πηγή φωτογραφίας / Eurokinissi

Όπως προβλέπει το πρωτόκολλο ακολούθησε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστουδουλίδης, ενώ τελευταία στη Μητρόπολη προσήλθε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έφτασε στο σημείο με ένα λευκό τριαντάφυλλο στο χέρι, το οποίο και το άφησε στο φέρετρο, ενώ στη συνέχεια εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στη σύζυγο του Κώστα Σημίτη. 

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου – Πηγή φωτογραφίας / Eurokinissi

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

 

Από τους πρώτους που έφτασε στη Μητρόπολη ήταν ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Tο «παρών» στη Μητρόπολη δίνουν και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και πολιτικοί από άλλες παρατάξεις.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης – Πηγή φωτογραφίας / Eurokinissi

Πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Γείτονας – Πηγή φωτογραφίας / Eurokinissi

Η Άννα Διαμαντοπούλου – Πηγή φωτογραφίας / Eurokinissi

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης – Πηγή φωτογραφίας / Eurokinissi

H Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη – Πηγή φωτογραφίας / Eurokinissi

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας – Πηγή φωτογραφίας / Eurokinnisi

Ο Γιώργος Λιάνης με τον Κώστα Σκανδαλίδη – Πηγή φωτογραφίας / Eurokinissi

«Δεν υπάρχει τέλος της ιστορίας»

Βίντεο – αφιέρωμα στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αναρτήθηκε στους λογαριασμούς του κόμματος στα social media. 

«Δεν υπάρχει τέλος της ιστορίας. Το σήμερα έχει συνέχεια στο αύριο. Από εμάς τους ίδιους εξαρτάται η συνέχεια αυτή”. Αντίο πρόεδρε» τα λόγια που συνοδεύουν το βίντεο.

 

 Ο Κώστας Σημίτης κηδεύτηκε με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού, δίπλα στον τάφο του Ανδρέα Παπανδρέου, στο Α’ Νεκροταφείο.


Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-09 10:07:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button