Κόσμος

Γιατί θέλει τόσο πολύ Γροιλανδία, Καναδά και Παναμά και πώς μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ


Τα σπάνια μεταλλεύματα

Ακόμα πιο ελκυστικά για τον Τραμπ φαίνεται να είναι τα πλούσια κοιτάσματα φυσικών πόρων της Γροιλανδίας, σύμφωνα με τον Klaus Dodds, καθηγητή γεωπολιτικής στο Royal Holloway, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Αυτοί οι πόροι περιλαμβάνουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καθώς και σπάνιες γαίες, που είναι απαραίτητες για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ανεμογεννητριών και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ευκαιρίες από το λιώσιμο των πάγων

Το λιώσιμο των πάγων και η ραγδαία άνοδος της θερμοκρασίας της Αρκτικής δίνουν στη Γροιλανδία μια πρώτη θέση για την κλιματική κρίση, αλλά ορισμένοι βλέπουν επίσης οικονομικές ευκαιρίες καθώς η κλιματική αλλαγή αναδιαμορφώνει τη χώρα. Η απώλεια πάγου έχει ανοίξει τις ναυτιλιακές διαδρομές, αυξάνοντας τον χρόνο πλοήγησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο Βόρειο Ημισφαίριο. Η ναυτιλία στην Αρκτική αυξήθηκε κατά 37% έως το 2024, σύμφωνα με το Αρκτικό Συμβούλιο.
Είναι εφικτό για τον Τραμπ να αγοράσει την Γροιλανδία;

Οι κυβερνήσεις της Δανίας και της Γροιλανδίας έχουν απορρίψει κατηγορηματικά την ιδέα ότι η αρκτική χώρα μπορεί να αγοραστεί. Παρόλα αυτά, η συζήτηση εγείρει ερωτήματα για το μέλλον της σχέσης της Γροιλανδίας με τη Δανία και τις ΗΠΑ.

«Δεν είμαστε προς πώληση και δεν θα είμαστε ποτέ προς πώληση. Δεν πρέπει να χάσουμε τον πολυετή αγώνα μας για ελευθερία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Mute Egede σε ανάρτησή του στο Facebook τον Δεκέμβριο.

Ο Kuupik V. Kleist, πρώην πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, είπε ότι ο Τραμπ μιλούσε περισσότερο με πολίτες των ΗΠΑ παρά με Γροιλανδούς. «Δεν βλέπω τίποτα στο μέλλον που θα άνοιγε το δρόμο για μια πώληση. Δεν αγοράζεις απλώς μια χώρα ή έναν λαό», είπε με τη σειρά του στο CNN.

Τα σχόλια όμως του Τραμπ έρχονται σε μια ενδιαφέρουσα στιγμή για τη Γροιλανδία: Η κυβέρνησή της υπό την ηγεσία των Ινουίτ έχει αυξήσει τα αιτήματα για ανεξαρτησία από τη Δανία. Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του, ο πρωθυπουργός Egede ζήτησε να αφαιρεθούν οι «δεσμοί της αποικιακής εποχής».

Η Γροιλανδία επιδιώκει να ενισχύσει την ανεξαρτησία της διαφοροποιώντας την οικονομία της μακριά από την αλιεία. Άνοιξε ένα νέο αεροδρόμιο στο Nuuk τον Νοέμβριο ως μέρος των σχεδίων για την αύξηση του τουρισμού ωστόσο, εξακολουθεί να βασίζεται σε μια ετήσια επιχορήγηση περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Δανία, η οποία έχει αποδειχθεί ένα μεγάλο “εμπόδιο” στον δρόμο προς την ανεξαρτησία.

«Τι θα έκανε η Γροιλανδία αν ο Τραμπ πρόσφερε, ας πούμε, 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για να έχει ένα διαφορετικό είδος σύνδεσης;» διερωτήθηκε ο Dodds.

Ορισμένοι Γροιλανδοί πολιτικοί καταθέτουν την ιδέα μιας ειδικής ένωσης, παρόμοιας με αυτήν που έχουν οι ΗΠΑ με τα Νησιά Μάρσαλ, όπου η Γροιλανδία θα έχει κυριαρχία αλλά και οικονομική υποστήριξη από τις ΗΠΑ, σε αντάλλαγμα για συμφωνίες για ορισμένα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Προς το παρόν, παραμένει ασαφές πόσο μακριά θα συνεχίσει ο Τραμπ τη δηλωμένη επιθυμία του να αποκτήσει τη Γροιλανδία μόλις αναλάβει την εξουσία

Και η Διώρυγα του Παναμά στα σχέδια Τραμπ

Εκτός από την Γροιλανδία, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει την επιθυμία να αναλάβει τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε κατηγορήσει τον Δεκέμβριο τον Παναμά ότι επιβάλλει υπερβολικά τέλη για τη χρήση της Διώρυγας και δήλωσε ότι, εάν ο Παναμάς δεν διαχειριστεί τη διώρυγα με αποδεκτό τρόπο, θα απαιτήσει από τον σύμμαχο των ΗΠΑ να την παραδώσει.

Η διώρυγα είναι μια σημαντική υδάτινη οδός που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό, επιτρέποντας στα πλοία να αποφύγουν μια επιπλέον απόσταση 7.000 ναυτικών μιλίων (13.000 χλμ.) γύρω από το άκρο της Νότιας Αμερικής.

Με μήκος 51 μιλίων (82 χλμ.), η διώρυγα διασχίζει το κέντρο του Παναμά, της χώρας που καταλαμβάνει τη λωρίδα γης μεταξύ Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της διώρυγας, ευθύνονται για περίπου τα ¾ του φορτίου που διέρχεται κάθε χρόνο, ενώ η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ επέκρινε τα «υπέρογκα» τέλη που επιβάλλονται στην αμερικανική κυβέρνηση, το ναυτικό και τις επιχειρήσεις για τη χρήση της διώρυγας.

«Τα τέλη που επιβάλλει ο Παναμάς είναι γελοία», έγραψε. «Αυτή η πλήρης “εκμετάλλευση” της χώρας μας θα σταματήσει άμεσα».

Τα πλοία που χρησιμοποιούν τη διώρυγα πρέπει να πληρώνουν τέλη που καθορίζονται από την Αρχή της Διώρυγας. Τα μεταβλητά τέλη έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω ξηρασιών που επιδεινώθηκαν από την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι οποίες στερεύουν κρίσιμα αποθέματα νερού και μειώνουν τη χωρητικότητα της διώρυγας.

Η κυβέρνηση του Παναμά έχει την ιδιοκτησία και τη λειτουργία της διώρυγας μέσω μιας εξειδικευμένης υπηρεσίας, της Αρχής της Διώρυγας του Παναμά, εδώ και 25 χρόνια.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης την απόφαση των ΗΠΑ να παραδώσουν τη Διώρυγα του Παναμά το 1999 βάσει μιας συνθήκης που υπέγραψε ο Τζίμι Κάρτερ ως ανοησία που σπατάλησε τα πλεονεκτήματα της αμερικανικής ισχύος. Ισχυρίστηκε ψευδώς ότι τα αμερικανικά πλοία υφίσταντο διακρίσεις στα τέλη διέλευσης και ότι η Κίνα, και όχι ο Παναμάς, εκμεταλλευόταν την πλωτή οδό.
«Δώσαμε τη διώρυγα του Παναμά στον Παναμά. Δεν την δώσαμε στην Κίνα και την καταχράστηκαν», δήλωσε ο Τραμπ λίγο πριν φτάσει η σορός του Κάρτερ στην Ουάσινγκτον πριν από την κηδεία του που θα γίνει την Πέμπτη (09.01.2025). 

«Ήταν μεγάλο λάθος», είπε ο Τραμπ για την απόφαση του Κάρτερ.



Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-08 11:40:00

Back to top button