Ελλάδα

Σε εγρήγορση οι Αρχές για το πρώτο κρούσμα HMPV – Τι λένε Υπουργείο Υγείας και επιστήμονες

Σε εγρήγορση βρίσκονται το Υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές μετά το το πρώτο κρούσμα του αναπνευστικού ιού HMPV στη χώρα μας, με στόχο την αποφυγή μιας νέας υγειονομικής κρίσης. Ωστόσο, την ίδια στιγμή τόσο οι ειδικοί όσο και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, καθησυχάζουν, τονίζοντας ότι περιμένουν τα τελευταία ιατρικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός υγείας ξεκαθάρισε πως «προσπαθούμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει κάποια μετάλλαξη του ιού, επειδή έχει το χαρακτηριστικό ότι μεταλλάσσεται εύκολα και θέλουμε να δούμε εάν έχει κάποια χαρακτηριστικά πιο επικίνδυνα».

«Περιμένουμε την αναλυτική εξέταση που την έχουμε ζητήσει με μεγάλη λεπτομέρεια. Από την ώρα που στην Κίνα υπάρχει αυτή η επιδημία, δεν υπάρχει περίπτωση να μην διαδοθεί.Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί»», ανέφερε ακόμη ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Υπενθυμίζεται πως όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open, το πρώτο κρούσμα του ιού που εντοπίστηκε στην χώρα μας αφορά έναν άνδρα 71 ετών, η κόρη του οποίου στις γιορτές ταξίδεψε στην Κίνα για διακοπές και λίγες ημέρες μετά την επιστροφή της, ο πατέρας της εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα. Ο ηλικιωμένος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Τι αναφέρουν οι ειδικοί

Kαθησυχαστικοί εμφανίζονται και οι ειδικοί επιστήμονες στη χώρα μας, οι οποίοι αποδίδουν την εξάπλωση του HMPV στη βόρεια Κίνα σε μία αναμενόμενη εποχική έξαρση των κρουσμάτων ενός ιού που είναι γνωστός από το 2001, συνεπώς ο μεταπνευμονοϊός, όπως ονομάζεται, δεν αποτελεί μία νέα πρόκληση, όπως επισημαίνουν.

Ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στο CNNGreece υπογράμμισε πως ο ιός -ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των αναπνευστικών ιών- κυκλοφορεί στην παγκόσμια κοινότητα, ακόμη και στην Ελλάδα- από το 2001.

«Είναι εξαιρετικά απίθανο να μην τον έχουμε κολλήσει, ενώ σε επιστημονικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί κατά καιρούς, έχουν δείξει ότι ο ιός αυτός, αποτελεί την 2η αιτία εισαγωγής στα νοσοκομεία σε παιδιά» είπε στο CNN Greece o κ. Μαγιορκίνης.

Τι είναι ο HMPV και πώς μεταδίδεται

Ο HMPV είναι ένας ιός του ανώτερου αναπνευστικού, που θυμίζει πολύ τη γρίπη.
Εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2001 στην Ολλανδία και μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων ή εάν κάποιος αγγίξει επιφάνεια στην οποία «ζει» ο ιός.

Τα κύρια συμπτώματα είναι ο βήχας, ο πυρετός και η ρινική καταρροή.

Πιο ευάλωτοι στον ιό είναι τα παιδιά, ιδιαίτερα κάτω των δύο ετών, οι ηλικιωμένοι αλλά και οι ανοσοκατασταλμένοι, όπως δήλωσε στο BBC o λοιμωξιολόγος Hsu Li από τη Σιγκαπούρη.

Ο ειδικός τόνισε πως ένας «μικρός αλλά σημαντικός» αριθμός ανοσοκατασταλμένων ασθενών θα νοσήσει βαρύτερα και θα επηρεαστούν οι πνεύμονες. Ενδέχεται, λοιπόν, να παρουσιαστεί συριγμός, δύσπνοια και συμπτώματα croup (ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα).

«Αρκετοί θα χρειαστούν νοσηλεία, με μικρό αριθμό να κινδυνεύουν να πεθάνουν από τον ιό» λέει ο δρ. Hsu.

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα στην Κίνα

Όπως και οι περισσότεροι ιοί, ο HMPV εμφανίζεται περισσότερο στα τέλη του χειμώνα και την άνοιξη.

Οι ιοί, όπως εξηγούν οι ειδικοί, επιβιώνουν καλύτερα στο κρύο και μεταδίδονται ευκολότερα από άνθρωπο σε άνθρωπο σε εσωτερικούς χώρους.

Στη βόρεια Κίνα, όπου εμφανίζεται η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, σημειώνονται αυτή την περίοδο πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Η Ζακλίν Στίβενς, επιδημιολόγος από το πανεπιστήμιο Φλίντερς στην Αυστραλία, εξηγεί πως αρκετές χώρες καταγράφουν αυτή την περίοδο αυξημένα κρούσματα του HMPV.

«Παρότι αυτό μας προβληματίζει, οφείλεται πιθανότητα σε μια φυσιολογική εποχική αύξηση που παρατηρείται τον χειμώνα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσημα στοιχεία από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία δείχνουν ότι και εκεί παρουσιάζεται αύξηση του εν λόγω ιού από τον περασμένο Οκτώβριο.

Είναι o HMPV σαν τον κορωνοϊό; Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

Επιδημιολόγοι από όλο τον κόσμο εξηγούν ότι οι φόβοι για μια νέα πανδημία λόγω του HMPV είναι υπερβολικοί.

Και αυτό γιατί οι πανδημίες πυροδοτούνται από νέα παθογόνα -κάτι που δεν συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση.

Ο HMPV κατεγράφη πριν από δεκαετίες και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν κάποιο επίπεδο ανοσίας από παλαιότερη έκθεση» αναφέρει ο Hsu.

«Σχεδόν κάθε παιδί θα έχει νοσήσει τουλάχιστον μια φορά από τον HMPV μέχρι τα πέμπτα γενέθλιά του και θα νοσήσει εκ νέου αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του» λέει ο Πολ Χάντερ, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο Ίστ Άγκλια της Βρετανίας.

«Γενικά λοιπόν, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένα σημάδι ότι πρόκειται σε σοβαρό παγκόσμιο ζήτημα» τονίζει ο ίδιος.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι ειδικοί προτείνουν τη λήψη προληπτικών μέτρων, όπως οι μάσκες, για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-08 10:06:00

Back to top button