Πολιτική

Μεγαλώνει η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt αναφέρεται στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα, αλλά και στην καθοδική πορεία της δημοτικότητας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.

Η HB επισημαίνει πως τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση διαφόρων οικονομικών δεικτών, όμως οι πολίτες δεν αισθάνονται στην καθημερινότητά τους να βελτιώνονται τα πράγματα. «Μεταξύ 2010 και 2016 η χώρα έχασε το ένα τέταρτο της οικονομικής της απόδοσης. Εξαιτίας κυρίως της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων, οι ιδιωτικές περιουσίες συρρικνώθηκαν κατά περίπου 40% – και αυτό είναι κάτι από το οποίο δεν έχουν ανακάμψει τα περισσότερα νοικοκυριά μέχρι και σήμερα.

[…] Η οικονομική ανάκαμψη δεν γίνεται αισθητή στη ζωή των πολιτών. Ο μέσος ακαθάριστος μισθός ενός εργαζομένου σε θέση πλήρους απασχόλησης στην ελληνική ιδιωτική οικονομία ανερχόταν προ κρίσης, το 2009, στα 1.379 ευρώ. Σήμερα βρίσκεται μόλις στα 1.325 ευρώ. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, το πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα είναι σήμερα κατά 23,7% χαμηλότερο σε σύγκριση με το 2009».

Αν και ο Μητσοτάκης θεωρείται δημοσκοπικά ο καταλληλότερος για την πρωθυπουργία, η δυσαρέσκεια απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση μεγαλώνει όλο και περισσότερο.
Η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει κάποια μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης – για παράδειγμα με την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Πολλοί άνθρωποι όμως δεν θέλουν να περιμένουν άλλο και θέλουν να μάθουν πότε θα φτάσει και σε αυτούς η ανάπτυξη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία ολοένα και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια. Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Metron Analysis από τα τέλη Νοεμβρίου, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων πιστεύουν πως η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 66% χαρακτηρίζει αρνητικά το έργο που έχει κάνει ως τώρα η κυβέρνηση. Ως μεγαλύτερα προβλήματα θεωρούνται ο πληθωρισμός, το υψηλό κόστος ενέργειας και τα χαμηλά εισοδήματα».

Για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «όλα αυτά αποτελούν μία επικίνδυνη εξέλιξη», επισημαίνει η Handelsblatt. Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις «η ΝΔ βρίσκεται ακόμη γύρω στο 30% – παραμένοντας έτσι το ισχυρότερο κόμμα, με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί στο 17%. Ένα ποσοστό σαν κι αυτό όμως δεν μπορεί να εξασφαλίσει πια στον Μητσοτάκη την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο».

Όσον αφορά τέλος το ποιος πολιτικός θα ήταν ο πλέον κατάλληλος ως επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, «το 31% των ερωτηθέντων στηρίζει τον Μητσοτάκη, με τον σοσιαλδημοκράτη Νίκο Ανδρουλάκη να έρχεται δεύτερος με μεγάλη διαφορά με 8%. Το 30% των ερωτηθέντων ωστόσο δηλώνει πως δεν θεωρεί κανέναν από τους νυν επικεφαλής των κομμάτων ως κατάλληλο για την πρωθυπουργία».


Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-03 07:31:00

Back to top button