Μαντλέν με μανταρίνι (Madeleines) | Funky Cook
Φτιάχνονται πανεύκολα και σε αρκετές εκδοχές, η δική μου συνταγή για μαντλέν αρωματίζεται με μανταρίνι και ένα γλάσο από ρόδι συμπληρώνει τη νοστιμιά αλλά και την εμφάνιση!
Τα μικρά κεκάκια μαντλέν που πήραν το όνομά τους από την Γαλλίδα μαγείρισσα Madeleine Paulmier, αγαπήθηκαν από όλο τον κόσμο.
Μοναδικά, τόσο για την ντελικάτη γεύση τους όσο και για το ξεχωριστό τους σχήμα.
Απολαυστικά για όλες τις ώρες, για κάθε περίσταση και σίγουρα ιδανικά ως τέλειο κέρασμα.
Οι παραλλαγές-εκδοχές στη συνταγή για Madeleines είναι πάρα πολλές, αρώματα από ξύσματα, μπαχαρικά, σοκολάτα, ξηροί καρποί.
Η αλήθεια είναι οτι ακόμη και στην απλούστερη εκδοχή τους είναι φανταστικά, ελαφρώς τραγανά εξωτερικά αλλά με μια τρυφερή, βουτυρένια καρδιά.
Το σχήμα κοχυλιού είναι αναπόσπαστο στοιχείο των μαντλέν, όμως αυτό δεν είναι λόγος για να τις προσπεράσεις!
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
√ Η ζύμη των μαντλέν
Αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο και αυγά είναι τα βασικά συστατικά που θα χρειαστείς και σίγουρα διαθέτεις.
Και μπορεί να μη διαθέτεις την φόρμα αλλά μπορείς να φτιάξεις τη συνταγή για Madeleines σε φορμάκια για μάφιν.
Πάντως αν θέλεις να αγοράσεις φόρμα για μαντλέν σου προτείνω να προτιμήσεις μια μεταλλική.
Ξεκινώντας τη συνταγή πρέπει να ακολουθήσεις τις οδηγίες ώστε να προετοιμάσεις σωστά το βούτυρο, κάνοντάς το κλαριφιέ.
Αν υπάρχει μια ακόμη λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξεις είναι να αφήσεις αρκετό χρόνο στο ψυγείο, τουλάχιστον 1 ώρα.
Όταν γεμίζεις τα φορμάκια δεν πρέπει να το παρακάνεις, κι εδώ ισχύει το 3/4 γέμισμα και ας μην περιέχει baking powder η ζύμη, θα φουσκώσει.
Αρωμάτισε με μανταρίνι, ειλικρινά είναι πολύ πιο υπέροχο το άρωμα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο εσπεριδοειδές, και το ξύσμα όσο πιο λεπτοτριμμένο, τόσο καλύτερα.
Αποθήκευσε τις μαντλέν όπως τα μπισκότα, σε κουτί που κλείνει ερμητικά.
√ Το γλάσο από ρόδι
Αυτή την εποχή δεν θα μπορούσα να σκεφτώ κάτι καλύτερο από ένα γλάσο ρόδι, το οποίο αν θες μπορείς να αρωματίσεις με ανθόνερο ή ροδόνερο.
Το γλάσο έχει μια ιδιαίτερη διαδικασία, και αυτό γιατί θέλω να παραμείνει πάνω στις μαντλέν χωρίς να τους προσδώσει υγρασία εσωτερικά.
Με τον ίδιο τρόπο είχα φτιάξει το γλάσο με σμέουρα στα μπριός με κρέμα αμυγδάλου.
Αυτή η χριστουγεννιάτικη συνταγή για μαντλέν είναι τέλεια για το brunch των γιορτών ή για κάθε είδους κέρασμα.
Ακόμη και ελαφρά σιροπιασμένες με μια κρέμα μανταρινιού (συνταγή εδώ που θα αντικαταστήσεις το λεμόνι με μανταρίνι) ή μια μπάλα παγωτό είναι το τέλειο επιδόρπιο!
♡
Εύα
Μαντλέν με μανταρίνι (Madeleines)
Εκτυπώση Συνταγής
Φτιάχνονται πανεύκολα και σε αρκετές εκδοχές, η δική μου συνταγή για μαντλέν αρωματίζεται με μανταρίνι και ένα γλάσο από ρόδι συμπληρώνει τη νοστιμιά αλλά και την εμφάνιση!Τα μικρά κεκάκια μαντλέν που πήραν το όνομά τους από την Γαλλίδα μαγείρισσα Madeleine Paulmier, αγαπήθηκαν από όλο τον κόσμο.
Υλικά
Για τις μαντλέν
- 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 140 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 190 γρ. βούτυρο
- 3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 1 κ.σ. κ.σ. ξύσμα μανταρίνι
- ½ κ.γ. αλάτι
- 3 κ.σ. άχνη ζάχαρη
Για το γλάσο
- 100 γρ. φρεσκοστυμμένο χυμό ρόδι
- 1 κ.γ. κ.γ. κόρν φλάουρ
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 300 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 κ.σ. χυμό μανταρίνι
- 1 κ.γ. ανδθόνερο, προαιρετικά
Διαδικασία
Η ζύμη των μαντλέν
-
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή φωτιά, μόλις αφρίσει αποσύρουμε.
-
Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τον επιφανειακό αφρό, μεταφέρουμε σε καθαρό μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει για 20’.
-
Από το βούτυρο χρησιμοποιούμε 140 γρ. και το υπόλοιπο το κρατάμε για να λαδώσουμε την φόρμα.
-
Αφρατεύουμε τα αυγά, την κρυσταλλική ζάχαρη, το ξύσμα και το αλάτι για 5’.
-
Προσθέτουμε στο μείγμα εναλλάξ, σε 3 δόσεις, το αλεύρι και το βούτυρο.
-
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C.
-
Βουτυρώνουμε την ειδική φόρμα των μαντλέν και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.
-
Βάζουμε κουταλιές μείγματος στο κέντρο της κάθε θήκης και ψήνουμε για 12’ στους 175ο C.
-
Ξεφορμάρουμε τις μαντλέν, τις αφήνουμε να κρυώσουν και αν προτιμάμε τις αχνίζουμε ολόκληρες.
Το γλάσο με ρόδι
-
Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε τον χυμό και το κόρν φλάουρ, όταν πήξει αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο.
-
Ανακατεύουμε την άχνη, τον χυμό μανταρίνι, το ανθόνερο και με το μείγμα ροδιού, με σύρμα για 2’.
-
Βυθίζουμε μέσα στο γλάσο τις μαντλέν ως την μέση, ακουμπάμε σε σχάρα να σταθεροποιηθεί το γλάσο και σερβίρουμε.
Σημειώσεις για τη συνταγή
- Μπορούμε να έχουμε έτοιμη την ζύμη των μαντλέν αποβραδίς
- Αν έχουμε κορνέ μεταφέρουμε εκεί την ζύμη πριν την αποθηκεύσουμε στο ψυγείο
- Αρωματίζουμε τη ζύμη με αρώματα της επιλογής μας
Δημοσιεύτηκε !