Σε επιχειρησιακή λειτουργία από τον Φεβρουάριο του 2026 το ελληνικό Iron Dome
Την ανάπτυξη του αντιαεροπορικού και αντι-drone θόλου στη χώρα μας, στα πρότυπα του ισραηλινού Iron Dome, αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά το σημερινό υπουργικό Συμβούλιο.
Μάλιστα, ο κ. Δένδιας και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, για μία περίπου ώρα ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τον αντιαεροπορικό – αντιβαλλιστικό θόλο.
…
Πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ αναφέρουν ότι ο κ. Δένδιας περιέγραψε τρία στάδια ανάπτυξης του συστήματος.
Το πρώτο θα αφορά τη δομή δυνάμεων. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται να προστεθεί μια νέα Διοίκηση, η Διακλαδική Αντιαεροπορική Διοίκηση, η οποία θα ελέγχει την επιχειρησιακή λειτουργία του νέου θόλου, των αντιαεροπορικών και των αντι- drone συστημάτων. Η νέα διοικητική δομή αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα, πιθανότατα εντός του επόμενου διμήνου.
Το δεύτερο στάδιο έχει να κάνει με τον διαγωνισμό που θα «τρέξει» το 1ο εξάμηνο του 2025, για συστήματα από Γαλλία, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, προκειμένου η Αθήνα να λάβει και να εξετάσει τις προσφορές. Η Αθήνα θέλει να ξέρει τι είδους προσφορές θα τεθούν και στη συνέχεια να τις εξετάσει διεξοδικά.
…
Τέλος, το τρίτο στάδιο αφορά την επιχειρησιακή λειτουργία του συστήματος, η οποία υπολογίζεται από τον Φεβρουάριο του 2026 και μετά.
Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζεται ότι για να τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία θα απαιτηθεί και ένα ικανό χρονικό διάστημα δοκιμών.
Πως λειτουργεί το Iron Dome
Το Iron Dome είναι ένα αμυντικό σύστημα που ανιχνεύει έναν εισερχόμενο πύραυλο, καθορίζει την πορεία του και τον αναχαιτίζει.
…
Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με ένα ραντάρ που ανιχνεύει έναν εισερχόμενο πύραυλο, την ταχύτητά του και την κατεύθυνσή του. Στη συνέχεια, το κέντρο ελέγχου υπολογίζει εάν ο πύραυλος αποτελεί απειλή.
Οι πύραυλοι που δεν αποτελούν απειλή, επιτρέπεται να πέσουν σε κενούς αγρούς. Εάν οι πύραυλοι αποτελούν απειλή, η μονάδα εκτόξευσης πυραύλων αναλαμβάνει δράση με στόχο να τους καταρρίψει. Ο εκτοξευτής περιέχει 20 πυραύλους αναχαίτισης.
Το Iron Dome είχε αρχικά διαφημιστεί ότι παρέχει κάλυψη σε μέγεθος πόλης εναντίον πυραύλων με βεληνεκές μεταξύ 4 και 70 χιλιομέτρων (2,5 έως 43 μίλια), αλλά οι εμπειρογνώμονες λένε ότι αυτό έχει έκτοτε επεκταθεί.
Israel’s Iron Dome air defense system is working hard to take down Hamas rockets over the skies of the Israeli city of Ashkelon right now pic.twitter.com/CrQSxgeTAn
— Visegrád 24 (@visegrad24) October 11, 2023
Τι είναι το (ισραηλινό) Iron Dome
Πρόσφατα, ο κ. Δένδιας, μιλώντας στην Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, είχε περιγράψει ότι «αυτός ο αντιαεροπορικός θόλος θα καλύψει τη χώρα με κινητές μονάδες, χρησιμοποιώντας ως πλεονέκτημα, αυτό που θεωρείται κατ’ αρχήν ως μειονέκτημα, τα 2.500 νησιά που έχουμε εκτός από τον ηπειρωτικό χώρο. Κι επίσης, με τον ίδιο τρόπο θα δημιουργήσουμε τη δυνατότητα αποτροπής στο Αιγαίο, με δυνάμεις, με πυραύλους από την ξηρά».
Είχε τονίσει μάλιστα την ανάγκη για έναν anti-drone θόλο, ο οποίος θα καλύπτει το σύνολο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπου και όταν επιχειρούν, καθώς επίσης και το σύνολο των ελληνικών ζωτικών εγκαταστάσεων, όπου και αν αυτές βρίσκονται.
Ενώ στο συνέδριο του Βήματος για την «Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας την 50ετία» είχε διευκρινίσει ότι «δεν αντιγράφουμε το Ισραήλ, ο δικός μας θόλος δίνει έμφαση στον anti-drone ρόλο».
Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-23 20:58:00