Ισπανία: Το χριστουγεννιάτικο λαχείο μοίρασε σχεδόν 3 δισ.
Αυτό το λαχείο έχει παράδιση 200 χρόνων στην Ισπανία. Και την Κυριακή, σύμφωνα με τον Guardian, μοίρασε συνολικά κέρδη 2,71 δισεκατομμύρια ευρώ, με τους νικητές να πανηγυρίζουν ανοίγοντας σαμπάνιες.
Τον πρώτο λαχνό, γνωστό ως El Gordo, ή «ο Χοντρός», κέρδισαν παίκτες στην πόλη Λογκρόνιο, πρωτεύουσα της επαρχίας Λα Ριόχα, του ισπανικού βορρά.
Στην πανεθνική τηλεοπτική κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στο Βασιλικό Θέατρο της Μαδρίτης, μαθητές από το σχολείο Σαν Ιλντεφόνσο διάλεξαν τους νικητήριους λαχνούς μέσα από δύο περιστρεφόμενες γυάλινες σφαίρες – και τραγούδησαν τα αποτελέσματα. Οι θεατές, που είχαν περάσει ώρες στις ουρές για να μπουν στο θέατρο, φορούσαν σκούφους Αϊ Βασίλη και τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες.
Ανάμεσά τους ήταν και άνθρωποι από τις πλημμυρόπληκτες περιοχές κοντά στη Βαλένθια. Ντυμένοι με παραδοσιακές στολές της επαρχίας τους, ήλπιζαν ότι ο πρώτος λαχνός θα έπεφτε σε παίκτες της πόλης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις μετά τις καταστροφές.
Η… λοττο-μανία των Ισπανών, γράφει ο Guardian, συνεπαίρνει τη χώρα τις εβδομάδες πριν από τη χριστουγεννιάτικη κλήρωση. Συγγενείς, συνάδελφοι, ομάδες φίλων και μέλη διαφόρων κλαμπ αγοράζουν συχνά λαχεία, είτε ατομικά, είτε συλλογικά, προτιμώντας συχνά συγκεκριμένους «τυχερούς» πωλητές, ή αριθμούς. Το πιο κοινό λαχείο κοστίζει 20 ευρώ και αποφέρει χρηματικό έπαθλο έως και 400.000 ευρώ προ φόρων.
Πάνω από τους μισούς νικητές των λαχείων που αγοράστηκαν στο Λογκρόνιο είχαν ταξιδέψει στη Μαδρίτη, καθώς οι λαχνοί τους είχαν αγοραστεί από μια ομάδα μπάσκετ της εργατικής γειτονιάς Σαν Μπλας-Κανιγιέχας της ισπανικής πρωτεύουσας. Τα νεαρά μέλη του συλλόγου και οι οικογένειές τους συγκεντρώθηκαν για να τραγουδήσουν και να χορέψουν στους ήχους τυμπάνων, όπως κάνουν στο γήπεδο.
Η παράδοση της λαχειοφόρου αγοράς χρονολογείται από το 1812, όταν η Ισπανία βρισκόταν υπό γαλλική κατοχή κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων. Η κλήρωση καθιερώθηκε για τη συγκέντρωση κεφαλαίων ενίσχυσης του αγώνα για την ανεξαρτησία. Στις μέρες μας, τα έσοδα της διοργάνωσης, μετά τα λειτουργικά έξοδα και τις πληρωμές στους νικητές, προσφέρονται σε κοινωνικές οργανώσεις.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-23 12:35:00