Κόσμος

Ο Φιντάν στο Προεδρικό Μέγαρο της Δαμασκού – Με χαμόγελα και κοστούμι τον υποδέχθηκε ο Τζολάνι

Τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Χακάν Φιντάν, υποδέχθηκε ο νέος ισχυρός άνδρας της Συρίας, Αχμεντ αλ Σαράα, την Κυριακή, δύο εβδομάδες μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ.

Πλην του Φιντάν και του αλ Σαράα, όπως είναι το πραγματικό όνομα του αρχηγού της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), ο οποίος είχε γίνει γνωστός ως Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, στη συνάντηση που έλαβε χώρα στη Δαμασκό συμμετείχε επίσης ο Εσάαντ Χασάν Σέιμπαν, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της συριακής μεταβατικής κυβέρνησης.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Αχμαντ αλ Σάρα, να εμφανίζεται για πρώτη φορά με κοστούμι και γραβάτα, όπως επισήμαναν τα διεθνή ΜΜΕ.

Το γεγονός πιθανότατα σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στις τουρκο-συριακές σχέσεις, υποδεικνύοντας μια στροφή προς αυξημένη περιφερειακή συνεργασία, αν και δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών.


Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Ιμπραχίμ Καλίν στη συριακή πρωτεύουσα, τέσσερις μόνο ημέρες αφότου οι οργανώσεις των ανταρτών υπό την ηγεσία της HTS ανέλαβαν την εξουσία στη χώρα.

Εκτοτε διπλωμάτες από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Γαλλία, έχουν βρεθεί στη Δαμασκό για να συναντήσουν τις νέες Αρχές. Η Ουάσινγκτον μάλιστα απέσυρε την Παρασκευή την επικήρυξη του αλ Σαράα, αν και η HTS εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από πολλές δυτικές χώρες.


Συνάντηση Τζολάνι με αξιωματούχους του Λιβάνου

Εξάλλου, ο αλ Σαράα υποδέχθηκε στη Δαμασκό τον επικεφαλής των Δρούζων του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάτ, για μια πρώτη συνάντηση με έναν ηγέτη της γειτονικής χώρας, που υπέφερε επί δεκαετίες από την ανάμιξη της οικογένειας Ασαντ στα εσωτερικά της.

Η Συρία δεν θα έχει πλέον «αρνητική ανάμιξη στον Λίβανο και και θα σεβαστεί την κυριαρχία του Λιβάνου, την εδαφική ακεραιότητά του (…) και τη σταθερότητά του», δήλωσε ο Αχμεντ αλ Σαράα. «Θα κρατηθεί σε ίση απόσταση από όλους» στον Λίβανο, πρόσθεσε, λέγοντας πως η Συρία υπήρξε στο παρελθόν «πηγή φόβου» για τη γείτονα της.


Ο συριακός στρατός είχε παρέμβει στον Λίβανο εν μέσω εμφυλίου πολέμου το 1976, και σε διάφορα επεισόδια της λιβανικής σύγκρουσης προτού αποσυρθεί το 2005 υπό λαϊκή πίεση, μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.

Ο γιος του Ραφίκ Χαρίρι Σάαντ και πολλοί Λιβανέζοι πολιτικοί είχαν κατηγορήσει τη συριακή εξουσία για τη δολοφονία αυτή, για την οποία διεθνές δικαστήριο έκρινε ενόχους μέλη της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, συμμάχου της Συρίας.

Δοθείσης της ευκαιρίας ο de facto ηγέτης της Συρίας στηλίτευσε και πάλι τον ρόλο που έπαιζε το Ιράν στη Συρία, λέγοντας πως η παρουσία «ιρανικών πολιτοφυλακών αποτελεί πηγή ανησυχίας για όλες τις περιφερειακές χώρες και διεθνώς».

Η Ρωσία και το Ιράν ήταν οι κύριοι υποστηρικτές της εξουσίας του Μπασάρ αλ Ασαντ στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξεκίνησε το 2011 και προκάλεσε τον θάνατο περίπου 500.000 ανθρώπων.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-22 17:35:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button