Άδωνις Γεωργιάδης στο CNN Greece: Δεν μπήκα στην πολιτική για να γίνω υπουργός
Ένα χρόνο στην Αριστοτέλους και στην -κατά γενική ομολογία, ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Υγείας συμπληρώνει στις 3 Ιανουαρίου 2025 ο Άδωνις Γεωργιάδης και, μιλώντας στο CNN Greece, δηλώνει υπερήφανος που όλοι οι στόχοι που είχε θέσει εξ αρχής, υλοποιήθηκαν.
«Ένα χρόνο μετά, όλοι οι στόχοι που είχα θέσει στη δημόσια πρώτη μου ομιλία, έχουν επιτευχθεί. Και είμαι πολύ περήφανος γι αυτό», υπογραμμίζει ο κ. Γεωργιάδης.
Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Από τα απογευματινά χειρουργεία- ένα προσωπικό του στοίχημα- το οποίο ωστόσο αποτελεί βαριά μεταρρύθμιση στη χώρα, ακολουθώντας τα τακτική και των υπόλοιπων 26 χωρών της ΕΕ, τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς, την επιτάχυνση των βιοψιών, μέχρι την πρόληψη, μέσα από τα Προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου o κ. Γεωργιάδης, αναλύει βήμα βήμα όλες τις μεταρρυθμίσεις της πολιτικής του.
Μάλιστα καλεί όλους τους πολίτες, να μην αγνοήσουν το sms που θα λάβουν και να σπεύσουν να πραγματοποιήσουν τους ελέγχους τους, είτε για εξέταση των μαστών, είτε για τον τράχηλο της μήτρας, είτε για το παχύ έντερο.
Όπως τονίζει, «η πρόληψη σώζει ζωές καλώ όλους τους πολίτες να εκμεταλλευτούν τα μηνύματα που λαμβάνουν με sms και να πραγματοποιήσουν τους προληπτικούς ελέγχους. Η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει τα ποσά αυτά από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ανάκαμψης διότι πιστεύει στην πρόληψη. Είναι αδύνατον ωστόσο, να βρεθούν ξανά στο μέλλον, αυτά τα τεράστια ποσά».
Ελλείψεις γιατρών, συνταξιοδοτήσεις και η ορφανή Παθολογία
Για τις ελλείψεις γιατρών και των ιατρικών ειδικοτήτων, ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στο σύστημα υγείας, είναι ότι δεν παράγουμε παθολόγους.
«Δεν ξέρω γιατί, ίσως θεωρείται από τους γιατρούς, όχι τόσο σπουδαία ειδικότητα. Βάλαμε όμως το οικονομικό κίνητρο, από την 1η Ιανουαρίου 2025, όποιος γιατρός επιλέξει την ειδικότητα της παθολογίας, θα λάβει 45.000 ευρώ».
Αναφορικά με τις συνταξιοδοτήσεις, ένα άλλο μείζον υγειονομικό ζήτημα, ο υπουργός Υγείας, επισημαίνει ότι «έχει ήδη προχωρήσει σε παρατάσεις μέχρι τα 67 έτη, για όσους γιατρούς, δεν θέλουν να φύγουν και είναι πράγματι είναι εντυπωσιακό, ότι οι περισσότεροι κάνουν χρήση της παράτασης μέχρι το 2027.
Και καταλαβαίνω γιατί το κάνουν αυτό… Σήμερα ένας άνθρωπος 67 ετών δεν είναι μεγάλος, δεν είναι όπως ένας 67χρονος πριν 40 χρόνια.
Γιατί λοιπόν να διώχνουμε τον καλό γιατρό από το ΕΣΥ και να τον χαρίζουμε στον ιδιωτικό τομέα και να μην τον έχω στη διάθεση των ασθενών του ΕΣΥ;»
«Ευλογημένοι που έχουμε την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία»
Αναφερόμενος στην φαρμακευτική πολιτική επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Η προσπάθεια που κάνουμε να ελέγξουμε το clawback αλλά και μία αρχιτεκτονική φαρμακευτικής πολιτικής για το 2025, έχει ως στόχο και να έχουμε μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων στο σύστημα υγείας και να θριαμβεύσει η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.
Είμαστε ευλογημένοι που έχουμε ελληνική φαρμακοβιομηχανία, διότι μας παρέχει μεγάλη υγειονομική ασφάλεια. Η χώρα που έχει τις μικρότερες ελλείψεις σε φάρμακα, είναι η Ελλάδα, λόγω της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας που έχουμε».
Σούρλας, Παπαδόπουλος & Πολάκης – Οι υπουργοί Υγείας που τον ενέπνευσαν
Σε ερώτηση εάν υπάρχει κάποιος υπουργός Υγείας που τον έχει εμπνεύσει όλα αυτά τα χρόνια. ο κ. Γεωργιάδης απαντά πώς θεωρεί μεγάλους μεταρρυθμιστές, τον Γεώργιο Σούρλα και τον Αλέκο Παπαδόπουλο, ο οποίος άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του. Προσθέτει ωστόσο, ότι «όσοι πέρασαν από το υπ. Υγείας, προσπάθησαν να κάνουν κάτι καλό για το σύστημα υγείας. Όλοι οι υπουργοί Υγείας προσπάθησαν να πάνε το δημόσιο σύστημα υγείας, ένα βήμα εμπρός, κανείς δεν ήταν αδιάφορος.
«Ακόμη και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παν. Κουρουμπλής, ο Ανδρέας Ξανθός και ο Παύλος Πολάκης, το τονίζω και ο Πολάκης. Δεν είναι άνθρωποι που δεν προσπάθησαν, δεν μου αρέσει να μηδενίζω… Ο Πολάκης εάν είχε καλύτερο χαρακτήρα θα ήταν ένα καλός υπουργός, ο χαρακτήρας του τον καταστρέφει… τις ικανότητες τις είχε, θέλω να είμαι δίκαιος».
Δεν μπήκα στην Πολιτική για να γίνω υπουργός…
Τέλος, για τα επόμενα βήματα στην καριέρα του, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης τονίζει:
«Στην πολιτική, εγώ δεν μπήκα για να γίνω υπουργός.., εμένα με φώναξε ο Καρατζαφέρης όταν ήμουν εκδότης, επιχειρηματίας και καθηγητής Ιστορίας, και μου είπε θέλω να σε κάνω εκπρόσωπο του Λαϊκού Συναγερμού…
Δεν κάνω σχεδιασμούς , δεν μου είναι αδιάφορη η πολιτική. Όμως, την Πολιτική πρέπει να την βλέπεις μέρα με την μέρα, προσπαθώ να κάνω καλά τη δουλειά μου» καταλήγει.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-20 07:05:00