Οικονομία

Ερχονται μέτρα για τον εθισμό ανηλίκων στα social media

Την ταχεία αντίδραση και τις συγκεκριμένες αποφάσεις που απαιτούνται για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο ανέδειξε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου στο Συμβούλιο των Υπουργών Τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες σήμερα Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου. «Κάθε κράτος μπορεί να πάρει τα δικά του μέτρα. Πρέπει όμως και από κοινού να αναλάβουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να αναγκαστούν οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να μην στοχεύουν από κατασκευής στον εθισμό των χρηστών, ειδικά όταν ξέρουν πως από την άλλη πλευρά υπάρχουν ανήλικοι» υπογράμμισε.

Ως παράδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Υπουργός, Δημήτρης Παπαστεργίου έφερε την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), η οποία περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για την προστασία των ανηλίκων και αναφέρεται ρητά στο πρόβλημα του εθιστικού σχεδιασμού. «Πέραν των πρωτοβουλιών σε εθνικό επίπεδο, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε το Συμβούλιο της DSA και τις ομάδες εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες συντάσσουν τις κατευθυντήριες γραμμές εφαρμογής, ώστε να συμπεριλάβουν όλες τις απαραίτητες διατάξεις προς την κατεύθυνση ενός ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος για τα παιδιά μας» τόνισε.

«Σύντομα στην Ελλάδα θα παρουσιάσουμε την Εθνική Στρατηγική για την προστασία των ανηλίκων από τον αλγοριθμικό εθισμό. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ψηφιακές πλατφόρμες πρέπει να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δείξουν ότι θα αναλάβουν απτές, μετρήσιμες δράσεις για να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια έναντι του κέρδους. Ο σχεδιασμός των εφαρμογών και υπηρεσιών τους θα πρέπει είναι κατάλληλες για την ηλικία των χρηστών. Ήδη εκ-σχεδιασμού οφείλουν να προστατεύουν τα παιδιά από τον εθισμό και να μην χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους δεδομένα για αυτόματη κατασκευή εξατομικευμένων προφίλ. Σε αυτή την κατεύθυνση τα εργαλεία για την επαλήθευση και τη διασφάλιση της ηλικίας, το age verification είναι χρήσιμα και θα τα εφαρμόσουμε. Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζουν τον πυρήνα του προβλήματος. Η ψηφιακή τεχνολογία δεν διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία που πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς ασφάλειας, της σωματικής και ψυχικής υγείας. Η γενική αρχή, ο χρυσός κανόνας, είναι ένας: μην κάνετε κακό» δήλωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «πράγματι η συνδεσιμότητα και οι ψηφιακές πλατφόρμες επιτρέπουν στα παιδιά την πρόσβαση σε πληθώρα εκπαιδευτικών πόρων και ευκαιριών μάθησης. Ωστόσο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός συνοδεύεται από αλλαγές στις συνήθειές τους και κινδύνους που συνδέονται με τον ψηφιακό κόσμο και τις αδυναμίες του διαδικτύου». Συμπλήρωσε ότι η υπερβολική προσκόλληση στις οθόνες οδηγεί συχνά σε επιβλαβείς επιπτώσεις στη υγεία των παιδιών. «Οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν όλους εμάς και τα παιδιά μας απασχολημένους οδηγώντας σε παρατεταμένο χρόνο χρήσης και εθιστικής συμπεριφοράς. Συχνά διαταράσσουν τα πρότυπα ύπνου, τη συγκέντρωση, ενισχύουν την εσωστρέφεια, βλάπτουν γενικά την ψυχική τους υγεία» δήλωσε. Επιπροσθέτως έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συλλογή δεδομένων και στη δημιουργία προφίλ χρηστών από πλατφόρμες ώστε να ενισχύουν τη δέσμευση των χρηστών.

Παράλληλα και αναφερόμενος σε άλλα θέματα του Συμβουλίου, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου υπογράμμισε την ανάγκη αναπροσαρμογής των στόχων της «Ψηφιακής Δεκαετίας» και στοχευμένης χρηματοδότησης λόγω της ραγδαίας εξέλιξης τεχνολογιών όπως το 6G, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η υπολογιστική νέφους. Επίσης αναφέρθηκε στους ευρωπαϊκούς κόμβους ψηφιακής καινοτομίας (EDIH) και στην χρησιμότητα επέκτασης των προγραμμάτων αναβάθμισης και επανεκπαίδευσης για τους επαγγελματίες των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. «Με την αντιμετώπιση αυτών των βασικών προκλήσεων, με στοχευμένη χρηματοδότηση, κανονιστική ευελιξία και δέσμευση για βιωσιμότητα, η Ευρώπη μπορεί να επιτύχει μια πραγματικά ολοκληρωμένη, συμμετοχική και καινοτόμο Ψηφιακή Δεκαετία» δήλωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ρόλο του ENISA (Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια) για τη βελτίωση της κοινής επίγνωσης της κατάστασης και τη διαχείριση περιστατικών και κρίσεων μεγάλης κλίμακας στον κυβερνοχώρο στην ΕΕ, καθώς στην Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία Ψηφιακών Υποδομών (EDIC) που αναφέρεται στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου και η οποία θα έχει ως αποστολή την υποστήριξη των φορέων της ΕΕ που είναι υπεύθυνοι για την προώθηση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας. «Αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα μας, υποστηρίζουμε ενθέρμως τη σύσταση και τη λειτουργία της συγκεκριμένης Κοινοπραξίας η οποία θα έχει έδρα την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου ο Υπουργός, Δημήτρης Παπαστεργίου, είχε συνάντηση γνωριμίας με τη νέα Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Henna Virkkunen. Επιπροσθέτως είχε διμερείς επαφές με την Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής της Δανίας, Caroline Stage και τον Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης της Σουηδίας, Erik Slottner.

Συνάντηση πραγματοποίησε και με τον Υπουργό Ψηφιακών Υποθέσεων & Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Πολωνίας Krzysztof Gawkowski, τον Υπουργό Επικρατείας Διεθνούς Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων της Ουγγαρίας Zoltán Kovács και την Αναπληρώτρια Μόνιμο Αντιπρόσωπο Πρέσβη της Κροατίας Paula Letunić στο πλαίσιο της υποβολής πρότασης για την Κοινοπραξία ευρωπαϊκής ψηφιακής υποδομής (EDIC), που αφορά τις συνδεδεμένες και καινοτόμες δημόσιες διοικήσεις (IMPACTS). Στόχος του EDIC είναι η προώθηση της ανάπτυξης και η εφαρμογή κοινών λύσεων διαλειτουργικότητας σε όλα τα κράτη μέλη. Φιλοξενούσα χώρα θα είναι η Ελλάδα λόγω και της σημασίας που αποδίδει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη διαλειτουργικότητα των ψηφιακών υπηρεσιών, ιδιαίτερα του δημόσιου τομέα.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-06 19:06:00

Back to top button