Κόσμος

Η Κύπρος στο ΝΑΤΟ; Υπάρχει «καπνός» – Τι μαρτυρά η νέα δήλωση Χριστοδουλίδη

Η Κύπρος συζητά με τις ΗΠΑ σε τρία επίπεδα συνεργασίας που προσφέρει η ιδιότητα μέλους του ΝΑΤΟ, ώστε να αξιοποιηθούν οι σχετικές ευκαιρίες και να προετοιμαστεί το έδαφος για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Συμμαχία, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, δήλωσε την Πέμπτη ο  Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, δείχνοντας με τον πλέον σαφή τρόπο ότι οι σχετικές συζήτησεις έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και προσώρας τουλάχιστον έχουν γίνει απτά βήματα προς την καθιέρωση της Κύπρου -σε πρώτη φάση- σε βασικό εταίρο του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην τελετή για τον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024, ο κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για μία μελλοντική ένταξη στη Συμμαχία είναι οι ενστάσεις της Τουρκίας, στερώντας έτσι από την Εθνική Φρουρά ευκαιρίες αναβάθμισης και εξοπλισμού. Υπογράμμισε, ωστόσο,  την προτεραιότητα της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω συνεργασιών με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, αλλά και την ΕΕ.

«Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι για μας ύψιστης σημασίας και έτσι αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία, τόσο προς την κατεύθυνση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ όσο και προς την ΕΕ, όπου υπάρχουν αρκετά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας στα οποία συμμετέχουμε για να πετύχουμε αυτό τον στόχο», ανέφερε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, «έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που συνοψίζεται στη γεωγραφική μας θέση, σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας».


«Αρα, για τις υποδομές που έχουμε, είτε η ναυτική βάση είτε η αεροπορική βάση, έχει ήδη ληφθεί απόφαση για ενίσχυση και αναβάθμιση τους και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε σε προχωρημένες διαβουλεύσεις για τη ναυτική βάση με την ΕΕ, για την αεροπορική βάση με τις ΗΠΑ. Αυτό πράττουμε πολύ συγκεκριμένα. Προς αυτή την κατεύθυνση βλέπουμε μια πολύ θετική ανταπόκριση και από τις ΗΠΑ, οφείλω να το αναγνωρίσω, βλέπετε όλα όσα γίνονται», τόνισε ο κύπριος πρόεδρος και κλείνοντας προανήγγειλε και  νέες «σημαντικότατες εξελίξεις που αφορούν τον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας και όχι μόνο και που θα ενισχύουν την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Και για όσους σπεύσουν να επισημάνουν ότι βασική προϋπόθεση ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι άλλη από την επίλυση του Κυπριακού, ίσως και να ισχύει το αντίστροφο, καθώς απελευθερωμένη πια από τη ρωσική επιρροή, η Λευκωσία μπορεί πια να αναζητήσει λύση στο πλαίσιο της Δύσης και γιατί όχι, της ίδιας της Συμμαχίας.


«Μα γίνεται να συμμαχήσουν οι Κύπριοι με τους Τούρκους;» είναι το επόμενο αυτονόητο ερώτημα. Ισως, όμως τελικά η φωτογραφία από την πρόσφατη κοινή παρουσία Ερντογάν – Χριστοδουλιδη στο ίδιο τραπέζι (έστω και ατύπως) να έχει περισσότερες αναγνώσεις…

Η πρώτη αντίδραση της Αγκυρας

Στο άκουσμα της δήλωσης Χριστοδουλίδη, ήρθε σχεδόν αμέσως και η πρώτη τουρκική αντίδραση.


«Η Τουρκία, ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζει ότι οι αποφάσεις διεύρυνσης της Συμμαχίας λαμβάνονται ομόφωνα και υποστηρίζει ότι αυτές οι διαδικασίες πρέπει να πραγματοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας.

»Επί του παρόντος, η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου (όπως επιμένουν να αποκαλούν την Κυπριακή Δημοκρατία) δεν έχει καταθέσει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά ακόμη και οι προσπάθειές της είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη για την Τουρκία», σημείωναν πηγές στη γείτονα.

Και όσον αφορά το κυπριακό ζήτημα, εκτίμησή τους ήταν ότι πρόκειται για  πρωτοβουλία που «θα διαταράξει τη λεπτή ισορροπία στο Κυπριακό και θα επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματευτικές διαδικασίες για λύση».

Οπως και να έχει πάντως, η ανησυχία είναι εκδήλη ακόμη και στην πρώτη αυτή αντίδραση της Αγκυρας που βλέπει τα πραγματα να «τρέχουν» πολύ πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόταν, στο θέμα της κυπριακής ένταξης στο ΝΑΤΟ ή έστω της αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου και της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-28 13:24:00

Back to top button