Λονδίνο: Στο σφυρί έργα τέχνης και πολύτιμα αντικείμενα του Savoy
Οταν, το 1889, άνοιξε στο Λονδίνο το ξενοδοχείο Savoy, με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και ζεστό τρεχούμενο νερό σε κάθε δωμάτιο, οι περισσότεροι επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν. Μοναδική αλλά αξιοσημείωτη εξαίρεση ο Οσκαρ Ουάιλντ, ο οποίος δεν αντιλαμβανόταν τη χρησιμότητα της παροχής ζεστού νερού («αν το χρειαστώ, απλά μπορώ να το ζητήσω» είχε πει).
Ωστόσο το πολυτελές ξενοδοχείο ήταν αποφασισμένο να παραμένει ένα βήμα μπροστά από τα γούστα των επισκεπτών του. Σήμερα το Savoy ανακαινίζεται για άλλη μια φορά, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times του Λονδίνου και βγάζει στο σφυρί ιστορικά περιουσιακά στοιχεία του. Πολυτελή έπιπλα, πορτρέτα διασημοτήτων και ιστορικές παρτιτούρες όπερας είναι μεταξύ των χιλιάδων αντικειμένων που θα δημοπρατηθούν τον επόμενο μήνα, με τιμή εκκίνησης τις 5 λίρες (6 ευρώ).
Η διεύθυνση του Savoy δεν έχει αναφέρει λεπτομέρειες σχετικά με την ανακαίνιση στις σουίτες του. Γενικολογώντας, ανακοίνωσε την «πάγια δέσμευσή» του για επενδύσεις στο εσωτερικό του, ώστε να εξασφαλίζει «την καλύτερη εμπειρία για τους επισκέπτες» του. Η ανακαίνιση θα γίνει «σταδιακά, ώστε να έχει μικρό έως μηδενικό αντίκτυπο στη λειτουργία του ξενοδοχείου» και οι ανακαινισμένες σουίτες θα αποκαλυφθούν τον Αύγουστο του 2025.
Πάντως τα προς πώληση αντικείμενα ρίχνουν φως στις προθέσεις των υπευθύνων. Πρόκειται για περισσότερα από 3.000 κομμάτια – ανάμεσά τους 1.371 έπιπλα, 344 έργα τέχνης και 92 υφάσματα, όπως κουρτίνες και άλλα καλύμματα επίπλων, καθώς και ένα μείγμα διακοσμητικής τέχνης και συλλεκτικών αντικειμένων.
Μία από τις υπό ανακαίνιση σουίτες πήρε το όνομά της από την ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας, και τα ίχνη των περασμάτων της από το Savoy βρίσκονται ανάμεσα στα προς πώληση αντικείμενα – όπως ένα κορνιζωμένο πορτρέτο της και ένα αντίγραφο της παρτιτούρας της όπερας «Anna Bolena» σε κορνίζα. Η ερμηνεία της Κάλλας στο δίπρακτο έργο του Γκαετάνο Ντονιτσέτι το 1957 θεωρείται από τις κορυφαίες της καριέρας της.
Μια άλλη εκτύπωση προς πώληση απεικονίζει το Lyceum Theatre στο Λονδίνο στις 21 Μαρτίου 1817, ημέρα που φιλοξένησε μια έκθεση του ειδουρανίου του συγγραφέα και εφευρέτη Ανταμ Γουόκερ – ένα είδος μοντέλου του ηλιακού μας συστήματος, που αποτελεί πρόγονο του σύγχρονου πλανητάριου.
Ενα πορτρέτο της θρυλικής Κάθριν Χέμπορν προέρχεται πιθανώς από τη σουίτα με το όνομά της. Οπως όλα τα αντικείμενα, έχει και αυτό τιμή έναρξης 5 λίρες και παρουσιάζει την αμερικανίδα ηθοποιό με ένα νυφικό φτιαγμένο ειδικά για την ερμηνεία της στην κλασική κωμωδία «The Philadelphia Story».
Τα έπιπλα που διατίθενται περιλαμβάνουν κομμάτια του ιταλού σχεδιαστή ειδών πολυτελείας Φραντσέσκο Μολόν, όπως ντουλάπες, παγκάκια και βοηθητικά τραπεζάκια. Εκτός από το Savoy, τα έπιπλά του έχουν κοσμήσει και άλλα γνωστά ξενοδοχεία, όπως το Ritz-Carlton στη Νέα Υόρκη και το Palazzo Portinari Salviati στη Φλωρεντία.
Η δημοπρασία έρχεται στο τέλος μιας άλλης σημαντικής ανακαίνισης του ξενοδοχείου. Το «Φουαγέ του Τάμεση», ένα αίθριο με γυάλινο θόλο όπου σερβίρεται το περίφημο απογευματινό τσάι στο Savoy εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, άνοιξε ξανά το περασμένο Σαββατοκύριακο με τη νέα ονομασία «Gallery».
Οι Times γράφουν ότι το Savoy είναι συνώνυμο της αίγλης της Μπελ Επόκ. Στα 135 χρόνια λειτουργίας του απέκτησε φανατικούς θιασώτες – με πιο πρόσφατους, μεταξύ άλλων, τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την ποπ τραγουδίστρια Ριάνα. Η Τέιλορ Σουίφτ χρησιμοποίησε τη Βασιλική Σουίτα, που φημολογείται ότι είναι το αγαπημένο της δωμάτιο ξενοδοχείου στο Λονδίνο, για τα γυρίσματα του βίντεο κλιπ του τραγουδιού της «End Game».
Τα αντικείμενα που θα βγουν σε δημοπρασία κατά το διήμερο 11-12 Δεκεμβρίου περιλαμβάνουν δύο πίνακες του Κλοντ Μονέ από τη σουίτα με το όνομά του, κουρτίνες από τη σουίτα Νόελ Κάουαρντ (προς τιμήν του θρυλικού θεατρικού συγγραφέα και συνθέτη), ένα κορνιζαρισμένο πορτρέτο του Ουίνστον Τσόρτσιλ και έναν ιταλικό καναπέ καθιστικού Donghia με πενταψήφια ονομαστική αξία – αλλά και αυτός με τιμή εκκίνησης τις 5 λίρες.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-27 19:47:00