Σουρινάμ: Ο πρόεδρος μοιράζει τα πετρελαϊκά κερδη
Το Σουρινάμ στη νότια Αμερική πρόσφατα ανακάλυψε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου τα οποία βέβαια σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί. Και ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε «κέρδη για όλους».
Οπως γράφει ο Guardian, το Σουρινάμ και η γειτονική του Γουιάνα, υπολογίζουν να εισπράξουν δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια από τα πλούσια κοιτάσματα υπεράκτιου αργού πετρελαίου. Στις αρχές του μήνα, η Γουιάνα ανακοίνωσε ότι όλοι οι ενήλικοι πολίτες που ζουν τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, θα λάβουν πληρωμή ύψους περίπου 450 ευρώ, ως μέρος μιας προσπάθειας αναδιανομής του πετρελαϊκού της πλούτου.
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Σουρινάμ των 600.000 κατοίκων αναμένει κέρδη ύψους 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στα επόμενα 10 με 20 χρόνια. Σχεδόν ένας στους πέντε Σουριναμέζους ζει σήμερα στα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας – με το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας να αγγίζει τα 3,23 δισ. ευρώ.
Τον περασμένο μήνα, ο γαλλικός πετρελαϊκός όμιλος Total ανακοίνωσε ένα πρότζεκτ αξίας σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών του Σουρινάμ, με ικανότητα παραγωγής 220.000 βαρελιών την ημέρα. Η παραγωγή τους αναμένεται να ξεκινήσει το 2028.
Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Σουρινάμ, Τσαν Σαντόκι, ανακοίνωσε ότι τα μερίσματα θα καταβληθούν «έτσι ώστε κάθε Σουριναμέζος να μπορεί να επωφεληθεί από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο». Κάθε πολίτης του Σουρινάμ θα λάβει 713 ευρώ τα οποία θα κατατεθούν σε λογαριασμό ταμιευτηρίου, με ετήσιο επιτόκιο 7%, όπως ανέφερε σε ομιλία του για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της χώρας.
«Ολοι θα επωφεληθούν από αυτή την ευκαιρία και κανείς δεν θα μείνει πίσω», υποσχέθηκε ο πρόεδρος στο διάγγελμά του. «Είστε συνιδιοκτήτες των εισοδημάτων της χώρας από το πετρέλαιο», είπε χαρακτηριστικά.
Παλαιότερα, ο Σαντόκι είχε αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι η χώρα του γνώριζε «καλά την κατάρα του πετρελαίου» –γνωστή και ως «ολλανδική ασθένεια»–, η οποία έχει πλήξει και άλλες πλούσιες σε πόρους χώρες, όπως η Βενεζουέλα, η Αγκόλα και η Αλγερία – που δεν μπόρεσαν να μετατρέψουν τον πετρελαϊκό πλούτο σε οικονομική ανάπτυξη.
Η Νορβηγία αποτέλεσε την εξαίρεση στην «κατάρα της ολλανδικής ασθένειας», δημιουργώντας ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο για τα κέρδη από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός των συνόρων της. Το Σουρινάμ ακολουθεί το παράδειγμα της σκανδιναβικής χώρας, ιδρύοντας ένα παρόμοιο ταμείο, εν αναμονή της εισροής των κερδών από το πετρέλαιο.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-27 15:58:00