Κόσμος

Ανάλυση: Οι νικητές και οι ηττημένοι της συμφωνίας Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Η εκεχειρία Ισραήλ-Λιβάνου που ανακοινώθηκε την Τρίτη είναι ουσιαστικά μια επανάληψη του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ, της συμφωνίας που τερμάτισε τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006 και σήμανε την έναρξη 18 ετών ειρήνης.

Οπως σημείωσε η Telegraph, αυτή τη φορά κανείς δεν τολμά να ελπίζει ότι η νέα συμφωνία θα διαρκέσει τόσο πολύ -και μπορεί να μην επιβιώσει ούτε μία εβδομάδα- αλλά συμφωνήθηκε τώρα επειδή η χρονική στιγμή εξυπηρετεί όλα τα κύρια εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, του Λιβάνου, του Ιράν, των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Κερδισμένος από τη συμφωνία είναι κατ’αρχάς ο στρατός του Ισραήλ. Οι IDF έχουν χάσει περισσότερους από 50 στρατιώτες και μια τεράστια ποσότητα πυρομαχικών από τότε που πέρασαν τα σύνορα πριν από δύο μήνες, αλλά έχουν υποβαθμίσει σημαντικά τη Χεζμπολάχ ως πολεμική δύναμη.

Η τρομοκρατική οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν έχει αποκεφαλιστεί, το τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων της έχει μειωθεί στο μισό, τα συστήματα σήραγγών της στο νότιο Λίβανο έχουν καταστραφεί και τα οικονομικά της συστήματα και οι αλυσίδες εφοδιασμού της έχουν διαταραχθεί σοβαρά.


Δεν είναι σαφές αν οι IDF έκαναν αρκετά για να επιτρέψουν στους 60.000 εκτοπισμένους πολίτες του Ισραήλ να επιστρέψουν στα σπίτια τους, στην παραμεθόριο, αλλά οι στρατηγοί του Ισραήλ θα το δουν αυτό ως μια πολιτική υπόσχεση που δόθηκε βιαστικά από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και όχι ως δικό τους πρόβλημα.

Για αυτούς, η προτεραιότητα ήταν να απομακρυνθεί η Χεζμπολάχ ως υπαρξιακή απειλή για το κράτος του Ισραήλ και αυτό έχει γίνει -προς το παρόν τουλάχιστον.


Αλλωστε, η οπλική ισχύς της σιιτικής τρομοκρατικής οργάνωσης, χάρη στη στήριξη της Τεχεράνης, πριν την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, ξεπερνούσε αυτή πολλών κρατικών στρατών.

Για τον Νετανιάχου και τον κυβερνητικό συνασπισμό του, η νίκη είναι λιγότερο εμφατική, σημειώνει η Telegraph. Οι εκτοπισμένοι δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στα σπίτια τους, με τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης να λένε την Τρίτη ότι έχει γίνει μόνο η «μισή δουλειά».


Παρά τον αμφισβητήσιμο ισχυρισμό του ισραηλινού πρωθυπουργού ότι έστειλε τη Χεζμπολάχ «δεκαετίες πίσω», μια πρόχειρη δημοσκόπηση το βράδυ της Τρίτης μεταξύ των ψηφοφόρων του συνασπισμού του έδειξε ότι μόνο το 20% υποστήριζε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Η απόσυρση των δυνάμεων τώρα θα δημιουργήσει μια δυναμική που θα μας δυσκολέψει και θα διευκολύνει τη Χεζμπολάχ να ανασυνταχθεί», δήλωσε ο Μπένι Γκαντζ, αρχηγός της Εθνικής Ενότητας. «Δεν πρέπει να κάνουμε μόνο τη μισή δουλειά».

«Η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να έχει το απόθεμα των δεκάδων χιλιάδων ρουκετών της», πρόσθεσε ο Ναφτάλι Μπένετ, πρώην πρωθυπουργός. «Ενα εντυπωσιακό στρατιωτικό επίτευγμα μεταφράζεται σε πλήρη αποτυχία σε θέματα ασφάλειας και διπλωματίας».

Οχήματα της δύναμης του ΟΗΕ διασχίζουν την Τύρο, την Τετάρτη – REUTERS/Adnan Abidi

Η νέα συμφωνία αναπαράγει το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ, απαιτώντας από τη Χεζμπολάχ να υποχωρήσει βόρεια του ποταμού Λιτάνι και από το Ισραήλ να σταματήσει να πετάει πάνω από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Οπως και πριν, την εφαρμογή της συμφωνίας θα εποπτεύει η προσωρινή δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (Unifil). Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλες χώρες θα σχηματίσουν μια επιτροπή την οποία οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμβουλεύονται προτού αναλάβουν δράση για υποτιθέμενες παραβιάσεις.

Η συμφωνία αναπαράγει το ψήφισμα 1701 αντί να προβλέπει κάτι πιο φιλόδοξο, διότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα του Λιβάνου, οποιαδήποτε νέα συμφωνία θα πρέπει να έχει εγκριθεί από το λιβανέζικο Κοινοβούλιο, στο οποίο συμμετέχει η Χεζμπολάχ.

Για την τρομοκρατική ομάδα, η επιβίωση -πολιτικά και στρατιωτικά- είναι η ανταμοιβή της νέας συμφωνίας, σημείωσε η Telegraph. Παρά το γεγονός ότι βομβάρδιζε το Ισραήλ για περισσότερο από ένα χρόνο (από την επομένη της σφαγής της Χαμάς στο Ισραήλ) και ανάγκασε 60.000 Ισραηλινούς να φύγουν από τα σπίτια τους, στα σύνορα με τον Λίβανο, η Χεζμπολάχ θα επιβιώσει για να συνεχίσει να πολεμά.

Η οργάνωση θα παρουσιάσει τις απώλειές της και τις απώλειες του λιβανέζικου λαού -περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκ των οποίων έχουν εκτοπιστεί- ως μέρος της αντίστασης απέναντι στον εχθρό, όπως έκανε πάντα.

Το Ιράν έχει επίσης λόγους να είναι ευχαριστημένο. Η Χεζμπολάχ είναι ο άσος στο μανίκι του στην περιοχή ο οποίος, μόλις πριν από ένα μήνα, φαινόταν ότι θα μπορούσε να καταστραφεί τελείως.

Διαχωρίζοντας τον πόλεμο στη Γάζα από τη μάχη στο βορρά και συμφωνώντας σε κατάπαυση του πυρός, πήρε αναβολή, που θα της επιτρέψει να συνεχίσει να προβάλλει τη δύναμή της από τον Λίβανο σε όλη την περιοχή.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, παρουσίασε τη συμφωνία ως νίκη των αμερικανών διαπραγματευτών, αλλά ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα είναι αυτός που θα έχει το μεγαλύτερο κέρδος.

Κέρδισε τον Νοέμβριο υποσχόμενος να «τερματίσει τους πολέμους» και είναι αυτή η δέσμευση που αρκετοί έλεγαν χθες το βράδυ ότι έφερε το Ισραήλ και το Ιράν -τα δύο κύρια μέρη αυτής της συμφωνίας- στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Ολοι έρχονται στο τραπέζι λόγω του προέδρου Τραμπ», δήλωσε ο Μάικ Γουόλτς, ο εκλεκτός του Τραμπ για σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, το βράδυ της Τρίτης.

«Η ηχηρή νίκη του έστειλε ένα σαφές μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι το χάος δεν θα γίνει ανεκτό. Χαίρομαι που βλέπω συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-27 10:33:00

Back to top button