Τι ζητούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες από τον Ντόναλντ Τράμπ;
Η επικείμενη ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τράμπ έχει υποχρεώσει (και) τις αυτοκινητοβιομηχανίες να προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, εφόσον ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ εφαρμόσει την πολιτική του για τον συγκεκριμένο βιομηχανικό κλάδο.
Όπως έγινε γνωστό, ευρωπαϊκές, αμερικανικές και ιαπωνικές εταιρείες ζητούν από αυτόν να μην καταργήσει τελικά τις ισχύουσες φοροαπαλλαγές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως προεκλογικά έχει ανακοινώσει ότι θα πράξει.
Συγκεκριμένα, οι Ford, General Motors, Όμιλος Volkswagen, Όμιλος Stellantis και η Toyota τον προτρέπουν να διατηρήσει το μέτρο. Ως γνωστόν, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στην ηλεκτροκίνηση και πλέον υπάρχει η πιθανότητα να βρεθούν σε μειονεκτική θέση εάν η νέα κυβέρνηση καταργήσει τα κίνητρα αγοράς καινούργιου αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τα μέλη της Συμμαχίας για την Καινοτομία στην Αυτοκινητοβιομηχανία («Alliance for Automotive Innovation») έστειλαν επιστολή προς τον Ντόναλτ Τράμπ στις 12 Νοεμβρίου, όμως τώρα έγινε γνωστό.
Σε αυτή υποστηρίζουν ότι τα κίνητρα που παρέχει ο Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού που υπέγραψε το 2022 ο απερχόμενος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμβάλλει ουσιαστικά στο να διατηρηθεί η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία «ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο».
Αυτό είναι πολύ σημαντικό σε μια εποχή που οι εταιρείες της Δύσης αντιμετωπίζουν την διαρκώς αυξανόμενη εμπορική απειλή από τους Κινέζους ανταγωνιστές τους, οι οποίοι έχουν το πλεονέκτημα του μειωμένου κόστους παραγωγής και της διάθεσης των μοντέλων τους σε φτηνότερες τιμές πώλησης.
Επιπλέον, οι εταιρείες της Συμμαχίας ζητούν από τον καινούργιο Πρόεδρο να συμβάλλει στην επιτάχυνση της εξέλιξης οχημάτων αυτόνομης οδήγησης, όπως και να παρατείνει την υποχρεωτική εφαρμογή του συστήματος αυτόματης πέδησης.
Το τελευταίο αφορά κυρίως στα αμερικανικά αυτοκίνητα και τον κανονισμό τον είχε ψηφίσει η Κυβέρνηση των Δημοκρατικών η οποία έδωσε διορία ως το 2029. Οι εταιρείες των ΗΠΑ ζητούν παράταση για να έχουν τον χρόνο να προσαρμοστούν.
Βάσει όσων αναφέρονται από το Reuters, στην ίδια επιστολή οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξέφρασαν και την ανησυχία τους για «ομοσπονδιακούς και κρατικούς κανονισμούς εκπομπών που είναι εκτός πραγματικότητας με την τρέχουσα αγορά αυτοκινήτων και αυξάνουν το κόστος για τους καταναλωτές».
Οι Αρχές της πολιτείας της Καλιφόρνιας έχουν αποφασίσει την απαγόρευση πώλησης καινούργιων αυτοκινήτων με θερμικό κινητήρα από το 2035 και έπειτα. Μάλιστα, το παράδειγμά τους θέλουν να ακολουθήσουν ομόλογοί τους και σε άλλες πολιτείες.
Όμως, οι αυτοκινητοβιομηχανίες ξέρουν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την πώληση περισσότερων ηλεκτρικών οχημάτων, κάτι που δεν φαίνεται δυνατόν να συμβεί ως τότε.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-27 09:00:00