Κόσμος

Εγκρίθηκε από το Ισραήλ η εκεχειρία στον Λίβανο

Το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη (27/11), σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε τη στιγμή που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έφτασαν στον ποταμό Λιτανί, αποκόπτοντας πλήρως το νότιο τμήμα του Λιβάνου από την υπόλοιπη χώρα.

Αυτό είχε να συμβεί από το 2000.

Το διάγγελμα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έρχεται μετά τη συνεδρίαση, νωρίτερα σήμερα, του Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ, με θέμα το αμερικανικό σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο με την Χεζμπολάχ.

Ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου ξεκίνησε το διάγγελμά του, λέγοντας ότι «Είμαι υπερήφανος για την αντοχή που επιδεικνύουν οι Ισραηλινοί που ζουν στο βορρά. Δεσμεύομαι να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους, οι κάτοικοι του Βόρειου Ισραήλ». «Ο πόλεμος δε θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι μας οι στόχοι και επιστρέψουν όλοι οι πολίτες στις βόρειες περιοχές» συμπλήρωσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα έχει δεσμευτεί να «τελειώσει την καταστροφή της Χαμάς».

Σχετικά με τον Λίβανο, αναφέρει πως, «κοιτάζω όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα» και πως «γι’ αυτό απόψε θα φέρω ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου ένα σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο».

«Αν η Χεζμπολάχ προσπαθήσει να μας επιτεθεί, εάν οπλιστεί και ανοικοδομήσει υποδομές κοντά στα σύνορα, θα επιτεθούμε», τονίζει.

Η εκεχειρία έχει στρατηγική σημασία για το Ισραήλ σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρόεδρο, ο οποίος εκτίμησε ότι χωρίς την αλληλεγγύη και τη στήριξη της Χεζμπολάχ, η Χαμάς θα βρεθεί σε απομόνωση, άρα θα ανοίξει ο δρόμος για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων.

«Η διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός εξαρτάται από το τι θα συμβεί στο Λίβανο. Αν η Χεζμπολάχ προσπαθήσει να μας επιτεθεί, αν οπλιστεί και ξαναχτίσει υποδομές κοντά στα σύνορα, θα επιτεθούμε», υπογράμμισε.

«Αυτή δεν είναι η ίδια Χεζμπολάχ», πρόσθεσε ο Νετανιάχου. «Η Χεζμπολάχ επέλεξε να μας επιτεθεί από εκεί στις 8 Οκτωβρίου. Την γυρίσαμε δεκαετίες πίσω. Εξοντώσαμε τον Νασράλα, εξοντώσαμε όλα Τα ανώτερα στελέχη της οργάνωσης και χιλιάδες τρομοκράτες, και καταστρέψαμε το μεγαλύτερο μέρος των δυνατοτήτων της σε ρουκέτες και την υποδομή που έχτισε κοντά στα σύνορά μας», υπογράμμισε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στους τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Όπως είπε, «η συμφωνία αυτή σημαίνει αρχικά ότι το Ισραήλ μπορεί να επικεντρωθεί στην ιρανική απειλή. Επιπλέον, η συμφωνία επιτρέπει στο Ισραήλ να ανανεώσει και να εξοπλίσει ξανά τα στρατεύματά του, λέει ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι δεν είναι μυστικό ότι υπήρξαν «μεγάλες καθυστερήσεις στην προμήθεια όπλων».

«Σύντομα, θα οπλιστούμε με εξελιγμένα όπλα που θα μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε τα στρατεύματά μας και θα μας δώσουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη για να ολοκληρώσουμε τις αποστολές μας» τόνισε.

Ο τρίτος λόγος, είπε, είναι η απομόνωση της Χαμάς. «Η Χαμάς υπολόγιζε ότι θα πολεμούσε μαζί με τη Χεζμπολάχ και μόλις η Χεζμπολάχ εξαλειφθεί, η Χαμάς μένει μόνη της», λέει.

«Η πίεσή μας στη Χαμάς θα γίνει ισχυρότερη και αυτό θα μας βοηθήσει… να φέρουμε πίσω τους ομήρους μας» τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη στιγμή που θα ισχύσει η εκεχειρία.το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα απάντησης σε οποιαδήποτε επίθεση δεχθεί από την Χεζμπολάχ.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, η συμφωνία έχει βάση αμερικανικό σχέδιο που προβλέπει κατάπαυση του πυρός για 60 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων τόσο ο ισραηλινός στρατός, όσο και οι μαχητές της Χεζμπολάχ θα αποσυρθούν από τα σύνορα των δύο κρατών και θα αναπτυχθούν οι λιβανικές ένοπλες δυνάμεις.

Το σχέδιο συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία διεθνούς επιτροπής επιτήρησης της εφαρμογής της συμφωνίας, πρόσθεσε το ρεπορτάζ, κάνοντας λόγο για αμερικανικές διαβεβαιώσεις πως θα υποστηριχθούν τυχόν ισραηλινές επιχειρήσεις σε περίπτωση εχθρικής ενέργειας του σιιτικού κινήματος.

Η μεσολάβηση βασίζεται στην απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορούσε το τέλος του προηγούμενου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, το 2006, και προβλέπει πως μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι πρέπει να είναι ανεπτυγμένοι στα σύνορα των δύο χωρών.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-26 20:22:00

Back to top button