Ρουμανία: Θα γείρουν τα Καρπάθια προς τη Μόσχα;
Η απρόσμενη νίκη του φιλορώσου εθνικιστή Καλίν Γκεοργκέσκου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Ρουμανίας σήμανε συναγερμό στις Βρυξέλλες. Μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές στη Μολδαβία και στη Γεωργία, η Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με 19 εκατ. κατοίκους, κινδυνεύει να περιέλθει στη ρωσική σφαίρα επιρροής.
Η μεταρρυθμίστρια Ελενα Λασκόνι, η οποία θα αντιμετωπίσει τον Γκεοργκέσκου στον δεύτερο γύρο στις 8 Δεκεμβρίου, προειδοποιεί άμεσα ότι οι Ρουμάνοι πρέπει να συσπειρωθούν για να μην ξαναπέσει η χώρα «στη δουλεία της Ρωσίας», η οποία την είχε καταλάβει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προέτρεψε το πλήθος στο Βουκουρέστι να μην αφήσει την απογοήτευση για το σημερινό κατεστημένο «να γίνει ένα τρωτό σημείο που εκμεταλλεύεται η Ρωσία».
Ο πρώτος γύρος της Κυριακής προκάλεσε σοκ διότι η Ρουμανία θεωρείται αξιόπιστο μέλος της ΕΕ και σύμμαχος του ΝΑΤΟ – σε πλήρη αντίθεση με μικρότερες χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία, που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα σχετικά με το κράτος Δικαίου και τις φιλορωσικές τάσεις, σημείωσε το Politico.
Εάν το Βουκουρέστι στρεφόταν επίσης προς μια πιο αντιευρωπαϊκή, φιλορωσική πορεία, αυτό θα υπονόμευε σοβαρά την ικανότητα λειτουργίας της ΕΕ, καθιστώντας δύσκολη τη δημιουργία συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών.
Ο Γκεοργκέσκου, ο οποίος δεν ανήκει σε πολιτικό κόμμα και βασίστηκε στο TikTok για την προεκλογική του εκστρατεία, ταιριάζει από πολλές απόψεις στο καλούπι του ριζοσπαστικού ακροδεξιού λαϊκιστή της εποχής: Μιλάει ξεκάθαρα, απεχθάνεται τα κυρίαρχα ΜΜΕ και είναι ευρωσκεπτικιστής και επικριτής του ΝΑΤΟ.
Η νίκη του είναι ένα ακόμα δείγμα του υβριδικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ευρώπης, είπε ο ρουμάνος ευρωβουλευτής, Ζίγκφριντ Μουρεσάν. Η Ρωσία προσπαθεί να φέρει χώρες της ΕΕ στο δικό της στρατόπεδο, με πληθώρα τακτικών, συνήθως υπογείων. Παρατηρητές στις πρόσφατες εκλογές της Μολδαβίας και της Γεωργίας έχουν προειδοποιήσει για προσπάθειες επηρεασμού των αποτελεσμάτων.
Οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, και οι δύο μέλη της ΕΕ, υποστηρίζουν ήδη φιλορωσικές απόψεις και σύντομα θα μπορούσε να τους ακολουθήσει και η Τσεχία, αν ο πρώην πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις κερδίσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος.
«Αν παρακολουθείτε τι κάνουν οι Ρώσοι σε αυτή την περιοχή, ξέρετε ότι η Ρουμανία είναι εξαιρετικά σημαντική γι’ αυτούς» δήλωσε ο Μίλαν Νιτς, αναλυτής στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, στο Politico. «Το σχέδιό τους είναι να αποκόψουν τη Ρουμανία από τη Μαύρη Θάλασσα, κατά το συνηθισμένο ρωσικό εγχειρίδιο».
Μέχρι τώρα η Ρουμανία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία στο ανατολικό άκρο του μπλοκ, έπαιζε υποστηρικτικό ρόλο στη βοήθεια της Δύσης προς το Κίεβο. Η σύγκρουση έχει, για παράδειγμα, αυξήσει τη στρατηγική σημασία της ρουμανικής αεροπορικής βάσης στη Μαύρη Θάλασσα. Ομως όλα αυτά θα μπορούσαν να ανατραπούν εάν κερδίσει ο Γκεοργκέσκου.
Οι ανησυχίες σχετικά με πιθανή αλλά μη αποδεδειγμένη παρέμβαση των Ρώσων στη Ρουμανία τροφοδοτούνται από το γεγονός ότι ο Γκεοργκέσκου κέρδισε με 22,9% των ψήφων, παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμία κομματική υποστήριξη και οι δημοσκοπήσεις τού έδιναν πολύ μικρότερα ποσοστά.
«Είναι προϊόν του κενού στη ρουμανική πολιτική και πιθανότατα ρωσικού χρήματος» πρόσθεσε ο Νιτς. «Αν μπορείς να ξοδέψεις τόσα πολλά χρήματα στο TikTok ξαφνικά, αυτό εγείρει ερωτήματα».
«Καμπανάκι»
Ο Μουρεσάν, υψηλόβαθμο στέλεχος του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συνέδεσε τη Ρουμανία με τη Μολδαβία, όπου η φιλοευρωπαϊκή πρόεδρος Μάια Σάντου έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για ισχυρές ρωσικές προσπάθειες να επηρεάσουν τις εκλογές στη χώρα της προς την κατεύθυνση φιλορώσων υποψηφίων.
«Πριν από τρεις εβδομάδες, η Μολδαβία απέρριψε αυτή την επιρροή και επέλεξε μια φιλοευρωπαία πρόεδρο. Τώρα οι Ρουμάνοι πρέπει να κάνουν το ίδιο» πρόσθεσε ο Μουρεσάν, ο οποίος ανήκει στο Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα της Ρουμανίας (PNL), μιλώντας στο Politico.
Αν ο Γκεοργκέσκου κερδίσει στον δεύτερο γύρο, η Ρουμανία θα προστεθεί στη λίστα χωρών των οποίων οι ηγέτες είναι επικριτικοί προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και φιλικοί προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Τόσο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν όσο και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο έχουν καταγγείλει τις προσπάθειες της Δύσης να βοηθήσει την Ουκρανία στον πόλεμο. Ο Γκεοργκέσκου επέκρινε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν αντιπυραυλική ασπίδα με έδρα τη Ρουμανία και χαρακτήρισε τον Πούτιν «άνθρωπο που αγαπούσε τη χώρα του».
Πάντως, με τις ψήφους του ακροδεξιού Γκεόργκε Σιμιόν, ο Γκεοργκέσκου θα μείνει κάτω από το 37%, ενώ η Λασκόνι αναμένεται να τον περάσει έχοντας και τις ψήφους του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Μαρσέλ Τσιολάκου. Πολλά θα εξαρτηθούν, βέβαια, από το αν κάποιοι υποστηρικτές των παραδοσιακών κομμάτων αλλάξουν στρατόπεδο.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-26 19:36:00