«Ημασταν έτοιμοι να επιτεθούμε με πυρηνικά κατά της Ουκρανίας»
Ενας πρώην αξιωματικός του ρωσικού στρατού που λιποτάκτησε και αυτομόλησε στη Δύση είπε στο BBC ότι κατά το πρώτο στάδιο της εισβολής στην Ουκρανία η Ρωσία ήταν έτοιμη και για πυρηνική επίθεση ακόμη. Ο εν λόγω Ρώσος υπηρετούσε σε πυρηνική βάση. Το BBC τον βάφτισε «Αντον» και έγραψε ότι συναντήθηκε μαζί του «κάπου έξω από τη Ρωσία». Ολα αυτά τα μέτρα προφύλαξης, τόσο κατά το ρεπορτάζ όσο και στον τρόπο δημοσιοποίησής του, ελήφθησαν ώστε ο «Αντον» να μην εντοπιστεί από τους συμπατριώτες του.
Την πρώτη κιόλας ημέρα της εισβολής η συγκεκριμένη ρωσική πυρηνική βάση έλαβε εντολή να τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα μάχης. «Μέχρι τότε κάναμε μόνο τακτικές ασκήσεις, όμως την ημέρα που άρχισε ο πόλεμος υπήρξε συναγερμός. Βρισκόμασταν σε ετοιμότητα να εκτοξεύσουμε πυραύλους, μπορούσαμε να είχαμε πραγματοποιήσει πυρηνική επίθεση» είπε ο «Αντον». Η πιστοποίηση της πραγματικής ταυτότητάς του έγινε από τον ίδιο στο BBC, διά της επιδείξεως των στρατιωτικών εγγράφων του (τα οποία βεβαιώνουν τον βαθμό του και την ειδικότητά του).
Ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Κίεβο, ο Λορέντζο Κρεμονέζι, έγραψε ότι ήδη από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει τον Ζελένσκι και το ΝΑΤΟ για το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο, μάλιστα τρεις ημέρες αργότερα ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιες μονάδες του ρωσικού στρατού είχαν τεθεί σε κατάσταση «ετοιμότητας μάχης». Την ίδια περίοδο, συνέχισε ο Ιταλός, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, «έχοντας άριστες πηγές στη Ρωσία, αφού είχαν προειδοποιήσει για την εισβολή», δεν είχαν διαπιστώσει ιδιαίτερη κινητικότητα στις ρωσικές πυρηνικές βάσεις.
Σύμφωνα με τον «Αντον» πάντως, ο συναγερμός στις πυρηνικές στρατιωτικές υποδομές της Ρωσίας ανεστάλη ύστερα από δύο ή τρεις εβδομάδες. Οι Αμερικανοί είχαν εκτιμήσει ότι μία από τις πιο επικίνδυνες στιγμές εκείνης της περιόδου ήταν το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2022. Γιατί; Διότι «τότε ο Πούτιν φαινόταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει ‘’βρώμικη βόμβα’’ για να σταματήσει την ουκρανική προέλαση που απελευθέρωσε τη Χερσώνα και τις βορειοανατολικές περιοχές».
Το τέλος του σημειώματος της Corriere για το ρεπορτάζ του BBC ήταν το εξής: «Υπολογίζεται ότι η Μόσχα διαθέτει 4.380 πυρηνικές κεφαλές, όμως μόνο οι 1.700 είναι έτοιμες προς χρήσιν. Πάντως η αποτελεσματικότητά τους αμφισβητείται. Πολλά από αυτά τα πυρηνικά όπλα είναι σοβιετικά, άρα μάλλον έχουν υποβαθμιστεί ως προς την επιχειρησιακή αξία τους. Σύμφωνα με τον ‘‘Αντον’’ ωστόσο, η συντήρησή τους εξακολουθεί να είναι καθημερινό ζήτημα, αφού ‘‘δεν σταματά ούτε λεπτό’’».
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-26 16:33:00