Οικονομία

Τελείωσε… το διάλλειμα «πτώσης» του χρυσού; Αν ναι, τότε το ευρώ θα βρεθεί κατά πως φαίνεται σε ακόμα πιο δύσκολη θέση

Ήταν αρκετή μία ανακοίνωση της Κυβέρνησης Μπάιντεν για έγκριση χρήσης βαλλιστικών αμερικανικών πυραύλων από την Ουκρανία για χτυπήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας και μία «ασχολίαστη» από πλευράς Μόσχας απάντηση, με ανάλογης κλίμακας ρωσικό πύραυλο, για να εξανεμιστούν σε χρόνο dt οι προσδοκίες ειρήνευσης στην Ουκρανία μετά την εκλογή Τράμπ.

Οι συνέπειες ήταν άμεσες, χρυσός, πετρέλαιο και αποδόσεις κρατικών ομολόγων ΗΠΑ πήραν ξανά την… ανηφόρα επίσης σε χρόνο dt.

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα επέστρεψε σαν βασικός παράγοντας των οικονομικών εξελίξεων με σημεία αναφοράς συμπεριφορές που έχουν να κάνουν με την κλασική διαδικασία απομάκρυνσης από κάθε είδους επενδυτικό κίνδυνο ακόμα και τα κρατικά ομόλογα σε διεθνή κλίμακα.

Η συγκρουσιακή πλέον συμπεριφορά μεταξύ «εχθρών» (ΗΠΑ – Ρωσία – Κίνα) αλλά και «φίλων» (ΗΠΑ – ΕΕ – Ιαπωνία) και οι επιπλοκές στο εσωτερικό πολιτικό περιβάλλον των ΗΠΑ, στην μετάβαση από την κυβέρνηση Μπάιντεν σε εκείνη του Τράμπ, ενισχύουν την ζήτηση χρυσού σαν ασφαλές αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο ακόμα και απέναντι στα κρατικά ομόλογα.

Η επιστροφή της ουγκιάς του χρυσού πάνω από τα 2700 δολάρια πραγματοποιήθηκε με ταχύτητες… βαλλιστικών πυραύλων. Οι αναλύσεις των αγορών αποτυπώνουν πλέον μία τάση στήριξης των τιμών του χρυσού εξ αιτίας του πρωτοφανούς συνδυασμού αυξανόμενου χρέους, απρόβλεπτων γεωπολιτικών εντάσεων, ζήτησης από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και από τις αγορές.

Η «τάση» αυτή επέστρεψε συνοδευόμενη με άλλες συνακόλουθες τάσεις που αφορούν, αφ’ ενός στην αυξανόμενη έξοδο της Κίνας και της Ιαπωνίας από το αμερικανικό χρέος, όπως έδειξαν τα τελευταία στατιστικά στοιχεία των κεντρικών τραπεζών Κίνας και Ιαπωνίας και αφ’ εταίρου στην ταχεία διολίσθηση ευρώ και γιέν έναντι του δολαρίου, παρ’ όλα αυτά.

Η διαπίστωση ότι όλα αυτά συμβαίνουν σχεδόν δύο μήνες πριν αναλάβει η κυβέρνηση Τράμπ την θέση της στον Λευκό Οίκο, καταγράφει το εύρος της αβεβαιότητας όχι μόνο για το τι θα γίνει τότε και μετά τις 20/1/2025,, αλλά και το τι θα μπορούσε να γίνει μέχρι τότε…  

Πρόσθετο εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι η ΕΚΤ επέλεξε αυτή την «στιγμή» αβεβαιότητας για να προειδοποιήσει με έμφαση για τον άμεσο κίνδυνο ισχυρών χρηματιστηριακών αναταραχών που συνδέονται με την «φούσκα» της Τεχνητής Νοημοσύνης και τις εταιρείες που περίπου μονοπωλούν την εκμετάλλευσή της σήμερα στις διεθνείς αγορές.

Το αποτύπωμα αυτών των εξελίξεων αναδεικνύεται στην σταθερή διολίσθηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του Ευρώ, τόσο έναντι του δολαρίου -ήδη στο 1,048 δολάρια- όσο και έναντι του χρυσού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή της χρυσής λίρας Αγγλίας παλαιάς κοπής εκτινάχθηκε μέσα σε λίγα 24ωρα από τα 650 περίπου ευρώ σε 683 ευρώ (τιμή πώλησης). Η πίεση αυτή στην συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ καταγράφεται επίσης τόσο ως αιτία όσο και ως αποτέλεσμα στην διευρυμένη έξοδο κεφαλαίων από τον χώρο του ευρώ κυρίως προς τον χώρο του δολαρίου.

Είναι ακόμα άγνωστο και επικίνδυνο να επιχειρήσει να προβλέψει κανείς το πως θα εξελιχθεί ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει καθοριστικά αυτές τις εξελίξεις, ήτοι ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση όμως τα «εργαλεία» που φαίνεται να διαθέτει η ευρωζώνη για να αντιμετωπίσει, τόσο τις αιτίες όσο και τις συνέπειες, είναι αφ’ ενός ελάχιστα και αφ’ εταίρου αδύναμα, αν κρίνει κανείς από τις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις τόσο της ΕΚΤ όσο και της Κομισιόν… 


Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-22 11:39:00

Back to top button