Οικονομία

Ξεκλειδώνουν πράσινες επενδύσεις μέχρι €5 δισ. στα νησιά

Τον δρόμο για το «πρασίνισμα» των ελληνικών νησιών, με διασυνδέσεις, έργα ΑΠΕ, θαλάσσια αιολικά πάρκα, ταμιευτήρες νερού και αφαλατώσεις ανοίγουν οι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους 1,6 δισ ευρώ που ενεργοποιεί το Ταμείο Απανθρακοποίησης.

Στην πράξη πρόκειται για ένα μικρό «Ταμείο Ανάκαμψης», με πόρους έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων, αποκλειστικά για τα νησιά, η έναρξη του οποίου υπεγράφη σήμερα στη Νάξο, παρουσία του Πρωθυπουργού, ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και το οποίο εκτιμάται ότι θα μοχλεύσει επενδύσεις μπορεί και πάνω από 5 δισ ευρώ.

Τα πάντα εξαρτώνται από τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν μέσω των δημοπρασιών 25 εκατομμυρίων δικαιωμάτων εκπομπών CO2, με τις προβλέψεις να τα τοποθετούν στα επίπεδα των 2 δισ ευρώ, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, Μάιος Σέφκοβιτς.

Στην πράξη πρόκειται για ένα εργαλείο εξαιρετικά σημαντικό για τη πράσινη μετάβαση, είπε ο Πρωθυπουργός, που απαντώντας στις λαικισιτικές φωνές από τα δεξιά και τον πόλεμο κυρίως κατά των αιολικών, χαρακτήρισε «επικίνδυνη και καθόλου πατριωτική τη φιλολογία κατά των ΑΠΕ», προσθέτοντας ότι «δεν είναι καθόλου πατριωτικό να εισάγουμε φυσικό αέριο, όταν έχουμε άφθονες πηγές εγχώριας ενέργειας».

Επιγραμματικά, οι επενδύσεις που θα ενεργοποιήσουν οι ευρωπαϊκοί πόροι από το Ταμείο Απανθρακοποίησης αφορούν ένα συνδυασμό έργων από ηλεκτρικές διασυνδέσεις, αιολικά – φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης, μέχρι projects, κρίσιμα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα νησιά, όπως μονάδες αντλησιοταμίευσης και αφαλάτωσης που θα εγκατασταθούν κατά προτεραιότητα στις Κυκλάδες, οι οποίες και αντιμετωπίζουν μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Επιγραμματικά, όπως είπε η υφυπουργός Περιβάλλοντος Αλ. Σδούκου, το νέο Ταμείο Απανθρακοποίησης πρόκειται να χρηματοδοτήσει τρεις διαφορετικούς πυλώνες.

Η πρώτη ομάδα αφορά τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Εδώ ξεχωρίζουν η διασύνδεση με τα Δωδεκάνησα, (250 εκατ ευρώ), με εκτιμώμενο όφελος 2,2 δισ. για τους καταναλωτές από τη μείωση των ΥΚΩ σε 25 χρόνια λειτουργίας, καθώς και η διασύνδεση του ΒΑ Αιγαίου, με ολοκλήρωση το 2029 (εξοικονόμηση 1,6 δισ. από ΥΚΩ).

Η δεύτερη ομάδα έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το ταμείο είναι έργα πράσινης ανάπτυξης στα νησιά, με αθροιστικές επιδοτήσεις άνω των 700 εκατ ευρώ. Από μικρά φωτοβολταϊκά με μπαταρίες (135 εκατ ευρώ), ανάπτυξη σταθμών ΑΠΕ (140 εκατ ευρώ) και υβριδικούς σταθμούς σε Κω, Χίο, Κάλυμνο και Σάμο (210 εκατ ευρώ), μέχρι τα θαλάσσια αιολικά πάρκα (260 εκατ ευρώ), καθώς και 100 εκατ ευρώ για ταμιευτήρες νερού.

Η τρίτη ομάδα έργων αφορά τη παροχή υπηρεσιών ηλεκτροδότησης πλοίων στα νησιωτικά λιμάνια (Cold Ironing), καθώς και υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (30 εκατ ευρώ).

«Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του νέου αυτού ταμείου είναι ότι μας προσφέρει άφθονη και φθηνή ενέργεια και βοηθά στην ανεξαρτητοποίηση της Ελλάδας ώστε να ενισχυθεί η αυτάρκεια της χώρας σε εγχώρια ενέργεια, δίχως την οποία θα είμαστε συνεχώς ευάλωτοι στις στις ενεργειακές και γεωπολιτικές αναταράξεις», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι ακριβώς εξαιτίας των επιδόσεων μας στις ΑΠΕ, έχουμε βάλει στην άκρη δικαιώματα που αφορούν εκπομπές CO2 αντίστοιχες με 10 εκατ τόνων.

 




Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-21 13:48:00

Back to top button