Πολιτική

Τα μαθηματικά της Βουλής, η «ισοπαλία» και η κρίσιμη έδρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Η «ισορροπία του τρόμου» τηρείται αυτή την ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «ο αριθμός 31» της κοινοβουλευτικής δύναμης του κόμματος, ισοδυναμεί με αυτή του ΠΑΣΟΚ και με την απώλεια ενός και μόνο βουλευτή, θα εκπέσει από τον «θώκο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ανεξαρτητοποίηση τεσσάρων βουλευτών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα – οι βουλευτές Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα, Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών Ραλλία Χρηστίδου και Κιλκίς Πέτρος Παππάς – το περασμένο θυελλώδες Σαββατοκύριακο, έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στο οριακό αυτό σημείο και πια είναι θέμα χρόνου να πέσει από τους 31 βουλευτές κι έτσι να καταστεί το τρίτο κόμμα της Βουλής, με το ΠΑΣΟΚ να καταλαμβάνει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όσο ωστόσο τα δύο κόμματα έχουν ισοδύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, σύμφωνα με άρθρο 19 του Κανονισμού της Βουλής: «H σειρά των Koινoβoυλευτικών Oμάδων καθoρίζεται από τη δύναμή τoυς σε αριθμό Boυλευτών. Σε περίπτωση ισoδυναμίας πρoηγείται η Koινoβoυλευτική Oμάδα τoυ Kόμματoς πoυ πήρε περισσότερες ψήφoυς στις εκλoγές, από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή. H νεoϊδρυόμενη Koινoβoυλευτική Oμάδα έπεται της ισoδύναμης παλαιότερης».

Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράψει και την αναμενόμενη πλέον κοινοβουλευτική κατάρρευση, θα καταγραφεί ως το πρώτο και μοναδικό κόμμα στην πρόσφατη κοινοβουλευτική ιστορία, που διαρκούσης της κοινοβουλευτικής περιόδου, απόλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η αλλαγή που θα επέλθει στα κοινοβουλευτικά πράγματα πάντως, δεν θα είναι συνταρακτική, καθώς και το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική δύναμη των 50 βουλευτών, ώστε να υποβάλλει πρόταση δυσπιστίας, να απασχολεί περισσότερους μετακλητούς υπαλλήλους και να αναδιαταχθούν τα γραφεία του στο Κοινοβούλιο, παρά μόνο θα έχει τρεις πλέον κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και θα μπορεί να υποβάλλει περισσότερα αιτήματα για διεξαγωγή Προ Ημερησίας Διατάξεως συζητήσεις. Το γεγονός ωστόσο, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι ο πολιτικός αρχηγός, ο οποίος θα μιλάει δεύτερος, μετά τον πρωθυπουργό στις μεγάλες συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, προφανώς έχει βαρύνουσα σημασία, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εντυπώσεων.

Η σημερινή ημέρα έχει τα βλέμματα στραμμένα στη Βουλή, καθώς από νωρίς το πρωί και πριν «ανοίξει» στις 3 το μεσημέρι η Ολομέλεια – οπότε και θα αναγνωστούν οι επιστολές ανεξαρτητοποίησης των τεσσάρων – το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αν θα προσέλθει … εκείνος ο μοιραίος ένας, ο οποίος, με την ανεξαρτητοποίησή του, θα θέσει την ταφόπλακα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτός είναι …αυτή, αφού η Θεοδώρα Τζάκρη είχε βάλει για την σημερινή Δευτέρα το ορόσημο των περαιτέρω και καταλυτικών εξελίξεων, που θα σηματοδοτούνταν ίσως και από συντεταγμένες αποχωρήσεις, πέραν των παραιτήσεων βουλευτών από τα κοινοβουλευτικά τους αξιώματα στο κόμμα. Το πρώτο δραματικό ενδεχόμενο απομακρύνθηκε ωστόσο, μετά την δήλωση της ίδιας ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί μόλις ιδρυθεί το κόμμα Κασσελάκη, τον χορό ωστόσο των παραιτήσεων από τις θεσμικές θέσεις τους στο κόμμα, άνοιξε ο Γιώργος Γαβρήλος, ο οποίος υπέβαλλε στον πρόεδρο της ΚΟ, Νίκο Παππά, την παραίτησή του από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και έπεται αύριο και η παραίτηση του Γιάννη Σαρακιώτη.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον προκύψει νέος πολιτικός σχηματισμός για να εκπροσωπηθεί με Κοινοβουλευτική Ομάδα, αυτή θα πρέπει να αποτελείται από 10 βουλευτές.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των ανεξαρτήτων βουλευτών του Κοινοβουλίου, ανέρχεται πια σε 18, μετά και την ανεξαρτητοποίηση των τελευταίων τεσσάρων βουλευτών από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δύναμη των κομμάτων στη Βουλή διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΔ 156

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 31 (35-4)

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 31

ΚΚΕ 21

Ελληνική Λύση 11

Νέα Αριστερά 11

Νίκη 10

Πλεύση Ελευθερίας 6

Σπαρτιάτες 5

Ανεξάρτητοι 18 (14+4)




Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-11 14:15:00

Back to top button