Παράξενες ειδήσεις

Το Μέγα Σινικό Τείχος και οι άγνωστες ιστορίες που το συνοδεύουν

Το Μέγα Σινικό Τείχος και οι άγνωστες ιστορίες που το συνοδεύουν

Το Μέγα Σινικό Τείχος αποτελεί το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα και είναι το πιο διάσημο αξιοθέατο της κινεζικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Σινικό Τείχος είναι κινέζικη οχύρωση που κατασκευάστηκε σταδιακά, προκειμένου να προστατευθεί η Κίνα από τις επιδρομές μογγολικών και τουρκικών φύλων από τα βόρεια σύνορά της.

Η κατασκευή του ξεκίνησε σταδιακά από τον 7ο αι. π.Χ., αλλά η σημερινή του μορφή οφείλεται κυρίως στη Δυναστεία Μινγκ (τέλη του 14ου αιώνα με αρχές του 17ου αιώνα μ.Χ.).

Το Σινικό Τείχος εκτείνεται σε συνολικό μήκος 8.850 χλμ, σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση, αποτελούμενο από 6.259 χλμ πραγματικού τείχους, 359 χλμ τάφρου και 2.232 χλμ φυσικών οχυρώσεων όπως λόφοι και ποταμοί.

Σύμφωνα με άλλη σύγχρονη μέτρηση, το Σινικό Τείχος, με όλες τις διακλαδώσεις του, έχει συνολικό μήκος 21.196 χιλιόμετρα.

Το πρώτο σημαντικό τείχος της Κίνας χτίστηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου αυτοκράτορα της βραχύβιας Δυναστείας Τσιν. Αυτό το τείχος δεν κατασκευάστηκε εξ’ ολοκλήρου, αλλά μάλλον δημιουργήθηκε από την ένωση διάφορων προϋπαρχόντων τειχών.

Βρισκόταν δε πολύ βορειότερα από το σημερινό τείχος και έχουν βρεθεί πολύ μικρά υπολείμματα από αυτό.

Στη συνέχεια συνεχίστηκαν οι προσπάθειες προστασίας της περιοχής και υπήρξαν συνολικά τέσσερα Τείχη:

Το Τείχος που μπορεί να δει κανείς σήμερα χτίστηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ, σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από τα παλαιότερα τείχη και με τη χρήση υλικών μεγαλύτερης αντοχής.

Ο αρχικός σκοπός του Τείχους δεν ήταν να κρατηθούν έξω οι εισβολείς, αλλά να εξασφαλιστεί ότι οι νομαδικές φυλές του βορρά δεν θα μπορούσαν να το διασχίσουν με τα άλογά τους ή να επιστρέψουν εύκολα μετά από κάποια επιδρομή τους.

Κάθε πύργος έχει οπτική επαφή τουλάχιστον με τον προηγούμενο αλλά και με τον επόμενο, ώστε σε περίπτωση επίθεσης να γίνεται ορατή η φρυκτωρία (σύστημα επικοινωνίας με φλεγόμενους πυρσούς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης) και έτσι να μεταδίδεται από πύργο σε πύργο το μήνυμα μέχρι το Πεκίνο.

Το Μέγα Σινικό Τείχος περιβάλλουν ορισμένες άγνωστες ιστορίες και θρύλοι που προέρχονται από την κινεζική λαογραφία και την τοπική παράδοση.

Ο θρύλος με τα δάκρυα της Meng Jiangnu

Η ιστορία της νεαρής κοπέλας Meng Jiangnu είναι ίσως η πιο διαδεδομένη στην παράδοση της κινεζικής κουλτούρας και ανάγεται στην Δυναστεία  Τσιν (221 π.Χ.-206 π.Χ.), και συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Qin Shi Huang.

Σύμφωνα με τον θρύλο η Meng Jiangnu είχε παντρευτεί τον Fan Xiliang.

Μετά, όμως, από τρεις ημέρες, αξιωματούχοι της Δυναστείας έστειλαν τον άντρα της στις εργασίες για την οικοδόμηση του Τείχους.  Σε σύντομο χρονικό διάστημα, όμως, ο Meng πέθανε από την πείνα, το κρύο και την υπερκόπωση και τον έθαψαν κάτω από τα θεμέλια του Σινικού Τείχους.

Η Meng, όμως, δεν γνώριζε τίποτα και επειδή δεν είχε μάθει νέα του από την στιγμή της αναχώρησης του, αποφάσισε να ταξιδέψει μέσα στον χειμώνα για να βρει τον σύζυγο της. Όταν, τελικά, έφθασε στο Τείχος, πληροφορήθηκε πως ο σύζυγος της είχε πεθάνει.

Η Meng Jiangnu ήταν τόσο συντετριμμένη από τον χαμό τoυ συζύγου της που έκλαιγε ασταμάτητα για τρεις μέρες και τρεις νύχτες.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την παράδοση, από τα δάκρυα της προκλήθηκε η κατάρρευση ενός τμήματος του Τείχους, αποκαλύπτοντας τα οστά του συζύγου της.

Ο συγκεκριμένος θρύλος έχει διαδοθεί ευρέως μέσα από τα σχολικά βιβλία, τα δημοτικά τραγούδια και τις παραδοσιακές όπερες, ενώ αποτελεί αντικείμενο διαφόρων έργων, όπως πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά. 

O θρύλος με το τούβλο που περίσσεψε

Ένας άλλος μύθος αφορά στο πέρασμα Jiayuguan. Κατά την διάρκεια της Δυναστείας των Μινγκ (1368π.Χ.-1644π.Χ.), ο Yi Kaizhan, ένας τεχνίτης, υπολόγισε ότι θα χρειαζόταν 99.999 τούβλα για να κατασκευαστεί το συγκεκριμένο πέρασμα. Ο επόπτης του δεν τον πίστεψε και του διαμήνυσε πως εάν οι υπολογισμοί του ήταν λανθασμένοι, τότε, τότε όλοι οι εργάτες θα τιμωρούνταν με σκληρή εργασία για τρία χρόνια.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, ωστόσο, περίσσεψε ένα τούβλο πίσω από την πύλη της πόλης Xiwong. Μόλις αντίκρισε το τούβλο ο επόπτης, ήταν έτοιμος να τιμωρήσει τους εργάτες.

Ωστόσο, ο Yi Kaizhan ανέφερε ότι το τούβλο τοποθετήθηκε εκεί από ένα υπερφυσικό ον για να φτιάξει τον τοίχο και ακόμα και η πιο αμυδρή κίνηση θα προκαλούσε την κατάρρευση του Τείχους. Ο επόπτης τον πίστεψε, γι’ ατό το τούβλο δεν μετακινήθηκε ποτέ από το σημείο, αποτελώντας μέχρι και σήμερα το σήμα κατεθέν του πύργου στο πέρασμα Jiayuguan.

Ο θρύλος με τον πύργο- φρυκτωρία

Κατά τη διάρκεια της (δυτικής) δυναστείας Τζόου (11ος αιώνας π.Χ.-711 π.Χ.) ο βασιλιάς King You ήταν πολύ ερωτευμένος με την όμορφη βασίλισσα Bao Si. Ωστόσο, η βασίλισσα δεν γελούσε ποτέ και με τίποτα. Ένας αξιωματούχος πρότεινε στον βασιλιά την πυρπόληση του πύργου – φρυκτωρία που θα τρόμαζε τους υπηκόους του, ώστε να γελάσει η βασίλισσα.

Ο βασιλιάς έδωσε την εντολή με αποτέλεσμα η βασίλισσα να ξεκαρδιστεί από τα γέλια από το πανικό που προκλήθηκε στο βασίλειο.

Ωστόσο, όταν κάποια στιγμή, ο βασιλιάς έστειλε μήνυμα έκτακτης ανάγκης στον πύργο για να να ζητήσει βοήθεια υπό την απειλή πραγματικής εισβολής από εχθρικά στρατεύματα, δεν κινητοποιήθηκε κανένας στρατιώτης, αφού θεώρησαν ότι επρόκειτο ξανά για φάρσα. Έτσι, ο βασιλιάς θανατώθηκε από τους εισβολείς και η δυναστεία έφτασε στο τέλος της.

Ο θρύλος με το «φρούριο της ευτυχισμένης συνάντησης»

Υπάρχει ένα φρούριο στο Σινικό Τείχος που ονομάζεται Xifeng Kou, ή αλλιώς το «φρούριο της ευτυχισμένης συνάντησης».

Κάποτε, ένας νεαρός στρατιώτης είχε πάει να υπερασπιστεί τη βόρεια επικράτεια της Κίνας κατά μήκος του Σινικού Τείχους. Οι στρατιώτες ήταν αναγκασμένοι να φρουρούν το μέρος όλο το χρόνο και απαγορευόταν να εγκαταλείψουν το πόστο τους.

Το μοναδικό μέλος της οικογένειας του στρατιώτη που βρισκόταν εν ζωή, ήταν ο πατέρας του. Μια μέρα, ο ηλικιωμένος άντρας, φοβούμενος ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μην συναντήσει ξανά τον γιο του, αποφάσισε να τον επισκεφθεί στο Σινικό Τείχος για να δει από κοντά, ίσως για τελευταία φορά.

Όταν έφτασε σ’ ένα φρούριο, συνάντησε κατά λάθος τον γιο του, ο οποίος είχε μεγαλώσει αρκετά. Πατέρας και γιος δεν μπορούσαν να κρατήσουν την συγκίνηση τους που ξανασυναντήθηκαν μετά από τόσα χρόνια, και βυθίστηκε ο ένας στην αγκαλιά του άλλου.

Παρ’ όλη την χαρά που τους κατέκλυσε και τα συναισθήματα ανακούφισης, έκλαιγαν ταυτόχρονα από στεναχώρια. Προς έκπληξη όλων οι δυο τους κατέρρευσαν και πέθαναν επί τόπου.

Στην μνήμη του πατέρα και γιου, το όνομα του φρουρίου, όπου συναντήθηκαν, ονομάστηκε Xifeng Kou.

O θρύλος με τον στρατηγό που θανατώθηκε

Περίπου 60 χιλιόμετρα, βόρεια του κέντρου του Πεκίνου, υπάρχει ένα διάσημο τμήμα του Σινικού Τείχους που ονομάζεται Huang Hua Cheng (το φρούριο των κίτρινων λουλουδιών). Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ανθίζουν κίτρινα λουλούδια γύρω από την περιοχή.

Στο συγκεκριμένο κτίριο του Σινικού Τείχους, κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 1575, επί δυναστείας Μινγκ, τέθηκε επικεφαλής των εργασιών, ο στρατηγός Cai Kai.

Σύμφωνα με την παράδοση, χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του. Μερικοί ζηλιάρες αξιωματούχοι είχαν διαβάλλει τον στρατηγό στον αυτοκράτορα Wanli με τις κατηγορίες ότι είχε ξοδέψει αρκετά χρήματα και ότι κατασκευή του τείχους ήταν κακή.

Ο αυτοκράτορας ήταν τόσο δυσαρεστημένος με αυτές τις αναφορές, που διέταξε την άμεση εκτέλεση του στρατηγού, μόλις ο τελευταίος έφθασε στην πρωτεύουσα για να ανακοινώσει την ολοκλήρωση του έργου. Λίγο καιρό αργότερα ο αυτοκράτορας έστειλε μια αξιόπιστη ομάδα για να ελέγξει το έργο του στρατηγού.

Όταν η αποστολή επέστρεψε πίσω, ανέφερε στον αυτοκράτορα ότι το τμήμα Huanghuaheng δεν είχε σχηματιστεί καμία ρωγμή στις πέτρες και ότι η κατασκευή ήταν σταθερή, αφού είχε ενισχυθεί με σούπα ρυζιού. Ο αυτοκράτορας μετάνιωσε για την εσφαλμένη εντολή του και διέταξε να χτίσουν μια μνημειακή στήλη στο σημείο στη μνήμη του πιστού στρατηγού.

Ο αυτοκράτορας Wanli χάραξε επίσης τις λέξεις «Jin Tang» (σ.σ. στερεό και σταθερό) στην όψη του τεράστιου βράχου για να τιμήσει το επιτυχημένο έργο του στρατηγού. Έτσι, το σημείο ονομάζεται και Σινικό Τείχος Jintang.

O θρύλος με τις χήρες

Στο τμήμα Tai Ping Zhai του Σινικού Τείχους κοντά στο πέρασμα Huang Ya Guan, υπάρχει ένας πολύ γνωστός πύργος. Σύμφωνα με τον θρύλο, κατά την κατασκευή του περάσματος, 12 στρατιώτες από την επαρχία Henan έχασαν τη ζωή τους.

Οι γυναίκες τους, όταν έμαθαν την δυσάρεστη είδηση, βυθίστηκαν σε βαρύ θρήνο. Στην μνήμη των συζύγων τους, λοιπόν, οι γυναίκες αποφάσισαν να χτίσουν τον συγκεκριμένο πύργο στο σημείο.

To άρθρο Το Μέγα Σινικό Τείχος και οι άγνωστες ιστορίες που το συνοδεύουν δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε !

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button