«Ακτινογραφία» της ΕΔΕΥΕΠ στη Δυτική Μακεδονία για πιθανές υπόγειες αποθήκες CO2
Σε μια λεπτομερή ανάλυση του υπεδάφους της Δυτικής Μακεδονίας προχωρά η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), προκειμένου να διαπιστώσει τις δυνατότητες για να δημιουργηθούν αποθήκες διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που θα προέρχεται από τις βιομηχανίες της χώρας μας.
Ως γνωστόν, η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) κερδίζει έδαφος ως συμπληρωματικός τρόπος να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της βιομηχανίας. Ήδη εγχώριες βιομηχανικές μονάδες επενδύουν στο CCS και έχουν καταστρώσει επενδυτικά σχέδια για τα αμέσως επόμενα χρόνια, ενώ η Πολιτεία προωθεί τη δημιουργία μιας πρώτης υπόγειας αποθήκης στο εξαντληθέν κοίτασμα πετρελαίου του Πρίνου στα ανοικτά της Καβάλας για να υποδεχτεί τους όγκους αυτούς.
Εντούτοις, οι ποσότητες CO2 θα είναι τόσο μεγάλες που χρειάζονται και άλλες υποδομές αποθήκευσης. Για αυτό και η ΕΔΕΥΕΠ προχώρησε πρόσφατα σε διαγωνισμό ώστε να επανεξεταστούν τα σεισμικά δεδομένα που είχαν συλλεχθεί παλαιότερα, τη δεκαετία του 1980, στη Δυτική Μακεδονία.
Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχει η δυνατότητα στην περιοχή για νέες υπόγειες αποθήκες σε γεωλογικούς σχηματισμούς. Τα δεδομένα αυτά αφορούν τη λεγόμενη «Μεσοελληνική Αύλακα» και έχουν συνολικό μήκος 623χμ.
Ο διαγωνισμός διεξάγεται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος CO2 Geological Pilots in Strategic Territories – PilotSTRATEGY που προωθεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία.
To άρθρο «Ακτινογραφία» της ΕΔΕΥΕΠ στη Δυτική Μακεδονία για πιθανές υπόγειες αποθήκες CO2 δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .
Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-06 06:26:00