Auto

Τι πρέπει να προσέχουμε στο αυτοκίνητό μας;

Η αγορά ενός αυτοκινήτου, είτε καινούργιου είτε μεταχειρισμένου, πάντα είναι μια ευκαιρία να χαρούμε και να γιορτάσουμε το γεγονός με την οικογένειά μας και τους φίλους μας.

Βεβαίως, η χρήση του έχει ως αποτέλεσμα και τη σταδιακή φθορά του. Έτσι, είναι απαραίτητο να φροντίζουμε να το διατηρούμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Αφενός για τη δική μας ασφάλεια και των αγαπημένων μας ανθρώπων που μετακινούνται με αυτό και αφετέρου από σεβασμό στο ποσό που πληρώσαμε για να το αποκτήσουμε.



Προφανώς, η πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος σέρβις του αυτοκινήτου μας είναι απαραίτητη για να διατηρείται σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση.

Όμως, είναι απαραίτητο να προσέχουμε για τυχόν δυσλειτουργίες κάθε φορά που κινούμαστε με αυτό.

Μια έγκαιρη παρατήρησή μας για κάτι που μας φαίνεται «περίεργο», όπως και το άμεσο ενδιαφέρον μας για να διαπιστώσουμε γιατί προήλθε, θα μας γλυτώσει χρήματα και χρόνο.

Ας δούμε τι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε σχετικά:

1. Μαθαίνουμε το αυτοκίνητό μας

Αφιερώνουμε χρόνο για να οδηγήσουμε το νέο αυτοκίνητό μας όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε από τις πρώτες ημέρες. Έτσι, θα μπορέσουμε να το μάθουμε και να δούμε τυχόν ιδιαιτερότητές του, ικανοποιώντας παράλληλα και την επιθυμία μας να το χαρούμε εξαρχής.



2. Τακτική συντήρηση

Είναι η πιο καίρια διαδικασία πρόληψης εάν θέλουμε να παραμένει το αυτοκίνητό μας ασφαλές, αξιόπιστο και ασφαλές για όσο χρόνο θα το έχουμε στην κατοχή μας.

Η συχνή συντήρησή του διασφαλίζει ότι παραμένει μηχανολογικά άρτιο και -φυσικά- θα πρέπει να γίνεται από σωστούς επαγγελματίες και σε πιστοποιημένες εγκαταστάσεις.



Η έλλειψη τακτικής συντήρησης είναι η πιο συχνή αιτία φθοράς του κινητήρα και των άλλων μηχανικών και ηλεκτρικών μερών του αυτοκινήτου μας και αυξάνει την πιθανότητα άξαφνης και σοβαρής βλάβης.

3. Έλεγχος και αλλαγή λαδιού και υγρών

Ο έλεγχος της στάθμης του λαδιού στον κινητήρα και η έγκαιρη αλλαγή του είναι ένα βασικό τμήμα της συντήρησης του αυτοκινήτου μας. Τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα απαιτούν αλλαγή λαδιού περίπου κάθε 10.000-15.000 χλμ., αναλόγως του τι προτείνει ο κατασκευαστής.

Επίσης, καλό είναι να το αλλάξουμε προληπτικά εάν έχουμε αφήσει ακίνητο το όχημά μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με το ψυκτικό υγρό του κινητήρα και του υγρού φρένων.



Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε πάντα τα σωστά υγρά, με τις προδιαγραφές που προτείνει ο κατασκευαστής.

4. Δεν αφήνουμε άδειο το ντεπόζιτο καυσίμου

Το χαμηλό επίπεδο καυσίμου στο αυτοκίνητό μας ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα να φράξει η αντλία καυσίμου λόγω των υπολειμμάτων που υπάρχουν στη βάση του ντεπόζιτου και να προκληθεί σοβαρή βλάβη στον κινητήρα.

5. Ελέγχουμε τακτικά την πίεση των ελαστικών

Η πίεση των ελαστικών θα πρέπει να ελέγχεται συχνά, ιδανικά κάθε εβδομάδα ή κάθε φορά που το ανεφοδιάζουμε με καύσιμο.



Μικρότερη ή και μεγαλύτερη πίεση σε αυτά επηρεάζει άμεσα την παρεχόμενη πρόσφυσή τους, την οδική συμπεριφορά, την ασφάλειά μας ακόμα και την οικονομία καυσίμου. Επίσης, αυξάνει τον ρυθμό φθοράς τους (ελαστικά).

6. Χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο όπως πρέπει

Είναι σημαντικό να μην θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα με το αυτοκίνητό μας και να μην το πιέζουμε πέρα από τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε.

Για παράδειγμα, ένα crossover δεν είναι κατάλληλο για σκληρή χρήση σε εκτός δρόμου διαδρομές, όπως μπορεί να κάνει ένα SUV ή ένα όχημα 4×4. Επίσης, δεν το υπερφορτώνουμε.

7. Δεν πιέζουμε το κιβώτιο ταχυτήτων

Η σωστή χρήση του κιβωτίου ταχυτήτων είναι σημαντική για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση και να μην χαλάσει, κάτι που σημαίνει χρονοβόρα αναμονή και κόστος.



Ιδίως εάν έχουμε αυτοκίνητο με χειροκίνητο κιβώτιο, φροντίζουμε να κινούμε τον μοχλό χωρίς μεγάλη πίεση. Επίσης, να μην βάλουμε σε αυτό μικρή σχέση όταν η ταχύτητα με τη οποία κινούμαστε είναι σχετικά υψηλή.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι σ.α.λ. του κινητήρα θα αυξηθούν απότομα φτάνοντας ψηλά και ίσως δημιουργηθεί πρόβλημα σε αυτόν ή και στο κιβώτιο ταχυτήτων καθαυτό.

8. Ενδιαφερόμαστε άμεσα για μια προειδοποιητική λυχνία

Κάθε φορά που ανάβει μια προειδοποιητική λυχνία στον πίνακα οργάνων πρέπει να μας θέτει σε εγρήγορση και να φροντίζουμε άμεσα να διαπιστώσουμε την αιτία για την οποία αυτή ενεργοποιήθηκε.



Εάν δεν γνωρίζουμε σε τι αντιστοιχεί, το μάθουμε από το εγχειρίδιο οδηγού. Οι προειδοποιήσεις στον πίνακα ελέγχου δεν πρέπει να αγνοούνται, καθώς είναι ένας σίγουρος τρόπος να ενημερωνόμαστε έγκαιρα για ενδεχόμενο πρόβλημα στο όχημά μας.

9. Περίεργος θόρυβος ή μυρωδιά

Κατά την οδήγηση, η όραση είναι η πρωτεύουσα αίσθηση για να κάνουμε τη διαδρομή μας με ασφάλεια. Όμως, τόσο η ακοή όσο και η όσφρησή μας έχουν τον ρόλο τους, ιδίως εάν πρόκειται να εντοπίσουμε έγκαιρα κάποιο υπάρχον πρόβλημα.

Έτσι, ένας θόρυβος που δεν έχουμε ξανακούσει από το αυτοκίνητο ή μια μυρωδιά από εκλύεται από αυτό μπορεί να υποδεικνύει κάποιο μηχανικό πρόβλημα που πρέπει να εντοπιστεί και να επισκευαστεί άμεσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-05 11:00:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button