Εκλογές στις ΗΠΑ: Οι «θολές» δημοσκοπήσεις, το σπριντ των τελευταίων 24ωρων και η «έκπληξη» Τραμπ
Το εκλογικό αποτέλεσμα της 5ης Νοεμβρίου είναι αδύνατο να προβλεφθεί και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η μάχη μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι στήθος με στήθος.
Με βάση την τελευταία δημοσκόπηση των Economist/YouGov, η Χάρις προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ με 49-47% ενώ η έρευνα Reuters/Ipsos δίνει στη Δημοκρατική υποψήφια το 44% έναντι του 43% του Ρεπουμπλικάνου.
Και οι δύο δημοσκοπήσεις κινούνται στο περιθώριο του στατιστικού λάθους.
Υπάρχει, όμως, ένα ενδιαφέρον στοιχείο: η Κάμαλα Χάρις διατηρεί μεν το ισχνό προβάδισμά της, τα ποσοστά της, όμως, είναι αμετακίνητα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει, όμως, «τσιμπήσει» ένα 1% και στις δύο δημοσκοπήσεις, κάτι που δείχνει ότι ακόμη και την τελευταία στιγμή η προεκλογική του καμπάνια συνεχίζει να αποφέρει καρπούς -έστω και μικρούς.
Πόσο αξιόπιστες είναι οι δημοσκοπήσεις; Όχι ιδιαίτερα -ή τουλάχιστον αυτό έχουν δείξει οι τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις στις ΗΠΑ.
Το 2016, οι δημοσκόποι εστίασαν υπέρ το δέον στις εθνικές έρευνες, παραμελώντας τα στατιστικά σε επίπεδο πολιτειών που είναι απαραίτητα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις προεδρικές εκλογές και το Εκλεκτορικό Κολλέγιο.
Έτσι, δεν «είδαν» τη νίκη Τραμπ πριν από οκτώ χρόνια.
Το 2020, μια από τα ίδια…
Οι δημοσκόποι κατάφεραν να προβλέψουν τον νικητή Τζο Μπάιντεν αλλά για ακόμη μια φορά υποτίμησαν τον Ντόναλντ Τραμπ και την ευρύτατη στήριξη των ψηφοφόρων του.
Τελευταίο σπριντ και τα μηνύματα
Ελάχιστες εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία των ΗΠΑ έχουν υπάρξει πιο διχασμένες από τις φετινές, με αναλυτές να υποστηρίζουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κρίσιμο για τη συνοχή της χώρας αλλά και τη Δημοκρατία.
Το διακύβευμα αυτό επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά και οι Χάρις και Τραμπ, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ομιλιών τους πριν από τις κάλπες.
Τις τελευταίες ώρες των προεκλογικών τους εκστρατειών, οι πολιτικοί αντίπαλοι δίνουν ιδιαίτερη βάση στις πολιτείες – κλειδιά, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν τις εντυπώσεις και τους αναποφάσιστους.
Οι ομιλίες τους, όμως, έχουν γίνει κάπως μονότονες, με Χάρις και Τραμπ να επανέρχονται στα ίδια σημεία -σαν μουσικά συγκροτήματα που παίζουν live σε συναυλίες τις μεγαλύτερές τους επιτυχίες, όπως λέει χαρακτηριστικά το BBC σε ανάλυσή του.
Οι δύο υποψήφιοι βρέθηκαν την Τετάρτη στο Γουισκόνσιν, μια από τις επτά πολιτείες, που αναμένεται να κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Οι υπόλοιπες έξι είναι: Αριζόνα, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια και Τζόρτζια.
«Θα μειωθεί ταχύτατα ο πληθωρισμός», «εξορύξεις μωρό μου εξορύξεις», «δραματικές μειώσεις φόρων για εργάτες και μικρές επιχειρήσεις», «ριζική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης»: αυτά ήταν τα κύρια σημεία των ομιλιών του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χρησιμοποίησε και μια ατάκα που έλεγε στο ριάλιτι «The Apprentice».
«Κάμαλα, απολύεσαι, φύγε από εδώ».
Η Κάμαλα Χάρις, με τη σειρά της, εστίασε στο δικαίωμα της άμβλωσης και απευθυνόμενη στους Ρεπουμπλικάνους που δεν συμπαθούν τον πρώην πρόεδρο είπε:
«Θέλω να βρούμε κοινό έδαφος και λογικές λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε… Δεν με ενδιαφέρει να κερδίσω πολιτικούς πόντους».
«Δεν πιστεύω ότι είναι εχθροί μου όσοι διαφωνούν μαζί μου. Εκείνος (σ.σ. ο Ντόναλντ Τραμπ) θέλει να τους βάλει φυλακή. Εγώ θα τους δώσω μια θέση στο τραπέζι» τόνισε χαρακτηριστικά.
Το ίδιο επανέλαβε σε προεκλογική της ομιλία στο Λας Βέγκας της Νεβάδα την Παρασκευή:
«Δεσμεύομαι να ακούσω όσους διαφωνούν μαζί μου, γιατί αντίθετα με τον Ντόναλντ Τραμπ δεν θεωρώ ότι όσοι έχουν διαφορετική άποψη από εμένα είναι ο εχθρός».
Στο «στόχαστρο» της αντιπροέδρου των ΗΠΑ μπήκε και το σχόλιο του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου ότι θα προστατεύσει τις γυναίκες «είτε τους αρέσει είτε όχι».
«Είναι ο ίδιος άνθρωπος που είπε ότι οι γυναίκες πρέπει να τιμωρούνται για τις επιλογές τους. Με αυτό θα ασχοληθούν τα δικαστήρια. Εμείς θα ασχοληθούμε με τον Νοέμβριο» είπε η Χάρις, αναφερόμενη στις εκλογές της Τρίτης.
Το «στοίχημα» Τραμπ σε Νέο Μεξικό και Βιρτζίνια
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Δημοκρατική υποψήφια θα συνεχίσει τις εμφανίσεις της σε πολιτείες – κλειδιά τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε άλλο δρόμο.
Σε μια κίνηση που χαρακτηρίζεται «ρίσκο» από πολιτικούς αναλυτές, ο πρώην πρόεδρος και η ομάδα του βρέθηκαν στο Άλμπακερκι του Νέου Μεξικού την Πέμπτη ενώ σήμερα, Σάββατο (2/10), θα επισκεφτεί το Σάλεμ της Βιρτζίνια.
Η επίσκεψη στο Νέο Μεξικό, όπου το 44% των ψηφοφόρων είναι ισπανικής καταγωγής και έχουν στενούς δεσμούς με το Μεξικό ή άλλες ισπανόφωνες χώρες της Νοτίου Αμερικής, έχει ως στόχο να δείξει ότι ο Τραμπ «αγκαλιάζει» και τους ισπανόφωνους -ιδιαίτερα μετά από τη… ζημιά που του προκάλεσε ο κωμικός Τόνι Χιντσκλίφ όταν αποκάλεσε το Πουέρτο Ρίκο «νησί σκουπιδιών» σε κεντρική προεκλογική του ομιλία στο Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν.
Οι σύμβουλοί του ενδεχομένως να θεωρούν την κίνηση αυτή επιβεβλημένη, ακόμη και μετά από το απροσδόκητο «δώρο» του προέδρου Τζο Μπάιντεν -όταν δηλαδή αποκάλεσε «σκουπίδια» τους υποστηρικτές του Τραμπ.
Η καμπάνια Τραμπ εκμεταλλεύτηκε ταχύτατα και ευφάνταστα τη γκάφα του Μπάιντεν, με τον μεγιστάνα να εμφανίζεται σε ομιλία του με γιλέκο οδοκαθαριστή και μέσα σε απορριμματοφόρο.
«Αυτή την εβδομάδα, η Κάμαλα συνέκρινε τους πολιτικούς της αντιπάλους με τους πιο κακούς μαζικούς δολοφόνους στην ιστορία και τώρα, μιλώντας σε ένα τηλεφώνημα για την εκστρατεία της χθες το βράδυ, ο απατεώνας Τζο Μπάιντεν είπε επιτέλους τι πραγματικά σκέφτονται αυτός και η Κάμαλα για τους υποστηρικτές μας. Τους αποκάλεσε σκουπίδια. Αποκλείεται!» είπε από το Γουισκόνσιν, με τους υποστηρικτές του να ζητωκραυγάζουν.
Το γιατί επέλεξε να επισκεφτεί το Σάββατο τη Βιρτζίνια παραμένει ένα ερώτημα, καθώς η πολιτεία θεωρείτο κάποτε αναποφάσιστη αλλά από το 2012 δίνει σταθερά τη νίκη στους Δημοκρατικούς.
Η Κλίντον κέρδισε την πολιτεία το 2016 έναντι του Τραμπ ενώ το ίδιο συνέβη το 2020, όταν οι ψηφοφόροι στήριξαν τον Τζο Μπάιντεν.
Ο ίδιος ο Τραμπ φαίνεται ότι ελπίζει να «σπάσει» αυτή την παράδοση.
«Έχουμε μια πραγματική ευκαιρία» είπε χαρακτηριστικά, αγνοώντας ότι οι Δημοκρατικοί έχουν δαπανήσει σχεδόν τα διπλά χρήματα από τους Ρεπουμπλικάνους για διαφημίσεις στη Βιρτζίνια.
Το διακύβευμα για τις ΗΠΑ και τον κόσμο
Η προεκλογική καμπάνια για την 60η προεδρία των ΗΠΑ σημαδεύτηκε από ανατροπές και βία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια απόπειρας δολοφονίας εναντίον του ενώ η Μυστική Υπηρεσία κατάφερε να αποτρέψει στο παρά πέντε δεύτερη απόπειρα εναντίον του.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την κούρσα λίγους μήνες πριν τις κάλπες, με την Κάμαλα Χάρις να κάνει ένα άνευ προηγουμένου σπριντ για να καταφέρει να παρουσιάσει το πρόγραμμά της για την προεδρία.
Πολλοί Αμερικανοί είναι απαισιόδοξοι ότι οι εκλογικές διαδικασίες στις ΗΠΑ μπορούν να οδηγήσουν ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα, με τα 2/3 των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων να συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ο Τζο Μπάιντεν «έκλεψε» από τον Τραμπ την προεδρία το 2020.
Η περιρρέουσα αυτή ατμόσφαιρα προετοιμάζει το έδαφος για αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος από πλευράς των Ρεπουμπλικανών σε περίπτωση νίκης της Κάμαλα Χάρις ενώ εντείνει ακόμη περισσότερο την ανησυχία για μεγάλη καθυστέρηση ανακοίνωσης του επόμενου πλανητάρχη.
Πληθαίνουν επίσης οι «φωνές» όσων φοβούνται βίαια επεισόδια, τόσο τη νύχτα των εκλογών όσο και τις επόμενες ημέρες.
Έτσι, η 5η Νοεμβρίου αποτελεί για πολλούς ένα κρας τεστ για τη Δημοκρατία στις ΗΠΑ και θεωρείται καθοριστική για την τύχη της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Και όχι μόνο…
Διεθνείς αναλυτές υπογραμμίζουν ότι ο επόμενος ένοικος των ΗΠΑ θα παίξει καθοριστικό ρόλο και στον τερματισμό (ή όχι) των πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή ενώ παράλληλα θα διαμορφώσει νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σκακιέρα αναφορικά με το εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ αλλά και τις σχέσεις με την Κίνα.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-02 14:52:00