Μητσοτάκης: Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα θα είναι πάνω από τα 1500 ευρώ το 2027
Την εκτίμηση ότι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα θα είναι πάνω από τα 1500 ευρώ, που αποτελεί κυβερνητική εξαγγελία, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι η θετική πορεία της οικονομίας θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για καλύτερες αμοιβές.
Ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ είπε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε όλο και περισσότεροι μισθοί να καθορίζονται από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Ανεβαίνει συνολικά το επίπεδο εισοδήματος στη χώρα
Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «παραλάβαμε τον κατώτατο στα 650 στα 950 στο 2025, δηλαδή μιά αύξηση σχεδόν 50%. Αυτή η αύξηση συμπαρασύρει επιδόματα ανεργίας, ανεβάζει συνολικά το επίπεδο του εισοδήματος στη χώρα»
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η πορεία των μισθών είναι πολύ ενθαρρυντική και αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια. Μόνο έτσι αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα σε συνδυασμό με τις μειώσεις τον φόρων. Και με νόμο που φέρνουμε δεν μπορεί να μειώνεται».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο προσδιορισμό του κατώτατου μισθού θα λαμβάνει υπόψιν τον πληθωρισμό, αλλά και θα συμπαρασύρει τον εισαγωγικό των μισθών των Δημοσίων Υπαλλήλων τονίζοντας παράλληλα ότι «Αν δώσουμε αυξήσεις που δεν τις αντέχει η επιχείρηση θα έχουμε τα ανάποδα αποτελέσματα».
Δώδεκα επιπρόσθετες μειώσεις φόρων
Αναφερρόμενος στη φορολογία ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «υπάρχουν 12 επιπρόσθετες μειώσεις φόρων. Εφημερίες του ΕΣΥ, αυτοτελή φορολόγηση στο 22%. κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ειδικά για τις κωμοπόλεις που έχουν 1500 κατοίκους. Κατάργηση του φόρου εισοδήματος», ενώ υποσχέθηκε ότι «αν επιτρέπει το δημοσιονομικό πλαίσιο έχουμε τη συνατότητα να μειώσουμε φόρους. Μπορούμε και να μεγαλώνουμε την πίτα και να μειώνουμε τους φόρους. Ανάλογα με την πορεία του προϋπολογισμού, είναι τελευταία η μείωση του ΦΠΑ».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να θωρακιστεί η χώρα απέναντι στα ακραία φαινόμενα που φέρνει η κλιματική κρίση, με αφορμή τις τραγικές απώλεις από τις πλημμύρες στην Ισπανία.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός , φαίνεται ότι το 112 στην Βαλένθια δεν λειτούργησε τονίζοντας ότι «εμείς έχουμε δημουργήσει μια κουλτούρα προειδοποιήσεων, κάτι που βοηθά στο να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε καθ’ υπερβολήν το 112 παρά να θρηνήσουμε ζωές».
Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-02 08:55:00