Cosmos Business Systems: στόχος να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ τζίρο το 2026
Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο με στόχο να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ σε κύκλο εργασιών μέχρι το 2026 συνεχίζει να υλοποιεί η Cosmos Business Systems (CBS), ένας από τους σημαντικότερους system integrators της ελληνικής αγοράς πληροφορικής.
Όπως ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, ο Δημήτρης Δάφνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CBS, ο όμιλος σκοπεύει να επενδύσει περί τα 10 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία προκειμένου να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει. Παράλληλα, έχει αρχίσει να επενδύει σε νέους τομείς, όπως είναι η κυβερνοασφάλεια αλλά και οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης προετοιμάζοντας το έδαφος για την περίοδο μετά το 2027 οπότε και αναμένεται να μειωθούν σημαντικά τα έργα πληροφορικής στον δημόσιο τομέα. Με τον κ. Δάφνη, πάντως, να κάνει αρκετές αναφορές στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι διαγωνισμοί για τα έργα στο δημόσιο τομέα, κάνοντας λόγο για υπερσυγκεντρωτισμό αλλά και επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόνοια αναφορικά με το κόστος συντήρησης όλων αυτών των έργων που είτε βρίσκονται σε φάση υλοποίησης είτε σε λειτουργία.
Αύξηση εσόδων
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανέφερε ο κ. Δάφνης, το 2024 αναμένεται να κλείσει με τον κύκλο εργασιών στα 75 εκατ. ευρώ από 66 εκατ. ευρώ που έφθασε στο 2023 με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνονται φέτος στα 5,55 εκατ. ευρώ από 4,6 εκατ. ευρώ πέρσι. Η ανοδική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025 με την υπάρχουσα εκτίμηση να κάνει λόγο για τζίρο 93 εκατ. και EBITDA στα 6,8 εκατ. ευρώ. Το 2026 ο στόχος είναι ο κύκλος εργασιών να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ και να ανέλθει στα 102 εκατ. ευρώ με το EBITDA στα 7,6 εκατ. ευρώ, ενώ το 2027 εκτιμάται ότι τα αντίστοιχα νούμερα θα διαμορφωθούν στα 105 εκατ. ευρώ και στα 8 εκατ. ευρώ. Ο απώτερος στόχος για το 2030 είναι ο κύκλος εργασιών να ανέλθει στα 115 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι τότε να έχει υπάρξει κάποια κίνηση και αναφορικά με την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο κ. Δάφνης, πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο εισόδου κάποιου επενδυτικού fund.
Κατά την παρουσίαση του, ο κ. Δάφνης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο τι θα γίνει από το 2027 και στη συνέχεια καθώς εκτιμάται ότι οι θετικές επιπτώσεις στα έσοδα των εταιρειών πληροφορικής από τα έργα που χρηματοδοτούνται από τ Ταμείο Ανάκαμψης θα σταματήσουν στο τέλος του 2026. Το πλάνο της Cosmos Business Systems είναι να ενισχύσει την παρουσία της στον ιδιωτικό τομέα αλλά και να διεκδικήσει ένα σημαντικό μερίδιο από τις δαπάνες που θα αφορούν τη συντήρηση των υφιστάμενων έργων πληροφορικής, οι οποίες εκτιμώνται ότι μπορούν να κινηθούν στα επίπεδα μεταξύ 750 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Σημειωτέον πάντως πως αυτή τη στιγμή το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της CBS όσον αφορά στα έργα του δημοσίου τομέα ανέρχεται σε 155 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον η εταιρεία διεκδικεί μέσω της συμμετοχής της σε διάφορες κοινοπραξίες έργα ύψους 336 – 430 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, η CBS αναμένει σημαντική βοήθεια και από την επέκταση της σε νέους τομείς μέσω συνεργασιών. Συγκεκριμένα, ο κ. Δάφνης αναφέρθηκε στην συνεργασία με τη Lancom μαζί με την οποία έχουν δημιουργήσει την CBS.LAN, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της κυβερνοασφάλειας προσφέροντας μία αρκετά ευρεία γκάμα υπηρεσιών, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται λόγω της εφαρμογής ευρωπαϊκών οδηγιών και πιο συγκεκριμένα του NIS 2 αλλά και του DORA.
Μία δεύτερη συνεργασία αφορά τον χώρο των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Η Cosmos Business Systems ανακοίνωσε χθες τη σύσταση μίας νέας εταιρείας, στην οποία συμμετέχει με 55%, μαζί με την Novelcore με την επωνυμία NovelCosmos. H εταιρεία προσφέρει ήδη ελληνικά μοντέλα LLMs (Large Language Models), τα οποία είναι ιδανικά για τη διαχείριση μεγάλων βάσεων δεδομένων, την αναζήτηση και ταξινόμηση κειμένων, καθώς και για τη σημασιολογική τους επεξεργασία και την δημιουργία νέων κειμένων βασισμένων σε υπάρχουσες πληροφορίες. Ήδη το Εθνικό Τυπογραφείο και η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, χρησιμοποιούν τεχνολογία της νέας εταιρείας, οι λύσεις της οποίας απευθύνονται σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, όπως τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, δημόσιες υπηρεσίες, τμήματα διαχείρισης προσωπικού, τμήματα πιστοληπτικής αξιολόγησης, φορείς υγείας, το κτηματολόγιο, δικηγορικά γραφεία, συμβολαιογραφεία, κ.ά.
Το τοπίο στην αγορά
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο κ. Δάφνης έκανε εκτενή αναφορά και στην παρούσα κατάσταση στην ελληνική αγορά πληροφορικής με έμφαση στον τομέα των έργων για το δημόσιο τομέα, σε αρκετά από τα οποία παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Δάφνη παρατηρείται το φαινόμενο της «υπερσυγκέντρωσης» με τους διαγωνισμούς -ειδικά τα δύο τελευταία τρίμηνα- να καταλήγουν σε έναν περιορισμένο αριθμό εταιρειών με τον όμιλο ΟΤΕ, μάλιστα, να είναι αυτός που έχει κερδίσει τη μερίδα του λέοντος.
Ο κ. Δάφνης ζήτησε να υπάρχει μία μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά στις προκηρύξεις των έργων, ενώ πρότεινε τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου για την πορεία των έργων όπως και τη σύσταση ενός εθνικού μητρώου προμηθευτών.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-01 07:40:00