Στα σκαριά το μουσουλμανικό «Βατικανό» της Αλβανίας
Η έδρα του μουσουλμανικού τάγματος Μπεκτασί (τάγμα σιιτών Σούφι που ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα στην Τουρκία) στην άκρη των Τιράνων, διαθέτει πέντε κηπουρούς για να φροντίζουν τους κήπους, τρεις γάτες για να κυνηγούν τα ποντίκια και μόνο 10 μόνιμους κατοίκους, αλλά φιλοδοξεί να γίνει το νεότερο κράτος του κόσμου.
Σύμφωνα με τους Times, το τάγμα Μπεκτασί ασπάζεται μία πολύ «χαλαρή» εκδοχή του Ισλάμ ενώ ο αρχηγός του, Μπάμπα Μόντι, έχει φωτογραφηθεί με ισραηλινούς στρατιωτικούς.
Τον περασμένο μήνα, ο Εντι Ράμα δήλωσε στον ΟΗΕ ότι είναι αποφασισμένος να παραχωρήσει κρατική υπόσταση στην περιοχή των 110 στρεμμάτων, καθιστώντας την τη μικρότερη χώρα του κόσμου -ένα μουσουλμανικό «Βατικανό», που θα τιμά τον ρόλο του τάγματος στη δημιουργία του αλβανικού κράτους.
Οπως είπε ο Ράμα στον ΟΗΕ, θα είναι «ένα νέο κέντρο μετριοπάθειας, ανεκτικότητας και ειρηνικής συνύπαρξης».
Με παραδόσεις που μοιάζουν με τις χριστιανικές, έναν όρκο κατά της βίας, άνδρες και γυναίκες που προσεύχονται μαζί όποτε θέλουν και μια χαλαρή προσέγγιση στην κατανάλωση αλκοόλ, η πίστη των Μπεκτασί αποτέλεσε βασικό συστατικό στο θρησκευτικό χωνευτήρι χριστιανών και μουσουλμάνων στην Αλβανία, σημειώνουν οι Times.
«Oπως είπε ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’, χωρίς τους Μπεκτασί δεν θα υπήρχε Αλβανία», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Εντμοντ Μπραχιμάι, ο εκλεγμένος αρχηγός του τάγματος -και επικεφαλής του μελλοντικού κράτους.
Στην άκρη της πρωτεύουσας της Αλβανίας, με θέα στα βουνά, το τάγμα είναι ένα καταφύγιο όπου επικρατεί ησυχία, ανέφερε ο δημοσιογράφος Τομ Κίνγκντον. Ορισμένα κτίρια βρίσκονται μέσα σε ένα μεγάλο ελαιώνα, ενώ υπάρχουν και αμπέλια. Στα όρια του κτήματος βρίσκεται ένα ψηλό τσιμεντένιο τείχος, το οποίο θα οριοθετεί τα σύνορα του κράτους, αν εγκριθεί από το αλβανικό Κοινοβούλιο.
«Είμαστε η γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης και δεν σκοτώνουμε», δήλωσε ο 65χρονος Μπάμπα Μόντι, όπως είναι γνωστός στους οπαδούς του.
Η κρατική υπόσταση, πρόσθεσε, θα διαδώσει αυτό το μήνυμα. «Θέλουμε να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο, αλλά είμαστε μια ΜΚΟ. Πόσο συχνά οι ΜΚΟ μπορούν να μιλήσουν με παγκόσμιους ηγέτες;», είπε.
Arnavutluk Cumhuriyeti Bektaşileri ruhani lideri: Baba Mondi.
Arnavutluk Cumhuriyeti’ni Bektaşiler kurdu.
Arnavutluk Cumhuriyeti’nin kurucusu Avlonyalı İsmail Kemal Bey, 24 Ocak 1844 tarihinde Arnavutluk’un Avlonya şehrinde doğdu.
Arnavut bir diplomat, Osmanlı Meclis-i… pic.twitter.com/WfuXtWqfId
— Baba İshak (@Babaishakk) September 22, 2024
Ενα μουσείο στα κεντρικά γραφεία καταγράφει την ιστορία του τάγματος, την ίδρυσή του ως τάγμα σιιτών Σούφι στην Τουρκία του 13ου αιώνα, τη δίωξη και τον θάνατο αρκετών μελών του τον 19ο αιώνα από έναν οθωμανό σουλτάνο που τους αποκαλούσε αιρετικούς, και την εξάπλωση της πίστης στα Βαλκάνια, όπου οι κληρικοί του βοήθησαν την εκκολαπτόμενη Αλβανία να αμφισβητήσει την οθωμανική κυριαρχία.
Οταν ο Κεμάλ Ατατούρκ έκλεισε τις στοές στην Τουρκία, όπου προσεύχονταν τα μέλη του τάγματος μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Μπεκτασί μετακόμισαν στα Τίρανα.
«Σεβόμαστε τους πάντες ως αδελφούς και αδελφές. Θέλουμε οι άνθρωποι να είναι ελεύθεροι και αυτό σημαίνει ότι δεχόμαστε επιθέσεις», δήλωσε ο Μπάμπα Μόντι.
Σήμερα τα εκατομμύρια των Μπεκτασί σε όλο τον κόσμο –οι εκτιμήσεις για τον αριθμό τους κυμαίνονται από επτά έως 20 εκατομμύρια- ακολουθούν μία διαφορετική εκδοχή του Ισλάμ, χωρίς κάλεσμα για προσευχή. «Μπορούμε να προσευχόμαστε ενώ περπατάμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του τάγματος.
Οι διώξεις του τάγματος δεν έπαψαν να υφίστανται επί Ενβέρ Χότζα, του κομμουνιστή δικτάτορα της Αλβανίας στον Ψυχρό Πόλεμο, ο οποίος έστειλε κακοποιούς να κάψουν το σπίτι της οικογένειας του Μπάμπα Μόντι το 1976, ελπίζοντας να καταστρέψουν τις γραφές των Μπεκτασί και σκοτώνοντας την αδελφή του την ώρα που κοιμόταν.
Η Μητέρα Τερέζα, η αλβανίδα καθολική καλόγρια που αγιοποιήθηκε το 2016, ευλόγησε την έδρα του τάγματος, όταν ο κλήρος επέστρεψε εκεί μετά την πτώση του κομμουνισμού τη δεκαετία του 90. Διαπίστωσαν ότι είχε συρρικνωθεί από 360 στρέμματα σε 110, καθώς το καθεστώς είχε καταπατήσει την έκτασή του.
Μια ομάδα δικηγόρων ασχολείται τώρα με τις νομικές λεπτομέρειες που διέπουν την κρατική υπόσταση, ξεκινώντας από τη Σύμβαση του Μοντεβιδέο του 1933. «Αυτή έλεγε ότι για να είσαι κράτος χρειάζεσαι γη, πληθυσμό, διακυβέρνηση και την ικανότητα να διεξάγεις διπλωματικές σχέσεις», δήλωσε ο δικηγόρος του τάγματος στους Times.
«Επιδιώκουμε να γίνουμε σαν το Βατικανό που ιδρύθηκε το 1929», πρόσθεσε ο 45χρονος Νικ Γκρέζντα, ο οποίος έχει εργαστεί στον τραπεζικό τομέα στις ΗΠΑ καθώς και στην κεντρική τράπεζα της Αλβανίας.
Μόλις ψηφιστεί από το αλβανικό Κοινοβούλιο, το νέο κράτος θα επιδιώξει τη διεθνή αναγνώριση, έθνος προς έθνος, όπως ακριβώς έκανε και το Κοσσυφοπέδιο. Τα διαβατήρια θα είναι πράσινα, όπως και η σημαία του, που είναι ήδη σχεδιασμένη.
«Ενα νόμισμα, που θα ονομάζεται μπεκ, θα μπορούσε να εκδοθεί για συλλέκτες και να συνδεθεί με τα αποθέματα χρυσού του κράτους, τα οποία θα μπορούσαν να είναι αρχικά μόλις ένα κιλό, βοηθώντας στη συγκέντρωση χρημάτων για το νοσοκομείο», το οποίοι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν σε ένα από τα κτίρια του τάγματος, δήλωσε ο Γκρέζντα.
Οι αρμόδιοι σχεδιάζουν να πουλήσουν επίσης αναμνηστικές σφραγίδες διαβατηρίου για είσοδο στο νέο κράτος, όπως έκαναν και στο Λιχτενστάιν, σύμφωνα με τον νομικό.
Ο Μπάμπα Μόντι τόνισε ότι θα χρειαζόταν επίσης μια μικρή υπηρεσία πληροφοριών. «Δεν έχουμε μυστικά, αλλά πρέπει να προστατευθούμε», είπε.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-31 19:18:00