Κόσμος

Ιταλία: Ποιοι διάβαζαν παράνομα τα email του Ματαρέλα

Η ιταλική αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη ενός μεγάλου κυκλώματος κυβερνο-κατασκοπείας το οποίο είχε ως στόχους επιχειρηματίες και πολιτικούς και λέγεται ότι είχε πρόσβαση στον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ηδη έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα και ερευνώνται άλλα εξήντα. Οπως γράφουν οι Times, μεταξύ των τεσσάρων συλληφθέντων -που τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό- είναι ο Κάρμινε Γκάλο, πρώην υψηλόβαθμος αστυνομικός, και ο Νούντσιο Σαμουέλε Καλαμούτσι, ένας χάκερ που είχε συνδεθεί στο παρελθόν με τη συλλογικότητα των Anonymous, ο οποίος φέρεται να συνεργάστηκε στην κυβερνοεπίθεση σε βάσεις δεδομένων της αστυνομίας, της φορολογικής αρχής και των μυστικών υπηρεσιών για την ανάκτηση ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών.

Τα κλεμμένα δεδομένα φέρονται να πωλήθηκαν σε πελάτες του πρακτορείου ντετέκτιβ «Equalize», που εδρεύει στο Μιλάνο.

Οι Times γράφουν πως οι εισαγγελείς του Μιλάνου δήλωσαν ότι κατέγραψαν τον Καλαμούτσι να καυχιέται στον Γκάλο ότι είχε στη διάθεσή του έναν σκληρό δίσκο που περιείχε 800.000 αρχεία τα είχαν αφαιρεθεί από τη βάση δεδομένων της αστυνομίας και μια γιγαντιαία ποσότητα δεδομένων, «που ανέρχονται σε τουλάχιστον 15 terabytes».


Σε μια άλλη ηχογραφημένη συνομιλία, ο Γκάλο, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για τις θαρραλέες έρευνές του κατά της μαφίας της Καλαβρίας και την επιτυχία του στη διάσωση θυμάτων απαγωγής, ακούστηκε να ισχυρίζεται ότι είχε πορνογραφικά βίντεο που έδειχναν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την Καρίμα Αλ Μαρουγκ (την γνωστή Ρούμπι από τα Bunga Bunga πάρτι).

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση στις ευαίσθητες πληροφορίες δωροδοκώντας αστυνομικούς, τοποθετώντας λογισμικό παρακολούθησης σε διακομιστές υπολογιστών και διεισδύοντας στο προσωπικό που ήταν επιφορτισμένο με τη συντήρηση του συστήματος υπολογιστών του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.


Μεταξύ των φερόμενων ως πελατών του υπό έρευνα γραφείου ερευνών είναι ο Λεονάρντο Μαρία Ντελ Βέκιο, ένας από τους κληρονόμους της περιουσίας των γυαλιών Luxottica αξίας 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, και ο πρώην τραπεζίτης της Lehman Brothers Ματέο Άρπε.

Σύμφωνα με τους Times, ο Ντελ Βέκιο φέρεται να ζήτησε από την Equalize να παρακολουθεί τον μεγαλύτερο αδελφό του, Κλαούντιο, και έναν βοηθό μιας από τις αδελφές του, την Πάολα Ντελ Βέκιο. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι η Equalize συνέταξε μια ψεύτικη έκθεση της αστυνομίας της Νέας Υόρκης με ημερομηνία 2018 που συνέδεε τον Κλάούντιο με έναν καταδικασμένο σεξουαλικό παραβάτη.


Η δικηγόρος του Ντελ Βέκιο δήλωσε ότι ο πελάτης της είναι θύμα των γεγονότων και ότι η έρευνα θα τον απαλλάξει από κάθε ευθύνη.

Άλλοι στόχοι της ηλεκτρονικής κατασκοπείας ήταν η Λετίτσια Μοράτι, πρώην δήμαρχος του Μιλάνου, ο Πάολο Σκαρόνι, πρόεδρος της AC Milan και πρώην αφεντικό του ενεργειακού κολοσσού Eni, και ο Κάρλο Μπονόμι, πρώην πρόεδρος της εργοδοτικής οργάνωσης Confindustria.

Θύματα της κυβερνοκατασκοπείας είναι ακόμη στελέχη της εταιρείας ζυμαρικών Barilla και της ιταλικής εταιρείας ενέργειας ERG, δημοσιογράφοι τριών μεγάλων ιταλικών εφημερίδων και ο τραγουδιστής της ποπ Αλεξ Μπρίτι.

 

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-28 12:42:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button