Κόσμος

Ιαπωνία: Ο κυβερνών συνασπισμός χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στην βουλή

Ο κυβερνών συνασπισμός της Ιαπωνίας είναι βέβαιο ότι χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στην ιαπωνική βουλή μετά την ψηφοφορία των βουλευτικών εκλογών, μετέδωσε το δίκτυο NHK της δημόσιας τηλεόρασης με βάση τις προβλέψεις των αποτελεσμάτων των exit poll.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (PLD, συντηρητική δεξιά) και ο εταίρος του Komeito (κεντροδεξιά) «είναι βέβαιο ότι χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία», σύμφωνα με το NHK.

Το αποτέλεσμα αποτελεί πλήγμα για τον πρωθυπουργό Σιγκέρου Ισίμπα ο οποίος και προκήρυξε τις εκλογές. Το κόμμα του, το PLD, κατέγραψε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από το 2009.

Είναι η πρώτη φορά από το 2009 που το LDP έχασε την πλειοψηφία του στην Κάτω Βουλή, το εθνικό κοινοβούλιο. Το LDP κυβερνά τη χώρα σχεδόν συνέχεια από την ίδρυση του κόμματος το 1955.

Ο Ισίμπα είπε ότι οι ψηφοφόροι έστειλαν αυστηρό μήνυμα στο κόμμα του, ανέφερε το NHK.

Το exit poll του NHK έδειξε ότι το LDP και ο μικρότερος εταίρος του συνασπισμού Komeito επρόκειτο να κερδίσουν μεταξύ 174 και 254 από τις 465 έδρες στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου της Ιαπωνίας.

Ένα κόμμα ή ένας συνασπισμός χρειάζεται 233 έδρες για να ελέγξει τη Βουλή των Αντιπροσώπων των 465 εδρών. Πριν από τις εκλογές, το LDP και ο εταίρος του στο συνασπισμό Komeito είχαν σταθερή πλειοψηφία 279 εδρών, ενώ μόνο το LDP είχε 247.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (CDPJ) της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προβλεφθεί να κερδίσει 128 έως 191 έδρες, σύμφωνα με τα exit polls.

Ο Ισίμπα, πρώην υπουργός Άμυνας, προκήρυξε πρόωρες εκλογές λίγο μετά τη νίκη του στην ηγεσία του κόμματος τον περασμένο μήνα, επιδιώκοντας να ενισχύσει τη δημόσια εντολή του.

Τα exit poll σηματοδοτούν πολιτική αβεβαιότητα καθώς ο Ισίμπα μπορεί τώρα να δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Για να παραμείνει στην εξουσία, το LDP θα μπορούσε να προσπαθήσει να φέρει άλλα κόμματα στον συνασπισμό του ή να κυβερνήσει μέσω μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, με αμφότερες τις επιλογές να θέτουν τη θέση του Ισίμπα ως πρωθυπουργού σε κίνδυνο.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-27 19:47:00

Back to top button