Κόσμος

Τα χρυσά ρολόγια και άλλες «θολές» μπίζνες του Τραμπ

Ανάμεσα στις πολλές και όχι απαραίτητα συνεκτικές μεταξύ τους εμφανίσεις του Ντόναλντ Τραμπ τον τελευταίο καιρό είναι και ένα βίντεο όπου εμφανίζεται να υπογράφει κάτι (ασαφές), ενώ στο χέρι του λάμπει ένα χρυσό ρολόι. Το ρολόι είναι το θέμα, διότι μέσω αυτού του βίντεο ο Τραμπ το διαφημίζει.

Το συγκεκριμένο ρολόι ανήκει σε μια σειρά «αποκλειστικών μοντέλων σχεδιασμένων για προέδρους», όπως γράφει ο σχετικός ιστότοπος, που φέρουν το όνομα του Τραμπ και πωλούνται σε τσουχτερές τιμές· ένα μοντέλο κοστίζει πάνω από 100.000 δολάρια.

Φαινομενικά είναι μια πολύ έξυπνη επιχειρηματική δραστηριότητα από τον άνθρωπο που έγινε διάσημος στις ΗΠΑ διαφημίζοντας τον εαυτό του ως «δαιμόνιο μπίζνεσμαν». Οταν, όμως, το CNN αποφάσισε να ψάξει λίγο το θέμα και ακολούθησε «τα χνάρια» της εταιρείας που εμπορεύεται τα ρολόγια, η εικόνα που προέκυψε ήταν απολύτως θολή.

Ως έδρα της εταιρείας φέρεται ένα μικρό εμπορικό κέντρο σε μια μικρή πόλη στο απομονωμένο βόρειο Γουαϊόμινγκ, κοντά στα σύνορα με τη Μοντάνα. Εκεί στεγάζεται ένας άδειος χώρος γραφείων που χρησιμεύει ως ταχυδρομική διεύθυνση για την TheBestWatchesOnEarth LLC, την εταιρεία πίσω από τη νέα σειρά ρολογιών του Τραμπ.


Η εταιρεία λειτουργεί υπό πλήρως αδιαφανείς συνθήκες και κανείς δεν ξέρει ποιος βρίσκεται πίσω της. Η έλλειψη δημόσιων στοιχείων για τον νέο επιχειρηματικό εταίρο του Τραμπ είναι χαρακτηριστική του τρόπου που λειτουργεί ο ίδιος. Και όπως συμβαίνει και με άλλα εγχειρήματα που ξεκίνησε ο Τραμπ ενώ ήταν υποψήφιος πρόεδρος, αυτά τα ρολόγια είναι το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας που θέτει πολύ σοβαρά ερωτήματα – τα οποία οι υπεύθυνοι της εκστρατείας του δεν έχουν απαντήσει.

Τα γραφεία της εταιρείας με τα ρολόγια «στεγάζουν» επίσης δεκάδες άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μίας περιορισμένης ευθύνης που πουλάει αθλητικά παπούτσια με θέμα τον Τραμπ, έχοντας συνάψει μια συμφωνία αδειοδότησης με τον πρώην πρόεδρο. Επίσης, εκεί έχει την έδρα της μια εταιρεία με λομπίστες στην Ουάσινγκτον, που εκπροσωπεί την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου.


Μια άλλη εταιρεία που συνδέεται με τη συγκεκριμένη διεύθυνση, με την ονομασία TheBestHoneyOnEarth, πουλάει μέσω ενός ηλεκτρονικού καταστήματος προϊόντα μελιού «για την ενίσχυση της στύσης». Για κάποια από αυτά η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει εκδόσει προειδοποιήσεις για την κατανάλωσή τους, καθώς περιέχουν την ίδια ουσία για τη στυτική δυσλειτουργία που χρησιμοποιείται στο Viagra.

Το CNN δεν κατάφερε να τεκμηριώσει άμεση σχέση μεταξύ της εταιρείας μελιού και του Τραμπ. Ο εκπρόσωπος της πρώτης, Βλαντίμιρ Ντμίτριεφ, την αποκάλεσε «μια πολύ αξιόπιστη εταιρεία» αλλά αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις. Ο Ντμίτριεφ είπε: «Λάβαμε οδηγίες από την ηγεσία μας στις ΗΠΑ να μην εμπλακούμε με κανένα πρακτορείο ειδήσεων μέχρι τις 5 Νοεμβρίου», που είναι η μέρα των εκλογών.


Ο «διοργανωτής», ο δικηγόρος και ο πρώην πρόεδρος

Ολες αυτές οι φίρμες μοιράζονται τον ίδιο «διοργανωτή», ονόματι Αντριου Πιρς, η εταιρεία του οποίου λειτουργεί ως πράκτορας. Εκπρόσωπος από το γραφείο του Πιρς στο Σέρινταν του Γουαϊόμινγκ είπε στο CNN ότι ο ίδιος περνάει τον περισσότερο χρόνο του στα κεντρικά εταιρικά γραφεία, στο Πουέρτο Ρίκο.

Η Κάρολ Μέντελσον, επικεφαλής μάρκετινγκ για την εταιρεία του Πίρς, επιβεβαίωσε ότι είναι οι επίσημοι πράκτορες για τις εταιρείες που σχετίζονται με τον Τραμπ. Ωστόσο πρόσθεσε ότι το ίδιο κάνουν περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο και δεν έχουν ανάμειξη στις δραστηριότητές τους.

Ο πατέρας και επιχειρηματικός συνεργάτης του Πιρς, ο δικηγόρος Μαρκ Πιρς, είπε ότι δεν γνώριζε πως δύο από τους πελάτες τους είχαν συναλλαγές με τον πρώην πρόεδρο. Ενώ υπερασπίστηκε το δικαίωμα των πελατών του –συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών ρολογιών και αθλητικών παπουτσιών με τη φίρμαΤραμπ– να διατηρούν τα στοιχεία τους απόρρητα, είπε ότι το επιχειρηματικό ιστορικό του πρώην προέδρου πρέπει να κάνει πιο «προσεκτικούς» όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν κάποιο προϊόν που ο ίδιος πουλάει. «Πριν ξοδέψουν 100.000 δολάρια σε ένα ρολόι, θα πρέπει να ξέρουν από ποιον το αγοράζουν» τόνισε.

Ούτε η εκστρατεία του Τραμπ ούτε ο Οργανισμός Τραμπ απάντησαν σε ερωτήσεις του CNN σχετικά με τη συνεργασία του με το TheBestWatchesOnEarth. Οι προσπάθειες επικοινωνίας με το TheBestWatchesOnEarth μέσω του ιστοτόπου του έδωσαν μια αυτοματοποιημένη απάντηση: «Ενδέχεται να έχουμε λάβει μεγάλο αριθμό αιτημάτων και να χρειαστεί επιπλέον χρόνος για να σας απαντήσουμε»

Ο Τραμπ ξεκίνησε την ιστορία με τις συμφωνίες αδειοδότησης για το όνομά του όταν εργαζόταν ως εργολάβος στο Μανχάταν και συμμετείχε σε τηλεοπτικά ριάλιτι. Στη διάρκεια όλως αυτών των χρόνων δημιουργήθηκαν δεκάδες προϊόντα με το όνομά του, από βότκα και μπριζόλες μέχρι γιγάντιους ουρανοξύστες που έφεραν το επώνυμό του. Πολλά από αυτά εμφανίστηκαν πριν ξεκινήσει την πολιτική του καριέρα και τα περισσότερα… εξαφανίστηκαν πριν την ορκωμοσία του, το 2017.

Ωστόσο μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο έχει συνάψει μια νέα σειρά συμφωνιών αδειοδότησης, χρησιμοποιώντας πλέον την πρώην προεδρική ιδιότητά του. Οι συμφωνίες αυτές του έχουν αποφέρει εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έγγραφα που υπέβαλε η καμπάνια του νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι. Τα ίχνη τους καταλήγουν συνήθως στο Γουαϊόμινγκ, μια Πολιτεία που επιτρέπει σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να προστατεύουν την ταυτότητά τους πίσω από κάποιον πράκτορα, ο οποίος μπορεί να χειριστεί την κυβερνητική, φορολογική και νομική αλληλογραφία μιας εταιρείας.

Ο Τραμπ κέρδισε πέρυσι 7,2 εκατ. δολάρια μέσω μιας συμφωνίας αδειοδότησης με τη NFT International, LLC, εταιρεία που πουλάει ψηφιακές κάρτες Trump NFT και είναι εγγεγραμμένη στο Σεγιέν του Γουαϊόμινγκ.

Οταν ο Τραμπ παρουσίασε μια σειρά παπουτσιών, νωρίτερα αυτό το έτος, σε μια συγκέντρωση στη Φιλαδέλφεια, αποδείχθηκε ότι ήταν προϊόν μιας άλλης συμφωνίας αδειοδότησης, με την 45footwear LLC, μια εταιρεία εγγεγραμμένη από τον Πίρς – στο Γουαϊόμινγκ, φυσικά. Ο Τραμπ διαφημίζει τακτικά αυτά τα προϊόντα στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου μοιράζεται πολιτικά μηνύματα με τους οπαδούς του.

«Φτηνοπράγματα» των 800 δολαρίων

Τον περασμένο μήνα, σε μια ανάρτηση στο Truth Social, 40 ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, παρουσίασε τη νέα σειρά ρολογιών. Οι τιμές τους ξεκινούν από 499 δολάρια, αλλά μια σειρά κοστίζει 100.000 δολάρια. Διατίθενται σε τρία διαφορετικά χρώματα και βγαίνουν σε μόλις 147 αντίτυπα. «Θα τα αγαπήσετε» έγραψε ο Τραμπ. «Θα είναι ένα υπέροχο δώρο Χριστουγέννων».

Τα πρώτα ρολόγια θα αποσταλούν τον Οκτώβριο, λέει η εταιρεία, αλλά ήδη έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο διαφημιστικές φωτογραφίες και βίντεο. Ο Οϊσίν Ο’Μάλεϊ, εξέχων κριτικός ρολογιών του οποίου τα βίντεο στο YouTube ξεπερνούν τακτικά τις 100.000 προβολές, αποκάλεσε τη χρυσή σειρά των 800 δολαρίων «φτηνοπράγματα», ενώ σημείωσε πως ότι το ακριβότερο μοντέλο είναι «πολύ συνηθισμένο» για το κόστος του και «φαίνεται σαν να σχεδιάστηκε σε υπολογιστή».

Ο Τιμ Μόσο, ειδικός στην online αγορά πολυτελών ρολογιών, βρήκε «λίγο δυσοίωνο» ότι το μοντέλο των 100.000 δολαρίων δεν μπορεί να μπει στο νερό, ενώ αναρωτήθηκε γιατί ο ιστότοπος δεν παραθέτει βασικές πληροφορίες, όπως το μέγεθος του προϊόντος. Υπέθεσε ότι μόνο ελάχιστα από τα πιο ακριβά μοντέλα θα καταλήξουν να κατασκευαστούν και να πουληθούν.

Ο ιστότοπος Trump Watches είναι στην πραγματικότητα γεμάτος αποποιήσεις ευθυνών, γράφει το CNN. Ενώ διαφημίζει ότι τα ρολόγια είναι «σχεδιασμένα για να ενσαρκώνουν το μαχητικό πνεύμα του προέδρου Τραμπ», σημειώνει με μικρά γράμματα ότι τα προϊόντα «δεν σχεδιάστηκαν, κατασκευάστηκαν, διανεμήθηκαν ή πωλήθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οργανισμό Τραμπ ή οποιαδήποτε από τις θυγατρικές του ή εντολείς του». Μια άλλη αποποίηση ευθύνης καθιστά σαφές ότι οι πωλήσεις των ρολογιών δεν θα ωφελήσουν την πολιτική εκστρατεία του Τραμπ. Το ηλεκτρονικό κατάστημα για τα αθλητικά παπούτσια Τραμπ γράφει παρόμοια πράγματα.

Ο ιστότοπος των ρολογιών αποκαλύπτει επίσης ότι τα ρολόγια που εμφανίζονται στις διαφημιστικές εικόνες και στα βίντεο προορίζονται για «ενδεικτικους σκοπούς» και ενδέχεται να μη μοιάζουν με αυτά που τελικά παραδίδονται στους πελάτες.

Οι εταιρείες του Πιρς, συμπεριλαμβανομένων των Wyoming LLC Attorney και Cloud Peak Law, υπόσχονται να βοηθήσουν τους πελάτες τους να κρατήσουν κρυφές ορισμένες λεπτομέρειες. «Ειδικευόμαστε στη σύσταση ανώνυμων Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης για να προστατεύσουμε τα προσωπικά σας στοιχεία» αναφέρεται στον ιστότοπό του, Wyoming LLC Attorney.

Ο δικηγόρος της Wyoming LLC μπορεί να βοηθήσει στην έναρξη μιας νέας ΕΠΕ εντός 24 ωρών, όπως διαφημίζει. Ο ιστότοπος περιλαμβάνει επίσης μια δήλωση αποποίησης ευθύνης, ότι δηλαδή, παρά την όνομασία, δεν πρόκειται για δικηγορική εταιρεία και δεν παρέχει νομικές συμβουλές.

Ενας κάτοικος του Γουαϊόμινγκ επιχείρησε ανεπιτυχώς να μηνύσει τον Πιρς το 2022 για κάποια ελαττωματικά κομμάτια χρυσού που πωλήθηκαν από μια εταιρεία την οποία ο ίδιος πρακτόρευε. Ο δικηγόρος του Πιρς είπε στο δικαστήριο ότι ο πελάτης του διέμενε στο Πουέρτο Ρίκο και «δεν έχει σημαντικούς δεσμούς με την πολιτεία του Γουαϊόμινγκ». Η δικογραφία σε βάρος του απορρίφθηκε.

Μιθλώντας στο CNN, ο πατέρας Πιρς χαρακτήρισε περιορισμένο τον ρόλο του πράκτορα στο Γουαϊόμινγκ. Είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Πολιτείας, ή άλλες Αρχές, μπορούν να ζητήσουν πρόσθετα αρχεία και πληροφορίες, που διατηρούνται στο αρχείο, σχετικά με τις επιχειρήσεις που πρακτορεύουν, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό συμβαίνει σπανίως.

Ηταν απόλυτα σαφής, όμως, ως προς την άποψή του για τον Ντόναλντ Τραμπ: «Αν ο Τραμπ ή κάποιος από την οικογένειά του βρισκόταν στην ίδια πλευρά που ήμουν εγώ», είπε, «θα άλλαζα πεζοδρόμιο».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-27 14:31:00

Back to top button