Οικονομία

«Βροχή» συνδρομητών μετά το deal Cosmote TV-EON

Ανατροπές στην αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης έφερε το deal Cosmote TV – EON για το αθλητικό περιεχόμενο με τους συνδρομητές να … εγκαταλείπουν τις παράνομες συνδέσεις και να συνδέονται στις νόμιμες πλατφόρμες. Την ίδια στιγμή οι πλατφόρμες streaming φαίνεται πως χάνουν την «ορμή» τους καθώς όχι μόνο έχει κοπάσει η ραγδαία αύξηση συνδρομητών, αλλά πλέον περιορίζονται σε οριακές μεταβολές ακόμα και απώλειες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τρίτου τριμήνου του 2024 για τα μερίδια αγοράς στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από μια έρευνα 27 χιλιάδων χρηστών του JustWatch, Netflix και Prime Video συνεχίζουν να είναι στην κορυφή, κατέχοντας τα δύο τρίτα της αγοράς. Στην 3η θέση, η Disney+ έχει ισχυρό προβάδισμα 6 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Apple TV που περιορίζεται στην τέταρτη θέση.

Ειδικότερα το Netflix έχει μερίδιο αγοράς 36%, ακολουθεί το Amazon Prime Video με ποσοστό 35%, το Disney+ με 14%, το Apple TV με 8% και η Mubi με ποσοστό 3%.

Το Amazon Prime Video ενίσχυσε την ανάπτυξή του κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το τελευταίο τρίμηνο. Το Netflix δυσκολεύτηκε να συμβαδίσει και σημείωσε πτώση μιας ποσοστιαίας μονάδας με πληροφορίες να θέλουν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα να έχουν επιλέξει λίγο πάνω από 600.000 συνδρομητές.

Από αυτό φαίνεται ότι «βασιλιάς» της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα είναι πλέον η Cosmote με πάνω από 686.518 συνδρομητές -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2024 έχοντας σημειώσει άνοδο 6,2% σε ετήσια βάση. Μάλιστα πάνω από 500.000 συνδρομητές είναι στην ΟΤΤ πλατφόρμα της, ουσιαστικά καταγράφοντας ενίσχυση της νέας τάσης εγκατάλειψης του δορυφορικού πιάτου. Η προσφορά των αθλητικών καναλιών της ΕΟΝ και παράλληλα το ενιαίο πακέτο με το Netflix έδωσε νέα ώθηση με το τρίτο τρίμηνο να αναμένεται σημαντική αύξηση συνδρομητών.

Κερδισμένη θα είναι και η Nova – ΕΟΝ που με Premier League και Euroleague έχει ήδη περισσότερους από 460.000 συνδρομητές, με ανοδική τάση.

Η Vodafone, έχοντας στο οπλοστάσιό της τη συνεργασία με το HBO και την επιλογή προσθήκης του Disney+, έχει ξεπεράσει τους 200.000 συνδρομητές, με την εταιρεία να εκτιμά πως θα συνεχιστεί η αυξητική τάση και τη φετινή χρονιά.

 

Το νομοσχέδιο κατά της πειρατείας

Αν και η συμφωνία ανταλλαγής αθλητικού περιεχομένου μεταξύ Cosmote TV και ΕΟΝ αποτέλεσε «γροθιά» στην πειρατεία σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες επιχειρήσεις της ελληνικής αστυνομίας, ωστόσο η αγορά περιμένει το νομοσχέδιο κατά της πειρατείας.

Το νομοσχέδιο που έχει καθυστερήσει σημαντικά με τους παρόχους να δυσανασχετούν καθώς θα προβλέπει ποινές και για τον τελικό χρήστη, λειτουργώντας αποτρεπτικά για την επιλογή πειρατικής συνδρομής.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ρυθμίσει σύνθετα ζητήματα, μεταξύ αυτών και σχετικά με την άρση του απορρήτου. Η νέα νομοθετική ρύθμιση θα έχει μια σειρά ουσιαστικών βελτιώσεων και θα αναγνωρίζει την ευθύνη του χρήστη-κατόχου πειρατικού περιεχομένου, ενώ το πρόστιμο θα επιβάλλεται μέσω της Εφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εντοπισμός των χρηστών θα γίνεται μέσα από το πελατολόγιο των πειρατών που συλλαμβάνονται. Θα γίνεται η αντιστοίχηση της ηλεκτρονικής διεύθυνσης (IP) και των στοιχείων και θα βεβαιώνεται το πρόστιμο στον ΑΦΜ του χρήστη, ενώ θα βρίσκεται αντιμέτωπος και με ποινικές κυρώσεις.

Μέχρι σήμερα ο νόμος που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον ευρύτερο τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αν και προέβλεπε ιδιαίτερα αυστηρές ποινές, που μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και τις 300.000 ευρώ, ήταν αρκετά ασαφής, με αποτέλεσμα οι χρήστες παράνομου υλικού να αποφεύγουν τις κυρώσεις.

Επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ κατά της πειρατείας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, την διετία 2023-2024 πραγματοποιήθηκαν 15 επιδρομές σε χώρους που προωθούσαν την πειρατεία ραδιοτηλεοπτικού περιεχομένου. Εξ’ αυτών οι 7 αστυνομικές επιχειρήσεις έγιναν το 2023, σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Πελοπόννησο, Αλεξανδρούπολη, Κοζάνη, Κρήτη και Εύβοια. Άλλες 8 αστυνομικές επιχειρήσεις έγιναν φέτος έως το Σεπτέμβριο, σε Αττική, Σαλαμίνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Βοιωτία, Κρήτη. Σε αυτές, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έγιναν:

  • 42 συλλήψεις και εκδόθηκαν 10 εντάλματα σύλληψης,
  • τουλάχιστον 50.000 τελικοί απλοί χρήστες βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση

 




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-27 11:34:00

Back to top button