Ελλάδα

Εφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης

Την τελευταία του πνοή, λίγο πριν κλείσει τα 65 του και μία ημέρα μετά την ονομαστική του εορτή, άφησε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.

Βαθύς γνώστης της ρωσικής γραμματείας, με εξαιρετικά πλούσιο μεταφραστικό έργο –περισσότερες από 130 μεταφράσεις δοκιμίων, λογοτεχνικών συλλογών, ποιημάτων, αλλά και αρχείων– θεολόγος και ιδεαλιστής αριστερός, Σαλονικιός αλλά και μέτοικος στην Αθήνα, ο Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης υπήρξε ένας ευρυμαθής και ανοιχτόμυαλος άνθρωπος, που πρόλαβε να αφήσει τη δική του σφραγίδα στα ελληνικά πράγματα, ιδίως των τελευταίων δεκαετιών, μολονότι ο ίδιος δεν επεδίωξε κάποιον ρόλο.

Με το μεταφραστικό έργο του βοήθησε στη διατήρηση της μνήμης των θυμάτων του σοβιετικού ολοκληρωτισμού, με τη μαχητικότητά του, υπήρξε αρκετές φορές μια πυξίδα σε δύσκολους καιρούς.

Υπήρξε ο Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του κινήματος Μένουμε Ευρώπη, το οποίο μολονότι ηττήθηκε στο περιβόητο δημοψήφισμα του 2015, αναδείχτηκε κυρίαρχο.


Έγραψε χαρακτηριστικά το booksjournal.gr στη νεκρολογία για τον Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη:

«Ιδίως τη δεκαετία της χρεοκοπίας, με αυταπάρνηση και αδιαφορώντας για τις προσωπικές επιπτώσεις που είχε αυτού του τύπου η πολιτική δράση, μπήκε μπροστά για τη δημιουργία της ανεξάρτητης κίνησης Μένουμε Ευρώπη και τη διοργάνωση των συλλαλητηρίων του καλοκαιριού του 2015, μέσω των οποίων οι πολίτες προειδοποίησαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τις επιπτώσεις που θα είχε, όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για εκείνους, η πιθανή απομάκρυνση της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή πορεία της. Ανυστερόβουλος ιδεαλιστής, για τη σπουδαία συμβολή του στη σωτηρία της χώρας δεν επιδίωξε καμία ανταμοιβή».


Την είδηση του θανάτου του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη γνωστοποίησε ο γιος του, Βασίλης, με μια συγκινητική ανάρτηση στο  Facebook.

 


. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-27 11:36:00

Back to top button