Οικονομία

Δημόσιο χρέος: Μικρότερο κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ αναμένεται την επόμενη πενταετία

Στη σημαντική υπέρβαση του δημοσιονομικού πλεονάσματος και τη μεγάλη μείωση του δημόσιου χρέους αποτυπώνεται η θετική πορεία της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δεκέμβριο θα υπάρξει νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους 7,9 δισ., η μεγαλύτερη μέχρι τώρα. Στην τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στάθηκε ιδιαίτερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Kωστής Χατζηδάκης σε συνεντεύξεις του σε αμερικανικά ΜΜΕ κατά την παρουσία του στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ.

Μικρότερο κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ αναμένεται την επόμενη πενταετία

Περίπου 20 μονάδες του ΑΕΠ μικρότερο θα είναι το δημόσιο χρέος μέσα στην επόμενη 5ετία, βελτιώνοντας το πιστοληπτικό προφίλ του ελληνικού Δημοσίου και μειώνοντας τα επιτόκια για τα κρατικά ομόλογα. Παρά την απόφαση της Eurostat να εγγράψει αναδρομικά από το 2012 μέχρι το 2023 τους τόκους από το δάνειο του EFSF για το δεύτερο μνημόνιο, η πρόβλεψη είναι ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί από 161,9% του ΑΕΠ το 2023 στο 153,7% φέτος και μέχρι το 2028 θα έχει διαμορφωθεί στο 133,4%.

Η προοπτική αυτή βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, με στελέχη επενδυτικών ομίλων, τραπεζών και οίκων αξιολόγησης. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η Ελλάδα από αδύναμος κρίκος έχει μετατραπεί σε παράδειγμα επιτυχίας.

«Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων είναι ακρογωνιαίος λίθος για εμάς. Διότι αυτό είναι ένα μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές, ότι η χώρα μας πήρε τα μαθήματα από την προηγούμενη δεκαετία. Και υιοθετώντας αυτήν την προσέγγιση, έχουμε τις βασικές προϋποθέσεις για να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Πρόωρη αποπληρωμή χρέους

Εντός του Δεκεμβρίου προχωρά και η νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους, 7,9 δισ. ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα και ένα μέρος των εσόδων από την παραχώρηση της Αττικής Οδού. Παράλληλα, προβλέπονται ρυθμοί ανάπτυξης αρκετά μεγαλύτεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όσο.

«Πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν δουλειά με καλύτερους μισθούς απ’ ότι το 2019, στόχος να είναι ακόμα καλύτεροι, πληρώνουν φόρους όχι μεγαλύτερους αλλά μειωμένους » ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,

Την ίδια στιγμή, καταγράφεται σημαντική υπέρβαση 2,5 δισ. ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο διαμορφώθηκε στα 8,7 δισ. ευρώ στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.

To άρθρο Δημόσιο χρέος: Μικρότερο κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ αναμένεται την επόμενη πενταετία δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-26 20:27:00

Back to top button