Κόσμος

Μπάιντεν: Ελπίζω ότι φτάνει το τέλος της σύγκρουσης

Έκκληση να τερματιστούν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν απηύθυνε έμμεσα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στην πρώτη του αντίδραση για την επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν, ως αντίποινα για το πυραυλικό χτύπημα της 1ης Οκτωβρίου.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε το Σάββατο από τη Φιλαδέλφια ότι φαίνεται πως το Ισραήλ έπληξε μόνον στρατιωτικούς στόχους και πρόσθεσε ότι ελπίζει αυτό να είναι «το τέλος» της αντιπαράθεσης.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε λεπτομερώς για ισραλινά αντίποινα. Νωρίτερα, η αμερικανική κυβέρνηση είχε αναφέρει πως δεν είχε ανάμιξη στα αντίποινα αλλά είχαν «στενή» επικοινωνία με το Ισραήλ.

Το CNN μετάδωσε ότι την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος είχε «συμβουλεύσει» τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να «σχεδιάσει» την επίθεση αντιποίνων κατά του Ιράν με τέτοιο τρόπο ώστε να «αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ».


«Ο πρόεδρος Μπάιντεν συζήτησε τη συνολική κατάσταση με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Τον ενθάρρυνε να σχεδιάσει μια απάντηση που θα εξυπηρετούσε την αποτροπή περαιτέρω επιθέσεων κατά του Ισραήλ, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο ευρύτερης κλιμάκωσης. Και αυτός είναι ο στόχος μας. Είναι και ο στόχος του Ισραήλ», δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο αρμόδιος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «αν το Ιράν επιλέξει να απαντήσει και πάλι, το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του είναι πλήρως προετοιμασμένοι να αμυνθούν».


. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-26 19:47:00

Back to top button