Κόσμος

Μασκ και Πούτιν «τα λένε» τακτικά εδώ και δύο χρόνια

Ο Ελον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, που έχει δώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να βγει πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη πολλούς νυν και πρώην αξιωματούχους, Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Ρώσους, ανέφερε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών αφορούσαν ζητήματα τόσο προσωπικά όσο και διεθνούς πολιτικής.

Μάλιστα, ο ρώσος πρόεδρος ζήτησε από τον ιδιοκτήτη του X να μην ενεργοποιήσει την υπηρεσία δορυφορικού Ιντερνετ Starlink πάνω από την Ταϊβάν ως «χάρη» στον Σι Τζινπίνγκ.

Οι επιπτώσεις ενός μυστικού καναλιού επικοινωνίας μεταξύ του Μασκ και του Πούτιν είναι τεράστιες για τη δυτική ασφάλεια, σημειώνει ο Guardian.


Ο μεγιστάνας της Tesla είναι βασικός παράγοντας στο διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ και διαθέτει άδεια ασφαλείας υψηλού επιπέδου. Η εταιρεία του SpaceX εκτοξεύει δορυφόρους που χρησιμοποιούνται για ζητήματα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, ενώ το δικό του σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών Starlink είναι κρίσιμο για τον πόλεμο στην Ουκρανία και επιπλέον διευθύνει μια από τις μεγαλύτερες και πιο επιδράσεις πλατφόρμες social media στον κόσμο, το X, το οποίο έχει γίνει εργαλείο για ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης.

Επιπλέον, εάν ο Τραμπ εκλεγεί στις 5 Νοεμβρίου, ο Μασκ θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο σε μια νέα αμερικανική κυβέρνηση. Εχει δώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου και έχει εμφανιστεί σε πολλές συγκεντρώσεις μαζί του. Ο Τραμπ μάλιστα, έχει προτείνει ο Μασκ να ηγηθεί μιας επιτροπής για την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου, εάν κερδίσει.


Μιλώντας στον Guardian,  η Φιόνα Χιλ, η οποία ήταν η ανώτερη διευθύντρια για ευρωπαϊκές και ρωσικές υποθέσεις στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Τραμπ, έκανε λόγο για την «κατάληψη» των ΗΠΑ από τους ολιγάρχες. Συνέκρινε την σημερινή κατάσταση στις ΗΠΑ με την ακμή των ολιγαρχών στη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

«Εάν άνθρωποι όπως ο Μασκ επανεκλέξουν τον Τραμπ, θα περιμένουν κάθε είδους δώρα υπέρ τους με τη μορφή ρυθμιστικών παρεμβάσεων», είπε στη βρετανική εφημερίδα η Χιλ, η οποία είναι τώρα ανώτερη συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, πρύτανης του Πανεπιστημίου του Durham και σύμβουλος άμυνας της βρετανικής κυβέρνησης.


Η ίδια πρόσθεσε: «Ο Μασκ έχει τη δυνατότητα να κυριαρχεί στις κρατικές συμβάσεις, και ενδεχομένως να κατέχει και κυβερνητικό πόστο, και υπάρχουν πολλοί στρατοί σε όλο τον κόσμο που εξαρτώνται από τα συστήματά του, ανάμεσά τους και η Ουκρανία».

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι η συχνότητα των επαφών του Μασκ με τον Πούτιν ήταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό και ακόμη και ορισμένοι αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο δεν το γνώριζαν.

Ο Μασκ δεν είχε σχολιάσει το δημοσίευμα μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι η μόνη επικοινωνία που είχε το Κρεμλίνο με τον Μασκ ήταν μέσω μιας μόνο τηλεφωνικής επικοινωνίας στην οποία εκείνος και ο ρώσος πρόεδρος συζήτησαν «για το διάστημα καθώς και τις τρέχουσες και μελλοντικές τεχνολογίες».

Ο Πεσκόφ ισχυρίστηκε ότι ούτε ο Πούτιν ούτε άλλοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου είχαν τακτικές συνομιλίες με τον Μασκ.

Ωστόσο, η WSJ ανέφερε ότι οι συνομιλίες με κορυφαίους ρώσους αξιωματούχους διήρκεσαν από το 2022 έως φέτος και περιλάμβαναν τον Σεργκέι Κιριγιένκο, τον αναπληρωτή προσωπάρχη του Πούτιν.

Ο Κιριγιένκο κατηγορήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα ότι δημιούργησε 30 λογαριασμούς, ορισμένοι στο Χ, για να διαδώσει ρωσική παραπληροφόρηση με στόχο να διαβρώσει την δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Τον Οκτώβριο του 2022, ο Μασκ ανέβασε στο Twitter ένα σχέδιο «ειρήνης Ουκρανίας-Ρωσίας» που αντικατόπτριζε σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις της Μόσχας.

Ο Ιαν Μπρέμερ, πολιτικός επιστήμονας που διευθύνει την αμερικανική εταιρεία συμβούλων Eurasia Group, δήλωσε ότι ιδιος ο Μασκ τού είπε ότι είχε μιλήσει απευθείας με τον Πούτιν και τους αξιωματούχους του Κρεμλίνου για την Ουκρανία.

Ο Μασκ αρνήθηκε τον ισχυρισμό του Μπρέμερ, αλλά η Χιλ, η οποία παρακολούθησε το ίδιο συνέδριο με τον Μασκ στο Άσπεν του Κολοράντο έναν μήνα νωρίτερα, το επιβεβαίωσε.

«Ο Μασκ είπε στον Ίαν Μπρέμερ και σε πολλούς ακόμα ότι μιλούσε με τον Πούτιν. Ουσιαστικά επαναλάμβανε τα πράγματα που του είχε πει ο Πούτιν», δήλωσε.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-26 16:49:00

Back to top button