Οικονομία

Ερχεται νέο πλαίσιο για κυρώσεις και σφράγισμα στα πρατήρια καυσίμων

Σύντομα θα δημοσιευτούν υπουργικές αποφάσεις, που θα επικαιροποιούν το πλαίσιο για σφράγιση πρατηρίων καυσίμων και επιβολή κυρώσεων, με στόχο την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της αγοράς, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αυτό γνωστοποίησε η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου στη Βουλή, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση για τους ελέγχους σε πρατήρια καυσίμων και την προστασία των καταναλωτών.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, η υφυπουργός, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριου Σαλμά, αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης για την προστασία των καταναλωτών από τη νοθεία και τη λαθρεμπορία στα πρατήρια καυσίμων.

Όπως είπε, από τις αρχές του 2024, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 13.000 έλεγχοι από την ΑΑΔΕ σε συνεργασία με χημικές και τελωνειακές υπηρεσίες, ενώ το ΣΔΟΕ εντόπισε και επέβαλε πρόστιμα για περιπτώσεις λαθρεμπορίας καυσίμων αξίας 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, με πρόσθετα πρόστιμα 7 εκατομμυρίων ευρώ σε διαφυγόντες φόρους.

Παράλληλα, σε ευρείας κλίμακας έρευνες που ξεκίνησαν το 2021 και ολοκληρώθηκαν το 2023, αποκαλύφθηκε κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων από εταιρείες εμπορίας και πρατήρια λιανικής, οδηγώντας σε επιβολή φόρου και τελών, συνολικού ποσού 88 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναφέρθηκε, επίσης, στους εκτεταμένους ελέγχους του τμήματος Μετρολογίας και Μετρητικών Συστημάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης, που επικεντρώνονται στην ακρίβεια των αντλιών καυσίμων. Το 2023, διενεργήθηκαν 2.467 έλεγχοι, με εντοπισμό 92 παραβάσεων και πρόστιμα ύψους 1.374.071 ευρώ.

Επισήμανε πως σύντομα θα δημοσιευτούν υπουργικές αποφάσεις, που θα επικαιροποιούν το πλαίσιο για σφράγιση καταστημάτων και επιβολή κυρώσεων, με στόχο την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της αγοράς, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η υφυπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι τα έσοδα από την Προσωρινή Εισφορά Αλληλεγγύης, που έχει επιβληθεί στις εταιρείες διύλισης, θα αξιοποιηθούν για τη στήριξη των ευάλωτων πολιτών, ειδικά των συνταξιούχων.

Η κυρία Μάνη κατέληξε λέγοντας: «Έχουμε κάνει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η κυβέρνηση δεν θα επιδείξει καμία ανοχή απέναντι σε παράνομες πρακτικές, απεναντίας, όπου προκύπτει τέλεση παράβασης, θα επιβάλλονται άμεσα οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Και θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση και αποφασιστικότητα, θέτοντας τα συμφέροντα των πολιτών πάνω από κάθε άλλο συμφέρον».




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-26 15:29:00

Back to top button