Κόσμος

Το Ιράν έχει δικαίωμα και υποχρέωση να αμυνθεί απέναντι στις ισραηλινές επιθέσεις λέει η Τεχεράνη

Το Ιράν «καταδικάζει» τα ισραηλινά πλήγματα στο έδαφός του και διαβεβαιώνει ότι «έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί» μετά τις αεροπορικές επιδρομές κατά εγκαταστάσεων κατασκευής πυραύλων που εξαπέλυσε το Ισραήλ, το οποίο προειδοποίησε την Ισλαμική Δημοκρατία ότι θα πληρώσει υψηλό τίμημα να επιχειρήσει να απαντήσει.

Οι ισραηλινές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν έναν μήνα μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και σε μία στιγμή που ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε πόλεμο με δύο ισλαμικές ένοπλες οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν: την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, εδώ και έναν χρόνο, και την Χεζμπολάχ στον Λίβανο, από το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Η ισραηλινή επίθεση «κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιφέρεια της Τεχεράνης και στις γειτονικές του Ιράκ ιρανικές επαρχίες του Κουζεστάν (νοτιοδυτικό Ιράν) και το Ιλάμ (δυτική Ιράν) προκάλεσε «περιορισμένες ζημίες», διαβεβαίωσαν οι ιρανικές αντιαεροπορικές δυνάμεις, ενώ ο ιρανικός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο δύο στρατιωτών, χωρίς να προσδιορίσει τον τόπο.

Μετά την εκτόξευση 200 ιρανικών πυραύλων την 1η Οκτωβρίου,το Ισραήλ είχε υποσχεθεί εκδίκηση και η Τεχεράνη είχε διαβεβαιώσει ότι είναι έτοιμη να απαντήσει σε πιθανή επίθεση, δημιουργώντας φόβους για περιφερειακή ανάφλεξη.

«Το Ιράν θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί κατά των ξένων επιθετικών ενεργειών, με βάση το εγγενές δικαίωμα της νόμιμης άμυνας όπως ορίζεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά τις επιδρομές της νύκτας «επλήγησαν εγκαταστάσεις κατασκευής των πυραύλων (…) που το Ιράν εκτοξεύει κατά του Ισραήλ εδώ και έναν χρόνο. Οι πύραυλοι αυτοί αποτελούσαν απευθείας και άμεση απειλή για τους πολίτες του Ισραήλ».

«Το ιρανικό καθεστώς και οι δορυφόροι του στην περιοχή έχουν πραγματοποιήσει αδιάκοπες επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου (2023) σε πολλά μέτωπα, κυρίως απευθείας επιθέσεις από το ιρανικό έδαφος», ανακοίνωσε το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι επιδρομές είχαν επίσης στόχος «εκτοξευτήρες πυραύλων εδάφους-αέρος και άλλα αεροπορικά συστήματα που είχαν ως στόχο να περιορίσουν την ελευθερία του Ισραήλ να αναλαμβάνει δράση στο Ιράν».

«Οσοι απειλούν το Κράτος του Ισραήλ και επιδιώκουν να βυθίσουν την περιοχή σε μεγαλύτερη κλιμάκωση θα πληρώσουν υψηλό τίμημα», δήλωσε ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε την απάντησή του στις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τις ισραηλινές επιθέσεις της χθεσινής νύκτας «ασκήσεις αυτοάμυνας» και προειδοποίησε την Τεχεράνη «να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ ώστε ο κύκλος της βίας να μπορέσει να σταματήσει χωρίς νέα κλιμάκωση».

Τις ισραηλινές επιδρομές καταδίκασαν πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος, η Συρία.

Αφού αποδυνάμωσε την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ μετατόπισε το κέντρο των επιχειρήσεών του στον Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι επιδιώκει να διαλύσει την Χεζμπολάχ στις ζώνεςτης λιβανοϊσραηλινής μεθορίου ώστε να επιτραπεί η επιστροφή 60.000 Ισραηλινών που έχουν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των πυραυλικών επιθέσεων της Χεζμπολάχ κατά του βορείου Ισραήλ εδώ και έναν χρόνο.

Ομως από τις 6 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε τις επιθέσεις στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, όπου, σύμφωνα με την Τσαχάλ, η Χαμάς ανασυντάσσει τις δυνάμεις της, την στιγμή που αρχίζει να διαφαίνεται μία προοπτική επανάληψης των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Γάζα μετά την εξόντωση στις 16 Οκτωβρίου του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα θα συναντηθεί αύριο στην Ντόχα με τον ομόλογό του της CIA Μπιλ Μπέρνς και το πρωθυπουργό του Κατάρ.

Στο μεταξύ, ο βόρειο τομέας της Λωρίδας της Γάζας ζει {τις σκοτεινότερες ώρες του», προειδοποιεί ο Υπατος Αρμοστής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-26 13:55:00

Back to top button