Ελλάδα

Η ΠτΔ στις εορταστικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης

Στην επίσημη δοξολογία για τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο και την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης παρέστη το Σάββατο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αμέσως μετά τη δοξολογία η κυρία Σακελλαροπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει σήμερα τον πολιούχο της, Άγιο Δημήτριο, και μαζί την επέτειο της απελευθέρωσής της από τον οθωμανικό ζυγό. Αυτή τη μέρα όλοι οι Έλληνες, με πίστη στις διαχρονικές αξίες της μακραίωνης ιστορίας μας, τιμάμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στον εθνικό κορμό. Η μνήμη τους είναι πηγή έμπνευσης και υπερηφάνειας. Χρόνια πολλά!».

Κατά την άφιξη της στο ναό του Αγίου Δημητρίου την υποδέχθηκαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας, ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και ο Μητροπολίτης Φιλόθεος, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.


Στη δοξολογία παραβρέθηκαν ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Βασίλης Πάλμας, οι υφυπουργοί Υποδομών Νίκος Ταχιάος, Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Τουρισμού Έλενα Ράπτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος της “Νίκης” Δημήτρης Νατσιός, ο πρόεδρος των “Σπαρτιατών” Βασίλης Στίγκας, οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Φαραντούρης, ο πρώην πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, η επικεφαλής της “Φωνής Λογικής” ευρωβουλευτής Αφροδίτη Λατινοπούλου, βουλευτές, ο Συντονιστής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Μακεδονία Γιάννης Παπαγεωργίου κ.ά.

Τριπλή έκθεση

Η Πρόεδρος ξεναγήθηκε στην τριπλή έκθεση σπάνιων θρησκευτικών και ιστορικών κειμηλίων με τίτλο «Ελευθερία με Πίστη, Αγώνες και Θυσίες», που είναι αφιερωμένη στον πολιούχο και προστάτη της Θεσσαλονίκης, τον Άγιο Δημήτριο, τον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους και το Έπος του 1940.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ξεναγείται στην έκθεση «Ελευθερία με Πίστη, Αγώνες και Θυσίες», μαζί με τον υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης Κώστα Γκιουλέκα και τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και το Υφυπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) και περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες: Η πρώτη έχει τίτλο «Άγιος Δημήτριος, ο Προστάτης της Θεσσαλονίκης». Στις ειδικές προθήκες εκτίθενται σημαντικά κειμήλια που διέθεσε η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, πολλά εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό (όπως παλαιές εικόνες, αφιερωματικά ξίφη, Σταυρούς Ευλογίας, Ιερά Σκεύη, Ιερατικές Μήτρες και άλλα).



Η δεύτερη ενότητα έχει τίτλο «Μακεδονικός Αγώνας, Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913 Τότε που μεγάλωσε η Ελλάδα» και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με το Πολεμικό Μουσείο, το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας και ιδιώτες συλλέκτες. Περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, με τους επισκέπτες να μπορούν να δουν από κοντά, μεταξύ άλλων, εφημερίδες της εποχής, στολές, αυθεντικές λιθογραφίες από το 1912-13 και πίνακες ζωγραφικής με θέμα σημαντικές μάχες των Βαλκανικών Πολέμων.

Η τρίτη θεματική ενότητα τιτλοφορείται «Εποποιία 1940-41 Για την τιμή και την δόξα». Πρόκειται για μια φωτογραφική έκθεση με περίπου 200 φωτογραφίες οι οποίες αποτυπώνουν στιγμιότυπα από την εμπλοκή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι περισσότερες από αυτές προέρχονται από την έκθεση της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, με τίτλο: «Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Από την Κατοχή στην Αντίσταση», η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενώ έχει εκτεθεί πολλές φορές στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο φιλοξενούνται και άλλες φωτογραφίες της ίδιας εποχής από το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» και συλλογές ιδιωτών.


Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας δώρισε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Μητροπολίτη Φιλόθεο αναμνηστικά πιάτα και ακριβή αντίγραφα του πρωτοκόλλου παράδοσης της Θεσσαλονίκης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης αναμένονται την Τρίτη 29 Οκτωβρίου στο ΥΜΑΘ.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-26 13:52:00

Back to top button