Οικονομία

Συντάξεις: Δικαίωμα προσαύξησης για 110.000 εργαζόμενους συνταξιούχους – Πώς θεμελιώνεται

Για να πάρουν την προσαύξηση στη σύνταξη οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν, δήλωση διακοπής της απασχόλησής τους στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει ο ΕΦΚΑ για την απασχόληση συνταξιούχων και κατόπιν αίτηση για συνυπολογισμό του χρόνου που εργάστηκαν και ασφαλίστηκαν στη σύνταξή τους με την ανάλογη προσαύξηση.

Ειδικότερα, αιτήσεις για προσαύξηση σύνταξης μπορούν να υποβάλουν όλοι οι συνταξιούχοι που απασχολήθηκαν από 12/5/2016 και μετά αλλά και όσοι ήταν εργαζόμενοι με σύνταξη και πριν τις 12/5/2016.

Ο υπολογισμός της προσαύξησης για τους πριν το 2016 εργαζόμενους συνταξιούχους, προϋποθέτει να είχαν αναστείλει τη σύνταξή τους, ώστε με τη διακοπή της απασχόλησής τους να επανυπολογιστεί η σύνταξή τους με τον επιπλέον χρόνο ασφάλισης.

Για κάθε έτος απασχόλησης οι συνταξιούχοι θα έχουν προσαύξηση στη σύνταξη που υπολογίζεται με συντελεστή αναπλήρωσης 0,77% επί του μισθού εργασίας.

Παράλληλα, προβλέπεται και συμπλήρωμα στο εφάπαξ εφόσον καταβάλουν τις ανάλογες εισφορές.

Ποιοι εξαιρούνται

Σημειώνεται πώς από τους συνολικά 200.000 εργαζόμενους συνταξιούχους, οι περίπου 90.000 υπάγονται στις εξαιρέσεις του νόμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρεί το υπουργείο Εργασίας πολλοί συνταξιούχοι όπως οι αγρότες, αλλά και όσοι έχουν αγροτικά εισοδήματα ως 10.000 ευρώ ετησίως έχουν πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση να καταβάλουν εισφορές και ειδικό πόρο υπέρ ΕΦΚΑ για την απασχόλησή τους.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να μη δικαιούνται προσαύξηση σύνταξης από τη στιγμή που δεν καταβάλουν εισφορές για την απασχόλησή τους.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-26 07:51:00

Back to top button