Κόσμος

Υπόθεση των αδελφών Μενέντεζ: «Παράθυρο» αποφυλάκισής ανοίγει ο εισαγγελέας

Η ιστορία των αδελφών Ερικ και Λάιλ Μενέντεζ είναι πασίγνωστη μετά και από το λανσάρισμα της σειράς «Monsters: The Eric and Lyle Menendez Story» από το Netflix πριν από περίπου ένα μήνα. Τα δύο αδέλφια καταδικάστηκαν, το 1996, για τις δολοφονίες των γονιών τους, Χοσέ και Κίτι. Ο πολύ βίαιος τρόπος με τον οποίο δολοφονήθηκε το στέλεχος της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας και της συζύγου του, στο σπίτι τους στο Μπέβερλι Χιλς τράβηξε τη διεθνή προσοχή και προκάλεσε διχογνωμία στο κοινό.

Οι ίδιοι οι αδελφοι Μενέντεζ είπαν ότι ο πατέρας τους τούς κακοποιουσε επί χρόνια, εν γνώσει της μητέρας τους. Η εισαγγελια υποστήριξε ότι το έκαναν για τα χρήματα. Τελικά καταδικάστηκαν σε ισόβια χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισης.

Τώρα, σε μια ανατρεπτική εξέλιξη, ο Τζορτζ Γκασκόν, εισαγγελέας της κομητείας του Λος Αντζελες, συνέστησε να επανεξεταστεί η ποινή τους, ένα βήμα που μπορεί να οδηγήσει στην αποφυλάκιση, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Γκασκόν είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, ότι στα δύο αδέλφια θα πρέπει να απαγγελθούν νέες ποινές και να αφαιρεθεί από τα ισόβια ο όρος ότι δεν μπορούν να αποφυλακιστούν. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το εισαγγελικό γραφείο εξέτασε νέα στοιχεία για την υπόθεση. Εάν εγκριθεί η πρότασή του, ο Ερικ και ο Λάιλ θα είναι άμεσα επιλέξιμοι για αποφυλάκιση υπό όρους, λόγω της ηλικίας τους τη στιγμή της δολοφονίας.


«Μετά από μια πολύ προσεκτική εξέταση όλων των επιχειρημάτων που προβλήθηκαν, έφτασα στο σημείο να πιστεύω ότι, βάσει του νόμου, η εκ νέου ένσταση είναι η ενδεδειγμένη πορεία και θα το προτείνω στο δικαστήριο αύριο», είπε ο Γκασκόν.

Τον τελευταίο λόγο στην υπόθεση θα έχει ο δικαστής που θα προεδρεύσει στη σχετική ακρόαση τον επόμενο μήνα, όπως αναφέρει ο Guardian.


Η εξέλιξη είναι μια μεγάλη νίκη για τα αδέρφια και τους υποστηρικτές τους που πιστεύουν τους ισχυρισμούς ότι τα δύο αδέλφια σκότωσαν τους γονείς τους ευρισκόμενα σε αυτοάμυνα, μετά από χρόνια σεξουαλικής, σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης από τον πατέρα τους. Οι εισαγγελείς είχαν υποστηρίξει ότι κίνητρο για τη δολοφονία ήταν η απληστία και η επιθυμία να κληρονομήσουν την οικογενειακή περιουσία, ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Γκασκόν είπε ότι πιστεύει τους ισχυρισμούς των αδερφών για κακοποίηση. «Πιστεύω ότι τα αδέρφια υπέστησαν τεράστια παρενόχληση σε ένα πολύ δυσλειτουργικό σπίτι», είπε. Και πρόσθεσε: «Βρίσκονται στη φυλακή για σχεδόν 35 χρόνια. Πιστεύω ότι έχουν πληρώσει το χρέος τους στην κοινωνία».


Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η υπόθεση επανήλθε στη δημοσιότητα χάρη στα viral βίντεο του TikTok που παρουσίαζαν τα δύο αδέλφια μέσα από ένα πιο φιλικό πρίσμα και δημιούργησαν ένα νέο δίκτυο υποστηρικτών, όπως γράφει ο Guardian. Η Κιμ Καρντάσιαν ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των δύο αδελφών και υποστήριξε σε ένα πρόσφατο άρθρο της ότι η υπόθεση είναι πιο περίπλοκη από ό,τι φαίνεται και ότι ο Ερικ και ο Λάιλ «επέλεξαν αυτό που πίστευαν εκείνη την εποχή ότι ήταν η μόνη τους διέξοδος, έναν ασύλληπτο τρόπο για να ξεφύγουν από έναν ζωντανό εφιάλτη».

Ο εισαγγελέας έδωσε έμφαση στη συμπεριφορά των δύο αδελφών στη φυλακή. Από τότε που φυλακίστηκαν έχουν πάρει πτυχία κολεγίου και υπηρέτησαν ως μέντορες και φροντιστές άλλων κρατουμένων. «Αν και δεν πίστευαν ότι θα αφεθούν ποτέ ελεύθεροι, συμμετείχαν σε ένα ταξίδι λύτρωσης και ένα ταξίδι αποκατάστασης», είπε ο Γκασκόν σύμφωνα με τον Guardian.

Τα ξαδέρφια του Ερικ και του Λάιλ μίλησαν στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης και επαίνεσαν τον εισαγγελέα για την πράξη του, περιγράφοντάς την ως μια «ημέρα γεμάτη ελπίδα» για την οικογένεια.

«Αυτή η απόφαση δεν είναι απλώς μια νομική υπόθεση, είναι μια αναγνώριση της κακοποίησης που υπέστησαν τα ξαδέρφια μου», είπε η Κά ΒάντερΜόλεν, ανιψιά της Κίτι.

Ο Γκασκόν είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι το γραφείο του θα εξετάσει νέα στοιχεία και θα αποφασίσει εάν η υπόθεση θα πρέπει να εξεταστεί για εκ νέου αγωγή ή να παραπεμφθεί σε νέα δίκη. Τα νέα στοιχεία περιελάμβαναν μια επιστολή που έγραψε ο Ερικ πριν από τις δολοφονίες, η οποια σύμφωνα με τους δικηγόρους του, επιβεβαιώνει τους ισχυρισμους του για σεξουαλική κακοποίηση καθώς και ισχυρισμούς από ένα πρώην μέλος του συγκροτήματος αγοριών Menudo, που είπε ότι ο Χοσέ Μενέντες τον είχε κακοποιήσει σεξουαλικά.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι διέπραξαν τη δολοφονία. Το ερώτημα είναι για ποιο βαθμό ενοχής θα πρέπει να λογοδοτήσουν, δεδομένης της συνολικής κατάστασης», είπε ο Γκασκόν στο CNN νωρίτερα αυτό το μήνα. Πρότεινε ότι το κράτος επέδειξε έμμεση προκατάληψη, επικαλούμενος το σχόλιο ενός εισαγγελέα που είπε ότι «οι άνδρες δεν μπορούν να βιαστούν».

 

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-25 16:07:00

Back to top button