Οικονομία

Χατζηδάκης στο Reuters: Δημοσιονομική σύνεση η προϋπόθεση για να πείσουμε τους πάντες για την αξιοπιστία μας

Ο στόχος για μείωση του δημοσίου χρέους απαιτεί το συνδυασμό δημοσιονομικής σύνεσης με την εφαρμογή μιας φιλοεπενδυτικής πολιτικής, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται για τις εργασίες της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στο τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters αναφέρεται ότι ο στόχος προβλέπει τη μείωση του χρέους από 162% του ΑΕΠ το 2024 στο 149% το 2025 και 133,4% το 2028, χρονιά κατά την οποία, όπως επισημαίνεται, αν διατηρηθεί η πτωτική πορεία, το ελληνικό χρέος θα είναι χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας, το οποίο προβλέπεται το 2027 να διαμορφωθεί στο 137,5% του ΑΕΠ από 135,8% φέτος.

Αναφορά γίνεται και στον προγραμματισμό πρόωρης αποπληρωμής δανείων την προσεχή τριετία, που θα συμπιέσει επίσης το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ.

Τονίζεται επίσης, ότι η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024 κατά 2,2% και το ΔΝΤ κατά 2,3%, «πολύ πάνω από την πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη κατά 0,8% στην ευρωζώνη που περιλαμβάνει βιομηχανικές χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία».


 «Πήραμε τα διδάγματα της προηγούμενης δεκαετίας. Η Ελλάδα ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της. Είναι σημαντικό να διατηρηθούν πρωτογενή πλεονάσματα και ένα συνολικό έλλειμμα, μετά την εξυπηρέτηση του χρέους, κοντά στο μηδέν. Εχουμε την εποπτεία από τις αγορές και τους επενδυτές, γνωρίζουμε ότι η δημοσιονομική σύνεση είναι προϋπόθεση για να πείσουμε τους πάντες ότι είμαστε μια αξιόπιστη κυβέρνηση και μια αξιόπιστη χώρα», ήταν το μήνυμα που θέλησε να εκπέμψει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σε ερώτηση εξαλλου σχετικά με αιτήματα για μισθολογικές αυξήσεις ο κ. Χατζηδάκης απάντησε λέγοντας: «Προσπαθούμε πάντα να ικανοποιούμε τα αιτήματα που προέρχονται από διάφορες ομάδες, στο βαθμό που τα αιτήματα αυτά δεν θέτουν σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τον στόχο που έχει τεθεί για τη χώρα και για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της».


. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-25 15:17:00

Back to top button