Οικονομία

Σύστημα για προμήθειες «εξπρές» στο ΕΣΥ σε περιπτώσεις κρίσης

Στην πλήρη αυτονομία και ψηφιοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε να πάψει να υπόκειται σε χρονοβόρες διαδικασίες διαπραγμάτευσης και προμήθειας σε περιπτώσεις κρίσεων, στοχεύει έργο που προκήρυξε η Κοινωνία της Πληροφορίας.

Ειδικότερα το έργο έχει ως αντικείμενο τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την υποστήριξη δοκιμαστικής λειτουργίας ψηφιακού συστήματος, το οποίο θα καλύψει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης και προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, άμεσα σε περιπτώσεις κρίσεων χωρίς την μεσολάβηση της πάγιας διαδικασίας των Ηλεκτρονικών Δημόσιων Προμηθειών.

Η ανάγκη αυτή καθίσταται επιτακτική σε περιόδου κρίσης και έκτακτης ανάγκης όταν είναι απαραίτητες κατεπείγουσες προμήθειες, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, σε υγειονομικό και λοιπό υλικό για την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας.

Το σύστημα θα υποστηρίζει τις διαδικασίες επιλογής παρόχου σε όλες τις φάσεις.

Η εκτιμώμενη αξία του προκρυχθέντος έργου θα ξεπεράσει τα 5,5 εκατ. ευρώ. Φορέας χρηματοδότησης της σύμβασης είναι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα αντικείμενο του  έργου είναι αφενός η ανάλυση, σχεδιασμός και υλοποίηση ενός συστήματος υποστήριξης ηλεκτρονικών προμηθειών, αφετέρου η επέκταση του υφιστάμενου συστήματος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας με διακριτικό τίτλο Ε.Κ.Α.Π.Υ. μέσω της ενσωμάτωσης νέων λειτουργιών για τη κάλυψη των αναγκών της νέας διαδικασίας, όπως αυτή θα προκύψει τόσο κατά τη φάση εκπόνησης της μελέτης εφαρμογής του έργου, όσο και τη συμβατική διάρκειά του, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Οι νέες δυνατότητες της Ε.Κ.Α.Π.Υ.

Η Ε.Κ.Α.Π.Υ. εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας ανήκει κατά ποσοστό 100% στο Ελληνικό Δημόσιο και λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

O ανάδοχος του έργου θα κληθεί να προμηθεύσει την Ε.Κ.Α.Π.Υ. με σύγχρονα λογισμικά συστήματα, καθώς και να παρέχει μια σειρά υπηρεσιών που άπτονται της βέλτιστης δοκιμαστικής λειτουργίας των προσφερόμενων συστημάτων.

Κατ’ ελάχιστο, οι νέες προσφερόμενες λειτουργίες θα πρέπει να καλύπτουν τις κάτωθι επιχειρησιακές ανάγκες για το σύνολο των δομών που εξυπηρετεί η Ε.Κ.Α.Π.Υ. και διακρίνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες, ανάλογα με τη φύση τους και το πεδίο εφαρμογής τους εντός του περιβάλλοντος του φορέα:

  •  Υποσύστημα Ηλεκτρονικών Προμηθειών (e-marketplace)
  • Υποσύστημα Ηλεκτρονικής Διαπραγμάτευσης.
  • Υποσύστημα Διαδικτυακής Πύλης.
  • Υποσύστημα Δημιουργίας Αναφορών.
  • Υποσύστημα Διαχείρισης Χρηστών.
  • Υποσύστημα Διαλειτουργικότητας με τρίτα συστήματα

Υπενθυμίζεται ότι σκοπός της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.) είναι μεταξύ άλλων ο συντονισμός και η διενέργεια κεντρικών προμηθειών.

Παράλληλα είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση ή υλοποίηση έργων για τη βελτίωση του συνόλου των υπηρεσιών υγείας στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, από διεθνή προγράμματα και από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, καθώς, επίσης, και εθνικών προγραμμάτων, ανεξαρτήτως της πηγής χρηματοδότησής τους, καθώς και η υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων φορέων του για την εκτέλεση των έργων ως επιτελικός βραχίονας υλοποίησης.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-25 08:14:00

Back to top button