Κόσμος

Γκρέιαμ: Η συμφωνία Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας πρέπει να γίνει επί Μπάιντεν

Μια συμφωνία για την εγκαθίδρυση σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να επιτευχθεί πριν από το τέλος του έτους, δήλωσε ο αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που είχε συνομιλία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, την Τετάρτη.

Ο Γκρέιαμ, ο οποίος βρίσκεται στο Μίσιγκαν συμμετέχοντας στον προεκλογικό αγώνα Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στο Reuters ότι ο Νετανιάχου υποστηρίζει τις προσπάθειες για μια συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, προσθέτοντας ότι η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση είναι «απίθανο» να μπορέσει να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους στο Κογκρέσο.

«Πιστεύω ότι η ώρα για να γίνει αυτό είναι στη θητεία του Μπάιντεν», σημείωσε ο Γκρέιαμ, ο οποίος είχε επίσης συνάντηση με τον Νετανιάχου νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής είπε ότι η Κάμαλα Χάρις, η οποία είναι η υποψήφια των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο, είναι «πολύ πιο “δέσμια” της Αριστεράς (από ό,τι ο Μπάιντεν)» και «δεν έχει δείξει ενδιαφέρον» για να εργαστεί για μια τέτοια συμφωνία, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος θέλει να δει να επιτυγχάνεται συμφωνία και θα μπορέσει να κινητοποιήσει τις απαραίτητες ψήφους Δημοκρατικών.


Η εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία θα σηματοδοτούσε μια επέκταση των «Συμφωνιών του Αβραάμ» που επιτεύχθηκαν επί προεδρίας Τραμπ.

Οι συμφωνίες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν.


Το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία ήταν κοντά στην υπογραφή συμφωνίας, την οποία κατάφερε να αποτρέψει η Χαμάς, τουλάχιστον προσωρινά, με την βάρβαρη επίθεσή της την 7η Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εργαζόταν σκληρά για την επίτευξη μιας συμφωνίας εγκαθίδρυσης σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία θα περιελάμβανε αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας για τη Σαουδική Αραβία, μεταξύ άλλων διμερών συμφωνιών ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Ριάντ.


Η Μόργκαν Φίνκελσταϊν, εκπρόσωπος του προεκλογικού επιτελείου της Χάρις που είναι αρμόδια για θέματα Εθνικής Ασφαλείας, σημείωσε επί αυτού: «Η αντιπρόεδρος Χάρις υποστηρίζει σταθερά τις προσπάθειες που αποσκοπούν να διασφαλιστεί ότι το Ισραήλ ενσωματώνεται πιο βαθιά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης μιας δυνητικής ιστορικής συμφωνίας εγκαθίδρυσης σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία. Πιστεύει ότι μια τέτοια ενσωμάτωση είναι κρίσιμης σημασίας για να αντιμετωπιστούν οι απειλές που θέτει το Ιράν».

Οι Δημοκρατικοί θα δίσταζαν να υποστηρίξουν τον Τραμπ αν κερδίσει αυτός τις εκλογές και η πρωτοβουλία θα καθυστερούσε ακόμα περισσότερο, σύμφωνα με τον Γκράχαμ.

Σύμφωνα με αναλυτές, μια συμφωνία εγκαθίδρυσης σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς να υπάρξει ένας σαφής δρόμος προς την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, πράγμα στο οποίο αντιτίθεται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι ακροδεξιοί υπουργοί του.

Ο Γκρέιαμ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια λύση θα μπορούσε να βρεθεί για να διασφαλιστεί η δημιουργία ενός κυρίαρχου κράτους σε μια Παλαιστίνη αποστρατιωτικοποιημένη, που δεν θα μπορούσε να απειλήσει το Ισραήλ.

«Κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αναμένει πως ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, θα είναι υποστηρικτικός καθώς η απουσία συμφωνίας θα υπονόμευε τους οικονομικούς του σκοπούς.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-24 15:36:00

Back to top button