Κόσμος

Προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για εκεχειρία στη Γάζα

Ο αρχηγός της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, θα μεταβεί την Κυριακή στο Κατάρ για να συζητήσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Ντόχα, όπου ο Μπαρνέα θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της CIA, Μπιλ Μπερνς, και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, προκειμένου να εξετάσουν τις επιλογές για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, εξέφραζε την προσδοκία του ότι οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν σύντομα για να συζητήσουν μια ενδεχόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, μετά από συνομιλίες που είχε στο Κατάρ.

Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται και αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, κατά τις οποίες εξετάστηκαν οι συνέπειες του θανάτου του ηγέτη της Χαμάς και οι δυνατότητες επίλυσης της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων. Την Τρίτη ο ίδιος είχε πει στον Νετανιάχου πως η εξόντωση του Σινουάρ θα μπορούσε να αποτελέσει «ευκαιρία» για την άρση του διεξόδου.

Την ίδια στιγμή, το Φόρουμ των Οικογενειών, η κυριότερη οργάνωση συγγενών των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, απηύθυνε έκκληση προς τον ισραηλινό πρωθυπουργό να καταλήξει σε συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωσή τους.

Με την ανακοίνωσή τηςη οργάνωση ζήτησε από τον Νετανιάχου να δώσει πλήρη εξουσιοδότηση στην ομάδα των διαπραγματευτών, υπογραμμίζοντας ότι «ο χρόνος πιέζει για τους ομήρους» ενώ κάλεσε και τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στη Χαμάς για να αποδεχθεί τη συμφωνία, δίνοντας τέλος στην ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-24 20:30:00

Back to top button